• Płyta główna QCLA4 LA-8861P Rev: 1.0 - układ UCL1

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Płyta główna QCLA4 LA-8861P Rev: 1.0 - układ UCL1

przez JarekW 24 listopada 2020, 12:00
Witam,
potrzebuję pomocy w upewnieniu się czy podmieniony układ UCL1 jest sprawny (nie posiadam oscyloskopu).
Płyta główna nie reagowała przy próbie uruchomienia, idąc śladem wielokrotnie poruszanego tematu tego układu podniosłem dwa kondensatory
C16, CCL7 oraz akumulator ML1220 który wskazywał napięcie 2,9V. Po tym zabiegu płyta startuje prawidłowo system operacyjny działa również prawidłowo.
Kondensatory nie wykazują zwarć ale zamieniłem je na nowe i tak jak się spodziewałem płyta nie wystartowała. Zamówiłem więc nowy układ SLG3NB274VTR ,po wymianie układu z założonymi kondensatorami płyta również nie startuje (z podniesionymi działa prawidłowo). Jak mogę sprawdzić czy nowy układ jest sprawny ewentualnie co może "blokować" prawidłową pracę układu?

Re: Płyta główna QCLA4 LA-8861P Rev: 1.0 - układ UCL1

przez Google Adsense [BOT] 24 listopada 2020, 12:00

#2 Re: Płyta główna QCLA4 LA-8861P Rev: 1.0 - układ UCL1

przez matic 24 listopada 2020, 12:21
Hello!

Try to replace the capacitors C16, CCL7 with a half of the capacity.
C16 -> 4.7µF, package 0603
CCL7 -> 10µF, package 0805

#3 Re: Płyta główna QCLA4 LA-8861P Rev: 1.0 - układ UCL1

przez JarekW 27 listopada 2020, 22:52
I have replaced capacitors with a half of the capacity but no change after that.
MB still doesn't want to run with capacitors.

#4 Re: Płyta główna QCLA4 LA-8861P Rev: 1.0 - układ UCL1

przez matic 28 listopada 2020, 11:43
You probably got bad UCL1 chips.
Try to replace the chip UCL1 again, if possible buy it at different vendor.

#5 Re: Płyta główna QCLA4 LA-8861P Rev: 1.0 - układ UCL1

przez JarekW 7 grudnia 2020, 16:31
I have replaced it with a new chip from another vendor, but the board still does not start.
I missed something.
The resistance on the capacitor from pin 3 looks suspicious 25Ω

Obrazek

#6 Re: Płyta główna QCLA4 LA-8861P Rev: 1.0 - układ UCL1

przez ADAMK101 7 grudnia 2020, 20:46
Może wstaw 304-kę .Jak zaczęły się pierwsze problem z G-CLK , 274 już był obsoletem . Mi dwa miesiące temu na 8861 zdarzyła się taka historia: MB start i no screen . wymieniłem Cfeony-na Winbond-y i wylut ML1220 na pierwszy start. Wszystko działa więc wlut ML1220 i składanie . Po złożeniu MB no start. Sprawdzenie taktowania PCH- brak. Wymiana uszkodzonej od"niczego" 274-ki na nowy 304 i wszystko działa. Coś jest tam niedopracowane i pierwsze sztuki były krótko po gwarancji producenckiej.

#7 Re: Płyta główna QCLA4 LA-8861P Rev: 1.0 - układ UCL1  [ROZWIĄZANY]

przez JarekW 12 grudnia 2020, 11:22
Sprawę rozwiązała wymiana akumulatora ML1220. Na starym trzeba było odczekać pewien czas z podłączonym zasilaczem aby płyta ruszyła (pomimo że pomiary wskazywały napięcie 2.87 do 2.89V - na wylutowanym ML1220).

Re: Płyta główna QCLA4 LA-8861P Rev: 1.0 - układ UCL1  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 12 grudnia 2020, 11:22