• Lenovo Z51-70 - zawiesza się

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Lenovo Z51-70 - zawiesza się

от Jurek88 15 Ноябрь 2020, 11:55
Witam,
Proszę o poradę, dotyczy Laptopa Lenovo Z51-70, płyta AIWZO/Z1 LA-C282P, i7, Radeon R9.
Przy instalacji Windows proces przebiega pomyślnie. Po instalacji w różnych miejscach laptop zawiesza się i nie ma to znaczenia, czy przed zainstalowaniem wszystkich sterowników, czy po. Po zawieszeniu pomaga tylko reset z przycisku Power. Windows próbuje coś naprawić, ale w trakcie naprawy też sią zawiesza, przy czym reset już nie pomaga, gdyż system zawiesza się przy uruchamianiu. Pomaga tylko na chwilę instalacja na nowo systemu. Wymieniłem pamięci na inne, bez efektu. Dysk jest nowy i na innej płycie pracuje bez problemu. Najprościej było by włożyć inny procesor, ale niestety tutaj jest BGA.
Pozdrawiam,

Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

от Google Adsense [BOT] 15 Ноябрь 2020, 11:55

#2 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

от yasiu83 15 Ноябрь 2020, 12:58
Cześć. Spróbuj w BIOS przestawić opcje grafiki z discrete na uma. W tych laptopach niestety często psuła się grafika AMD...

#3 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

от clops35 15 Ноябрь 2020, 13:02
Cześć.
Czy da się wejść w tryb awaryjny? (podczas uruchamiania klikaj F9)
Jeśli tak w trybie awaryjnym odinstaluj sterowniki karty graficznej i wstrzymaj możliwość automatycznej aktualizacji systemu.
Uruchom ponownie laptopa i sprawdź czy problem nadal występuje.

#4 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

от Jurek88 16 Ноябрь 2020, 12:13
Cześć, zmieniłem na uma, ale nadal tak samo. Do trybu awaryjnego nie da się wejść, system wisi na samym początku. Co zauważyłem, jeszcze jak działał chwilę wcześniej Windows to wentylator jest dosyć głośny i temperatury procesora czasami dochodzą do 70 stopni, przy pracy na Windowsie tylko. Pasty termoprzewodzące wymienione. Może i7 tak ma? Chciałem nowy bios wrzucić, ale okazuje się, że ma najnowszy. Jeśli to wina płyty, to takie uszkodzenie naprawia się, czy wymienia płytę na nową? Tylko dziwne, że podczas instalacji systemu wszystko przebiega normalnie.

#5 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

от clops35 16 Ноябрь 2020, 12:45
Jurek88 писал(а):Jeśli to wina płyty, to takie uszkodzenie naprawia się, czy wymienia płytę na nową?
Zależy czy naprawa płyty jest opłacalna.

Spróbuj uruchomić jakąś dystrybucję linux live (najlepiej mint, lub ubuntu) i zobacz czy będą taki same obiawy.

Jaki prąd pobiera płyta po podłączeniu zasilacza?

#6 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

от Kamilz 17 Ноябрь 2020, 10:03
Cześć,

Przeflashuj bios świeżym wsadem.
Sprawdź czujnik temperatury i linie cewki która jest obok procesora.
Wiem, że daje zdawkowe informacje ale tylko tyle jestem w stanie napisać. Może Cię to jakoś nakieruje :)

#7 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

от Jurek88 19 Ноябрь 2020, 12:48
Dziękuję za podpowiedzi, ma ktoś z Was może schemat do tego Lenovo? Mam podobny z LA-C281P, ale jednak są różnice. Może być za opłatą. Umie ktoś z Was wyczyścić ME Region w BIOS? Znalazłem instrukcję na youtube, ale nic tam nie jest mówione, skąd pobrać te ME Regiony. Jakby ktoś wiedział to dajcie proszę znać .

#8 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

от clops35 19 Ноябрь 2020, 14:35
Odnośnie MeRegion w linku znajdziesz wszystko łącznie z bazą https://www.win-raid.com/t1658f39-Guide ... l#msg24423

Czy to jest schemat o którym piszesz?

AIWZ0/AIWZ1
DIS M/B Schematics Document
Intel Boardwell U Processor with DDR3L
AMD Meso XT / Tropo XT2
2015-02-02
LA-C281P
REV: 1.0

#9 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

от Jurek88 19 Ноябрь 2020, 16:45
Dziękuję za link odnośnie ME Region.
Co do schematu to potrzebuję dokładnie do tej płyty: AIWZO/Z1 LA-C282P.
Do C281P mam i trochę różni się od C282P.

#10 Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

от Kamilz 20 Ноябрь 2020, 18:43
Jurek88 писал(а):Dziękuję za link odnośnie ME Region.
Co do schematu to potrzebuję dokładnie do tej płyty: AIWZO/Z1 LA-C282P.
Do C281P mam i trochę różni się od C282P.

Niestety nie ma schematu konkretnie do C282P, musisz sobie radzić :D

Re: Lenovo Z51-70 - zawiesza się

от Google Adsense [BOT] 20 Ноябрь 2020, 18:43
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).