Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: laptop Mitac 8575 a aktualizacja biosu
przez Google Adsense [BOT] • 13 lutego 2011, 12:22
Serdeczne dzięki za szybki odzew.Do pory nigdy nie miałem z problemem do czynienia.
-- niedziela, 13 lut 2011, 14:39 --
Na stronie producenta znalazłem dwa pliki z biosem
.Który jest właściwy?Czytałem w necie o możliwości aktualizacji biosu przez utworzenie partycji FAT lub FAT32.Wkopiowaniu pliku nowego biosu i programu flash .W jaki sposób można uruchomić tą instalację.Pytam bo przez błędną instalację można uszkodzić laptopa.
8575_SYS.zip |
8575_KBC.zip |
heniowh napisał(a):Serdeczne dzięki za szybki odzew.Do pory nigdy nie miałem z problemem do czynienia.
8575_SYS.zip .Który jest właściwy?Czytałem w necie o możliwości aktualizacji biosu przez utworzenie partycji FAT lub FAT32.Wkopiowaniu pliku nowego biosu i programu flash .W jaki sposób można uruchomić tą instalację.Pytam bo przez błędną instalację można uszkodzić laptopa.
8575_KBC.zip
Każda aktualizcja biosu niesie ryzyko uszkodzenia laptopa, wszystko robisz na własną odpowiedzialność.
Co do sprawy jak to zrobić, ja bym wypalił botowalną płytę lub zrobił pendrive startowy z win98 ( powinien zawierać powłokę command.com ), skopiował bym na nośnik pliki które podałeś ( rozpakowane), a potem zwykłymi komendami dos zrobił upgrade bios.
Nie zawsze ta metoda działa, ale w tym przypadku jeśli producent nie zaleca inaczej to powinna.
Witam.Dzięki koledze za informacje.Laptop ten posiada bios mało znanej firmy jak Insyde.Dlatego zaistniał ten problem.Można tylko go aktualizować tylko z CD.Na temat biosów innych firm w necie jest full informacji.Próbowałem wypalić CD i po uruchmieniu z biosu na CD,komunikat że CD jest nie bootowalna.
heniowh napisał(a):Witam.Dzięki koledze za informacje.Laptop ten posiada bios mało znanej firmy jak Insyde.Dlatego zaistniał ten problem.Można tylko go aktualizować tylko z CD.Na temat biosów innych firm w necie jest full informacji.Próbowałem wypalić CD i po uruchmieniu z biosu na CD,komunikat że CD jest nie bootowalna.
Nie spotkałem się jeszcze z ograniczeniem flashowania tylko z cd.
Bez problemu powinno się dać zflashować go z pendrive-a lub z USB FDD.
Problem wynika z powodu niesprawności napędu .Czyta tylko CD audio .Dlatego wszelkie wypalone płyty odczytywane w bootowaniu uznawane są jako niebootowalne.Nie czyta również płyt nagranych na innym komputerze.Prawdopodobnie będę musiał kupić nowy napęd.
-- sobota, 19 mar 2011, 10:41 --
Witam.Nie zakładam nowego tematu by nie zaśmiecać forum.Sprawa dotyczy feralnego napędu .Jest to napęd firmy Quanto Storage Inc.Typ .Quanto DVD/CDRW -SBW-161.Stwarza on problemy z odczytywaniem niektórych płyt i nagrywaniem.W necie czytałem że problem można usunąć przez aktualizację biosu napędu.Sprawdziłem wersje biosu programem Nero Info Tol.Wersja to SUO3.Pobrałem wersje taką z netu.
Po rozpakowaniu uruchomiłem plik qfsbw081EXE,pojawiło się dosowskie okno cdm/exe.Po pojawieniu komunikatu NACIŚNIJ DOWO LNY KLAWISZ wszystko znikło .Gdzie tkwi błąd?
-- sobota, 19 mar 2011, 10:41 --
Witam.Nie zakładam nowego tematu by nie zaśmiecać forum.Sprawa dotyczy feralnego napędu .Jest to napęd firmy Quanto Storage Inc.Typ .Quanto DVD/CDRW -SBW-161.Stwarza on problemy z odczytywaniem niektórych płyt i nagrywaniem.W necie czytałem że problem można usunąć przez aktualizację biosu napędu.Sprawdziłem wersje biosu programem Nero Info Tol.Wersja to SUO3.Pobrałem wersje taką z netu.
SBW161-SU03-1.zip |
W związku że padł mi napęd DVD CD-ROM pobrałem program Plop Boot Manager.Program ten pozwala na korzystanie z USB bez użycia biosu.Po spreparowaniu pendriva z plikami biosu i uruchomieniu otworzył się program flashujący .
.Nie znam tych poleceń i prosiłbym o wyjaśnienie ich znaczenia.Którymi można uruchomić aktualizację biosu.Po poszczególnych sekcji programu,
IMG097_JPG.PDF |
IMG101_JPG.PDF |
IMG100_JPG.PDF |
IMG100_JPG.PDF |
Nie rozumiem czego kolega nie wie z tych komend?
Wystarczy je sobie przetłumaczyć i dokładnie opisują one wykonywaną czynność.
Jednakże coś mi się w tej aplikacji nie podoba...
Wygląda na to, że ma ona możliwość zmiany logo w BIOSie, czyli ingeruje dogłębnie w sam wsad (o ile się nie mylę), ale póki co... sam nigdy nie korzystałem z tego flashera.
Wystarczy je sobie przetłumaczyć i dokładnie opisują one wykonywaną czynność.
Jednakże coś mi się w tej aplikacji nie podoba...
Wygląda na to, że ma ona możliwość zmiany logo w BIOSie, czyli ingeruje dogłębnie w sam wsad (o ile się nie mylę), ale póki co... sam nigdy nie korzystałem z tego flashera.
Witam.Te polecenia przetłumaczyłem i wydaje mi się że to są przełączniki ,ale jak je uruchomić? Zrobiłem tak 1:Uruchomiłem bootowanie z USB. 2: Wpisałem flaschit1.exe bios.rom /2 3:Zapisał mi się bios. 4:Wpisałem flashit1.exe.bios v112a.rom.Zainstalowała mi się nowa wersja biosu. 5:Wyświetla się
.W programie Everest widnieje stara wersja biosu. Nie mam zainstalowanej wersji biosu 8575_KBC.Próbowałem ją zainstalować ale na polecenie flash_h8 nie otwiera mi się program flaszujący.Prosiłbym o instrukcję jakim poleceniem go uruchomić.Załączam pliki bios 8575_KBC. PS.Dzięki za bardzo życzliwe podejście do sprawy.
IMG107_JPG.PDF |
IMG107_JPG.PDF |
8575_KBC.zip |
Re: laptop Mitac 8575 a aktualizacja biosu
przez Google Adsense [BOT] • 6 kwietnia 2011, 14:17