#1 Acer Predator PH-317 rozłącza zasilanie podczas ładowania
da bodziak147 • 21 dicembre 2020, 20:45
Witam
Proszę o pomoc w rozwiązaniu usterki.
Laptop acer Predator PH-317.
Płyta: LA-E921P REV:1.B
Znalazłem schemat z Rev: 1.A.
Podczas ładowania baterii po jakiś 3-5 min od podłączenia zasilacza laptop sygnalizuje rozłączenie zasilacza i po dłuższej chwili z powrotem sygnalizuje że zasilacz został podłączony i tak w kółko.
Niema znaczenia czy laptop jest włączony czy też nie - dzieje się tak samo - sygnalizuje to dioda od ładowania.
Sam laptop na baterii czy tez bez podłączonego zasilacza działa prawidłowo - nie przerywa.
Nie jest to problem z zasilaczem - sprawdzone na dwóch o dużej mocy.
Problem leży gdzieś w sterowaniu zasilaniem .
Napięcie dochodzi do tranzystora PQ303 i w momencie ów zaniku jest on wyłączony.
Ów tranzystor został wymieniony na sprawny- był mocno przygrzany - prawdopodobnie klient długo na nim tak pracował.
Wymieniłem także układ zasilania PU301 na nowy - nie pomogło.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu usterki.
Laptop acer Predator PH-317.
Płyta: LA-E921P REV:1.B
Znalazłem schemat z Rev: 1.A.
Podczas ładowania baterii po jakiś 3-5 min od podłączenia zasilacza laptop sygnalizuje rozłączenie zasilacza i po dłuższej chwili z powrotem sygnalizuje że zasilacz został podłączony i tak w kółko.
Niema znaczenia czy laptop jest włączony czy też nie - dzieje się tak samo - sygnalizuje to dioda od ładowania.
Sam laptop na baterii czy tez bez podłączonego zasilacza działa prawidłowo - nie przerywa.
Nie jest to problem z zasilaczem - sprawdzone na dwóch o dużej mocy.
Problem leży gdzieś w sterowaniu zasilaniem .
Napięcie dochodzi do tranzystora PQ303 i w momencie ów zaniku jest on wyłączony.
Ów tranzystor został wymieniony na sprawny- był mocno przygrzany - prawdopodobnie klient długo na nim tak pracował.
Wymieniłem także układ zasilania PU301 na nowy - nie pomogło.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki.