• Układ SPI biosu 25B64CS1G.

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь краткое описание проблемы.
  2. Пост должен иметь расширенное описание проблемы, а также вопрос.
  3. Запрещается размещать вложения с полной документацией или файлами BIOS, а также размещать ссылки на какие-либо веб-сайты, на которых размещены такие файлы. Разрешается размещать только небольшую часть документации (до одной страницы на сообщение).
  4. Вы можете описать только одну проблему в каждой теме. Для каждой другой проблемы вам следует открывать новую тему.
  5. Строго запрещено запрашивать какую-либо документацию или файлы BIOS. Для таких запросов используйте форум ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Układ SPI biosu 25B64CS1G.

от ppgg1 23 Ноябрь 2020, 23:34
Układ montowany m.in w DELL-ach, trafiły mi się w ostatnim czasie dwa identyczne przypadki że płyta wstała po wgraniu nowego biosu, przeglądając forum widzę że przypadek nie jest odosobniony. Zastanawiam się czy nie wymienić układu na nowy aby w przyszłości wykluczyć "powtórkę z rozrywki". ...ale z dostępnością chyba jest nie najlepiej?

ps.
Gdzieś wyczytałem że coś na rzeczy może mieć kwestia automatycznej aktualizacji BIOS-u a nie sam układu. Hmmm...

Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.

от Google Adsense [BOT] 23 Ноябрь 2020, 23:34

#2 Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.

от xamledyD 24 Ноябрь 2020, 11:30
Witam.
Jeśli występują problemy z BIOS-em, profilaktycznie warto wymienić układ na nowy. Kości flash mają swoją żywotność, po której przekroczeniu (lub czasami wcześniej) mogą zacząć pojawiać się błędy powodujące uszkodzenie zawartości pamięci skutkujące uniemożliwieniem uruchomienia sprzętu. Myślę, że doświadczeni Koledzy na Forum wytłumaczą to lepiej niż ja. :)
Co do kości flash, to zakładam że rozmawiamy o układzie GD25B64CSIG od GigaDevice.
Pozdrawiam

#3 Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.

от ppgg1 24 Ноябрь 2020, 17:41
Tak, chodzi o ten konkretnie układ GD25B64CSIG. Hmmm... Dla świętego spokoju wolałbym wymienić, tylko jeszcze pytanie gdzie go kupić? Może ktoś ma większe doświadczenie z tym układem i się wypowie. ...być może miałem pecha że w ostatnim czasie dwa identyczne przypadki mi się trafiły, dwa różne egzemplarze, ten sam model, ten sam problem (po zaprogramowaniu biosu wstał).

#4 Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.  [РЕШЕНО]

от xamledyD 24 Ноябрь 2020, 17:54
Możesz go kupić w dowolnym sklepie elektronicznym w Polsce. Możesz kość GD25B64CSIG zastąpić układem GD25B64BSIG, jest bardziej dostępny.
Pozdrawiam

#5 Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.

от ppgg1 25 Ноябрь 2020, 12:01
Dzięki.... Zamówiłem zamiennik.

Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.

от Google Adsense [BOT] 25 Ноябрь 2020, 12:01