• XBOX 360E - Jak usunąć / zneutralizować zapach nikotyny?

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь краткое описание проблемы.
  2. Пост должен иметь расширенное описание проблемы, а также вопрос.
  3. Запрещается размещать вложения с полной документацией или файлами BIOS, а также размещать ссылки на какие-либо веб-сайты, на которых размещены такие файлы. Разрешается размещать только небольшую часть документации (до одной страницы на сообщение).
  4. Вы можете описать только одну проблему в каждой теме. Для каждой другой проблемы вам следует открывать новую тему.
  5. Строго запрещено запрашивать какую-либо документацию или файлы BIOS. Для таких запросов используйте форум ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 XBOX 360E - Jak usunąć / zneutralizować zapach nikotyny?

от SebastianR 19 Декабрь 2020, 20:26
Witajcie,

Nabyłem na aukcji internetowej używaną konsolę XBOX 360E. Sama konsola spisuje się wyśmienicie ale mam z nią kłopot jak w tytule.

Kiedy urządzenie jest wyłączone, zapach jest prawie nie wyczuwalny, natomiast kiedy konsola rozgrzeje się i trochę podziała, zapach roznosi się po pokoju co jest strasznie irytujące. Pomyślałem, aby użyć jakiegoś środka / pochłaniacza zapachu albo jeszcze innego wynalazku ale z uwagi na to, że nie mam w tej materii żadnego doświadczenia, wolałbym podpytać doświadczonych elektroników o pomoc. :)

Jak pozbyć się smrodu fajek z konsoli? ;)

Pozdrawiam,
Sebastian

Re: XBOX 360E - Jak usunąć / zneutralizować zapach nikotyny?

от Google Adsense [BOT] 19 Декабрь 2020, 20:26

#2 Re: XBOX 360E - Jak usunąć / zneutralizować zapach nikotyny?  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 19 Декабрь 2020, 21:50
Intensywny zapach substancji smolistych z tytoniu jest praktycznie niemożliwy do usunięcia bez rozkręcania sprzętu. Trzeba po prostu wyciągnąć wszystko ze środka i myć - najlepiej wodą z mydłem lub innym detergentem, usuwającym substancje o oleistej konsystencji. Nie myjesz oczywiście napędu optycznego - natomiast płytę główną i obudowę możesz normalnie umyć w naczyniu/misce z ciepłą wodą, dodając mydło lub inny detergent i używając szczoteczki z miękkim włosiem. Po umyciu w detergencie, zanurzasz umytą płytę w IPA, aby dokładnie wypłukać wodę i resztki detergentu (zwłaszcza spod układów BGA), a na końcu - po wysuszeniu z IPA - płuczesz intensywnie w wodzie destylowanej (demineralizowanej) i po wydmuchnięciu kompresorem nadmiaru wody pozostawiasz do wyschnięcia w ciepłym miejscu (lub wkładasz na 1-2 godziny do piekarnika, ustawionego na 50-60 stopni).

#3 Re: XBOX 360E - Jak usunąć / zneutralizować zapach nikotyny?

от SebastianR 20 Декабрь 2020, 21:52
@Vogelek23 Dziękuję za obszerną instrukcję, do której pewnie zastosowałbym się w 100%, gdyby nie totalny brak doświadczenia ;)
Zajrzałem do Internetu w jaki sposób "rozbiera" się tę konsolę, przeczytałem kilka razy z rzędu Twój post i stwierdziłem, że chyba to nie moje progi. :|

Reasumując, żeby nie było że Twój wysiłek poszedł na marne zdecydowałem, aby konsolę oddać do wykwalifikowanego serwisu, aby tam zajęto się nią w bezpieczny i profesjonalny sposób.

Dzięki za chęć pomocy. ;)

Pozdrawiam,
SebastianR

Re: XBOX 360E - Jak usunąć / zneutralizować zapach nikotyny?

от Google Adsense [BOT] 20 Декабрь 2020, 21:52