Правила форума: Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума
- Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
- Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
- Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
- Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
- Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
- Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).
Re: DELL OptiPlex 3020 SFF (Wistron DIH81R/Tigris SFF 12125-1M) startuje jeden raz
от Google Adsense [BOT] • 25 Февраль 2020, 10:41
#2 Re: DELL OptiPlex 3020 SFF (Wistron DIH81R/Tigris SFF 12125-1M) startuje jeden raz
от dariuszhermet • 20 Ноябрь 2020, 12:12
#3 Re: DELL OptiPlex 3020 SFF (Wistron DIH81R/Tigris SFF 12125-1M) startuje jeden raz
от Vogelek23 • 20 Ноябрь 2020, 18:59
Wygląda to tak, jakby komputer miał problem uruchamiania w trybie szybkiego startu (tzw. fast boot). Gdy przekładasz pamięć do innego slotu, komputer wykonuje standardowe uruchomienie z pełnym liczeniem pamięci - kolejne uruchomienia bez zmiany konfiguracji powodują, że komputer uruchamia się w trybie "fast boot" (czyli pomija niektóre testy POST, aby płyta szybciej uruchomiła system operacyjny). Spróbuj po uruchomieniu komputera wejść do BIOSu i sprawdzić, czy możesz całkowicie wyłączyć fast boot. I jeśli tak, to sprawdź, czy komputer będzie się po tym uruchamiał za każdym razem.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
#4 Re: DELL OptiPlex 3020 SFF (Wistron DIH81R/Tigris SFF 12125-1M) startuje jeden raz
от SebastianR • 30 Январь 2021, 15:12
@kwinto10 Cześć,
Jakiś czas temu przerabiałem w zasadzie identyczny przypadek z komputerem Dell Optiplex chyba 780 SFF(jeśli mnie pamięć nie myli). Komputer miał objaw taki, że co jakiś czas startował z czarnym ekranem. Jedynym sposobem żeby go uruchomić kiedy tak się działo, było przełożyć pamięć RAM do drugiego slotu, potem działał jakiś czas poprawnie (uruchamiał się za każdym razem z obrazem). Niestety po jakims czasie usterka powracała i aby ożywić pacjenta, należało zabieg z wachlowaniem RAM-em powtórzyć. Wymiana DDR-a w moim przypadku nie pomogło.
Co odkryłem:
Za każdym razem, kiedy komputer nie startował, pomagało dociśnięcie pamięci RAM, to powodowało, że po resecie (odłączeniu i ponownym podłączeniu napięcia zasilania, komputer startował z obrazem, nawet bez zmiany slotu pamięci.
Co zrobiłem:
"Dowaliłem" mocowanie chłodzenia procesora na maxa, wyczyściłem całe chłodzenie, "opsikałem" cała płytę główną sprężonym powietrzem, wyczyściłem oba sloty RAM oraz zaleciłem, aby komputer pracował w pozycji poziomej. Sprawdziłem z ciekawości, komputer wydałem do właściciela 11 października 2020, od tego czasu nie powrócił.
Może mój przypadek pomoże Ci w diagnostyce.
Pozdrawiam,
Sebastian
Jakiś czas temu przerabiałem w zasadzie identyczny przypadek z komputerem Dell Optiplex chyba 780 SFF(jeśli mnie pamięć nie myli). Komputer miał objaw taki, że co jakiś czas startował z czarnym ekranem. Jedynym sposobem żeby go uruchomić kiedy tak się działo, było przełożyć pamięć RAM do drugiego slotu, potem działał jakiś czas poprawnie (uruchamiał się za każdym razem z obrazem). Niestety po jakims czasie usterka powracała i aby ożywić pacjenta, należało zabieg z wachlowaniem RAM-em powtórzyć. Wymiana DDR-a w moim przypadku nie pomogło.
Co odkryłem:
Za każdym razem, kiedy komputer nie startował, pomagało dociśnięcie pamięci RAM, to powodowało, że po resecie (odłączeniu i ponownym podłączeniu napięcia zasilania, komputer startował z obrazem, nawet bez zmiany slotu pamięci.
Co zrobiłem:
"Dowaliłem" mocowanie chłodzenia procesora na maxa, wyczyściłem całe chłodzenie, "opsikałem" cała płytę główną sprężonym powietrzem, wyczyściłem oba sloty RAM oraz zaleciłem, aby komputer pracował w pozycji poziomej. Sprawdziłem z ciekawości, komputer wydałem do właściciela 11 października 2020, od tego czasu nie powrócił.
Może mój przypadek pomoże Ci w diagnostyce.

Pozdrawiam,
Sebastian
Re: DELL OptiPlex 3020 SFF (Wistron DIH81R/Tigris SFF 12125-1M) startuje jeden raz
от Google Adsense [BOT] • 30 Январь 2021, 15:12
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).