• Dell optiplex 9020 all-in-one, płyta IPPLP-AZ rev A00 brak obrazu.

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Dell optiplex 9020 all-in-one, płyta IPPLP-AZ rev A00 brak obrazu.

от muchamm 26 Декабрь 2020, 10:23
Cześć.
Dell optiplex 9020 all-in-one, płyta IPPLP-AZ rev A00 brak obrazu zarówno na wbudowanym monitorze jak i na zewnętrznym.
Po włączeniu wentylatory kręcą się przez cały czas, procesor po chwili jest ciepły.
Na płycie są napięcia 12V, 3.3V, 5V, 1.5V, 1V. Po wyjęciu pamięci z banków płyta po włączeniu piszczy - czyli zachowuje się poprawnie.
Bateria RTC ma 3.05V i nie pomaga jej wyjęcie i zwarcie pinów w płycie.
Był już gdzieś w serwisie i podobno był wgrywany nowy bios, ale na płycie brak oznak lutowania kości biosu, natomiast ktoś lutował tranzystory na płytce zasilającej podświetlenie.
Pozdrawiam.

Re: Dell optiplex 9020 all-in-one, płyta IPPLP-AZ rev A00 brak obrazu.

от Google Adsense [BOT] 26 Декабрь 2020, 10:23

#2 Re: Gell optiplex 9020 all-in-one, płyta IPPLP-AZrev A00 brak obrazu.

от matic 26 Декабрь 2020, 12:31
Hello!

Start with reflashing the BIOS chip. Don't forget to save the old dump.

#3 Re: Dell optiplex 9020 all-in-one, płyta IPPLP-AZ rev A00 brak obrazu.

от muchamm 27 Декабрь 2020, 17:42
Cześć.
Znalazłem wsady do tej płyty.
Po przeprogramowaniu obraz się pojawia po ok 14 sek od włączenia.
System po podłączeniu dysku też zaczyna się uruchamiać.
Czy przyczyną takiego zachowania może być wsad i inny ME region?
Jak można to poprawić?
Pozdrawiam.

#4 Re: Dell optiplex 9020 all-in-one, płyta IPPLP-AZ rev A00 brak obrazu.

от matic 27 Декабрь 2020, 21:19
muchamm писал(а):Czy przyczyną takiego zachowania może być wsad i inny ME region?
Yes, very likely.

muchamm писал(а):Jak można to poprawić?
Try to transfer the ME-region from old (original) BIOS dump to the new one.

#5 Re: Dell optiplex 9020 all-in-one, płyta IPPLP-AZ rev A00 brak obrazu.

от muchamm 28 Декабрь 2020, 13:24
Cześć.
Jak napisałem na początku właściciel twierdzi, że poprzedni serwis wgrywał bios, chociaż kości nie były lutowane.
Dlatego nie jestem pewien czy wsady, które zgrałem pochodzą z tej płyty.
Ponadto próbowałem odczytać ME programem "ME Analyzer", ale ten powoduje u mnie otwarcie okienka DOS (albo czegoś podobnego) i po chwili to znika. Czy to narzędzie może nie działać z WIN XP?
Zastanawiam się jeszcze, czy jak uruchomię plik wykonywalny ze strony DELL-a "OptiPlex_9020_AIO_A17.exe" może rozwiązać problem?
Pozdrawiam.

#6 Re: Dell optiplex 9020 all-in-one, płyta IPPLP-AZ rev A00 brak obrazu.  [РЕШЕНО]

от matic 28 Декабрь 2020, 14:10
muchamm писал(а):Ponadto próbowałem odczytać ME programem "ME Analyzer", ale ten powoduje u mnie otwarcie okienka DOS (albo czegoś podobnego) i po chwili to znika. Czy to narzędzie może nie działać z WIN XP?
I don't know, because I don't use this software.

muchamm писал(а):Zastanawiam się jeszcze, czy jak uruchomię plik wykonywalny ze strony DELL-a "OptiPlex_9020_AIO_A17.exe" może rozwiązać problem?
You can try, but it usually does not help.
If it does not solve the issue, you can open a new topic in "ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS" department and ask for cleaning the ME-region. Don't forget to specify the major IC's markings according to the rules.

#7 Re: Dell optiplex 9020 all-in-one, płyta IPPLP-AZ rev A00 brak obrazu.

от muchamm 28 Декабрь 2020, 18:50
Cześć.
Kolega matic miał rację zainstalowanie biosu z pliku DELL-a "OptiPlex_9020_AIO_A17.exe" nie rozwiązało problemu.
W czasie instalacji "instaler" znalazł, raportował różnice i wprowadził zmiany, ale dalej system startuje ok 14 sek. od przyciśnięcia przycisku "ON/OFF"
Wydaje się że, poza tym wszystko działa poprawnie.
Tematu jeszcze nie zamykam, spróbuję pójść za radą.
Pozdrawiam.