• Lenovo Z51-70 - zawiesza się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo Z51-70 - zawiesza się

przez Jurek88 15 listopada 2020, 11:55
Witam,
Proszę o poradę, dotyczy Laptopa Lenovo Z51-70, płyta AIWZO/Z1 LA-C282P, i7, Radeon R9.
Przy instalacji Windows proces przebiega pomyślnie. Po instalacji w różnych miejscach laptop zawiesza się i nie ma to znaczenia, czy przed zainstalowaniem wszystkich sterowników, czy po. Po zawieszeniu pomaga tylko reset z przycisku Power. Windows próbuje coś naprawić, ale w trakcie naprawy też sią zawiesza, przy czym reset już nie pomaga, gdyż system zawiesza się przy uruchamianiu. Pomaga tylko na chwilę instalacja na nowo systemu. Wymieniłem pamięci na inne, bez efektu. Dysk jest nowy i na innej płycie pracuje bez problemu. Najprościej było by włożyć inny procesor, ale niestety tutaj jest BGA.
Pozdrawiam,

Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

przez Google Adsense [BOT] 15 listopada 2020, 11:55

#2 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

przez yasiu83 15 listopada 2020, 12:58
Cześć. Spróbuj w BIOS przestawić opcje grafiki z discrete na uma. W tych laptopach niestety często psuła się grafika AMD...

#3 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

przez clops35 15 listopada 2020, 13:02
Cześć.
Czy da się wejść w tryb awaryjny? (podczas uruchamiania klikaj F9)
Jeśli tak w trybie awaryjnym odinstaluj sterowniki karty graficznej i wstrzymaj możliwość automatycznej aktualizacji systemu.
Uruchom ponownie laptopa i sprawdź czy problem nadal występuje.

#4 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

przez Jurek88 16 listopada 2020, 12:13
Cześć, zmieniłem na uma, ale nadal tak samo. Do trybu awaryjnego nie da się wejść, system wisi na samym początku. Co zauważyłem, jeszcze jak działał chwilę wcześniej Windows to wentylator jest dosyć głośny i temperatury procesora czasami dochodzą do 70 stopni, przy pracy na Windowsie tylko. Pasty termoprzewodzące wymienione. Może i7 tak ma? Chciałem nowy bios wrzucić, ale okazuje się, że ma najnowszy. Jeśli to wina płyty, to takie uszkodzenie naprawia się, czy wymienia płytę na nową? Tylko dziwne, że podczas instalacji systemu wszystko przebiega normalnie.

#5 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

przez clops35 16 listopada 2020, 12:45
Jurek88 napisał(a):Jeśli to wina płyty, to takie uszkodzenie naprawia się, czy wymienia płytę na nową?
Zależy czy naprawa płyty jest opłacalna.

Spróbuj uruchomić jakąś dystrybucję linux live (najlepiej mint, lub ubuntu) i zobacz czy będą taki same obiawy.

Jaki prąd pobiera płyta po podłączeniu zasilacza?

#6 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

przez Kamilz 17 listopada 2020, 10:03
Cześć,

Przeflashuj bios świeżym wsadem.
Sprawdź czujnik temperatury i linie cewki która jest obok procesora.
Wiem, że daje zdawkowe informacje ale tylko tyle jestem w stanie napisać. Może Cię to jakoś nakieruje :)

#7 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

przez Jurek88 19 listopada 2020, 12:48
Dziękuję za podpowiedzi, ma ktoś z Was może schemat do tego Lenovo? Mam podobny z LA-C281P, ale jednak są różnice. Może być za opłatą. Umie ktoś z Was wyczyścić ME Region w BIOS? Znalazłem instrukcję na youtube, ale nic tam nie jest mówione, skąd pobrać te ME Regiony. Jakby ktoś wiedział to dajcie proszę znać .

#8 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

przez clops35 19 listopada 2020, 14:35
Odnośnie MeRegion w linku znajdziesz wszystko łącznie z bazą https://www.win-raid.com/t1658f39-Guide ... l#msg24423

Czy to jest schemat o którym piszesz?

AIWZ0/AIWZ1
DIS M/B Schematics Document
Intel Boardwell U Processor with DDR3L
AMD Meso XT / Tropo XT2
2015-02-02
LA-C281P
REV: 1.0

#9 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

przez Jurek88 19 listopada 2020, 16:45
Dziękuję za link odnośnie ME Region.
Co do schematu to potrzebuję dokładnie do tej płyty: AIWZO/Z1 LA-C282P.
Do C281P mam i trochę różni się od C282P.

#10 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

przez Kamilz 20 listopada 2020, 18:43
Jurek88 napisał(a):Dziękuję za link odnośnie ME Region.
Co do schematu to potrzebuję dokładnie do tej płyty: AIWZO/Z1 LA-C282P.
Do C281P mam i trochę różni się od C282P.

Niestety nie ma schematu konkretnie do C282P, musisz sobie radzić :D

Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

przez Google Adsense [BOT] 20 listopada 2020, 18:43
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).