• GTX 1070 MXM 3.0b prośba o pomoc w zlokalizowaniu zwarcia Clevo P775dm3-G

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 GTX 1070 MXM 3.0b prośba o pomoc w zlokalizowaniu zwarcia Clevo P775dm3-G

da dragon2224 17 dicembre 2020, 22:55
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Składam aktualnie nowego laptopa, kadłubek Clevo Hyperbook P775dm3-G, Procesor i9 9900K ( wgrany bios z mikrokodami obsługującymi procesory Skylake + mod z pinami ) , 32GB Ram ddr4 2600Mhz, RTX 2080 podłączony przez złącze m.2 NVME PCIE3.0 x4 Klucz M ( adapter ADTlink R43SG )+ zasilacz Dell 220W DA-2. Do sedna, do prawidłowej pracy laptopa potrzebuję dedykowanej karty graficznej od CLEVO na złacze MXM ( GTX 1060, 1070 bądz 1080) . Bez niej laptop po około 1 minucie wyłącza się. Chodzi o brak sygnału z czujnika temperatury na karcie MXM, gdy go nie ma płyta główna odcina zasilanie ( zabezpieczenie przez uszkodzeniem). Jakiś czas temu zakupiłem uszkodzonego GTX 1070 za 20$, chciałbym usunąć wszelkie zwarcia, i używać go tylko i wyłacznie jako prewencja przed wyłączeniem laptopa ( sygnał z czujnika temp.) Wyczytałem ,że nawet martwa karta MXM wysyła ten sygnał do płyty głównej, nawet po wylutowaniu kości BIOS.
Oczyściłem kartę Isopropynolem , ( pasta była zaschnięta na glaz), znalazłem przebarwienie w prawym górym rogu GPU , oraz delikatnie uszczerbiony rdzeń w prawym dolnym rogu). Na karcie dokonywano jakichś napraw ( wymiana dławików r24 240mh w sekcji zasilania), płytka była mocno grzana hotem gdyż jest przebarwiona. Pomierzyłem rezystancję, i na GPU wynosi ona 0.2Ω, mierzone multimetrem na dławikach zasilających GPU, natomiast na pamięci RAM jest tylko 0,7Ω, czyłi pełne zwarcie... zakładam, że 12V poszło zarówno na GPU jak i na pamięci. Czy bylibyście w stanie pomóc mi w zlokalizowaniu zwarcia i jego wyeliminowanie ? Nie chciałbym wkładać uszkodzonej karty do laptopa. Karta jest raczej skazana na straty, zależy mi tylko na sygnałe z czujnika temp. Sciagać dławiki od pamięci i sprawdzać po której stronie jest zwarcie ? Dzięki za wszelką pomoc, pozdrawiam! Adrian z Dublina
Sory za jakość zdjęć, ale nie mam dostępu do lepszego aparatu.
Immagine
Immagine

Re: GTX 1070 MXM 3.0b prośba o pomoc w zlokalizowaniu zwarcia Clevo P775dm3-G

da Google Adsense [BOT] 17 dicembre 2020, 22:55

#2 Re: GTX 1070 MXM 3.0b prośba o pomoc w zlokalizowaniu zwarcia Clevo P775dm3-G

da Vogelek23 17 dicembre 2020, 23:53
dragon2224 ha scritto:Sciagać dławiki od pamięci i sprawdzać po której stronie jest zwarcie ?
Jeśli chodzi Ci tylko o czujnik temperatury, to ja bym po prostu ściągnął wszystkie cewki przetwornic (wszystkie zaznaczone na czerwono na pierwszym zdjęciu) oraz wszystkie tranzystory, przełączające te cewki. Odłączysz w ten sposób całkowicie zasilanie GPU i VRAM. Rezystancja 0.2Ω na cewkach rdzenia GPU oznacza zazwyczaj zwarcie wewnątrz GPU.

#3 Re: GTX 1070 MXM 3.0b prośba o pomoc w zlokalizowaniu zwarcia Clevo P775dm3-G

da dragon2224 18 dicembre 2020, 00:18
Super , dzięki za odpowiedz. Rozumiem ,że po sciągnięciu wszystkich cewek zasilających oraz ich tranzystorów karta nie powinna mi uszkodzić laptopa, chodzi o odłaczenie zasilań: 1V na GPU, 1,3V na pamięciach, 5V, oraz 12V. Jaka powinna być prawidłowa rezystancja na tym GPU oraz na pamięciach ?

#4 Re: GTX 1070 MXM 3.0b prośba o pomoc w zlokalizowaniu zwarcia Clevo P775dm3-G

da Vogelek23 18 dicembre 2020, 01:03
dragon2224 ha scritto:Jaka powinna być prawidłowa rezystancja na tym GPU oraz na pamięciach ?
Na GPU od 1.5Ω do 5Ω, na zasilaniu pamięci od kilkudziesięciu Ω do kilkudziestu kΩ.

#5 Re: GTX 1070 MXM 3.0b prośba o pomoc w zlokalizowaniu zwarcia Clevo P775dm3-G

da dragon2224 18 dicembre 2020, 20:10
Ok, rozumiem, że mówiąc o tranzystorach masz na myśli mosfety 87350D, tak ?
Immagine

Re: GTX 1070 MXM 3.0b prośba o pomoc w zlokalizowaniu zwarcia Clevo P775dm3-G

da Google Adsense [BOT] 18 dicembre 2020, 20:42
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).