• HP - 15-af066sa z 2015 - wyzerował dane S/N i UUID - DMI TOOL

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP - 15-af066sa z 2015 - wyzerował dane S/N i UUID - DMI TOOL

przez PCPiter 8 listopada 2020, 01:37
Dzień dobry,

Laptop: Notebook HP - 15-af066sa:

https://support.hp.com/pl-pl/drivers/selfservice/hp-15-af000-notebook-pc-series/7771410/model/8255055?sku=M4T86EA

Użytkowany w Anglii przez 3,5 roku na WIN8.1.
Po powrocie do kraju zainstalowałem WIN 10 HOME PL na biosie F13 Insyde.

Po miesiącu zaktualizowałem BIOS na pobrany ze strony HP - link powyżej BIOS ver. F26.

Po sporadycznym użytkowaniu przez moją żonę wyświetlił komunikat , że nie pasują wpisu P/N S/N itd.

Po instalacji zrobiłem zrobiłem fotę z tymi wszystkimi numerami oprócz UUID.

Po awarii UUID zmieniło się na same zera czyli FFFFFFFFFFFFFF.. (32x)
POdobnie z PN i SN itd.

Poprzez wujka google dotarłem tutaj. Pracowałem w serwisie komputerowym w Polsce i podczas tej pracy wielokrotnie aktualizowałem biosy w różnych sprzętach. Czytam u Was, że to częsty temat, czy tylko HP ?

Podjęte dzialania
Ściągnąłem różne wersje DMI TOOL.
Sprawdziłem za pomocą BCU:
SKU Number
CND525DFXP
Serial Number
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Notebook Model
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
GUID Number
FFFFFFFFFFFFFFFF
UUID Number
FFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF
Mac Address
FFFFFFFFFFFF
System Board CT Number
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
...

i niestety

Manufacturing Programming Mode
Unlock
*Lock

Z wątków nie tylko na tym forum dowiedziałem się, że bez odblokowania MPM nic nie zdziałam ;(

Katalog WNDMIFIT

zawiera plik FSMC.bin dla UUID FFFFFF .. (czyli mojego obecnie) , którym próbowałem już bootować z flasha ten sprzęt z kombinacją klawiszy WIN+UP oraz WIN+UP+DOWN.

Niestety komp nie wchodzi w odpowiedni tryb.

1. Legacy suport w bios wyłączone.
2. pendrive format FAT32 PRIMARY 2 GB - label HP_TOOLS,
3. FSMC.bin -> smc.bin
4. przeczytałem że data systemowa jest ważna. Raz próbowałem z datą dzień poźniejszą niż plik SMC,
druga konfiguracja to data obecna systemu, a pliku zmieniona za dzień wcześniejszą. Bez zmian dat równiez próbowałem

Co jeszcze można zrobić, niestety backupu biosu F13 nie posiadam z wpisami do reanimacji, mam tylko foto sprzed awarii.

Płyta COMPAL o nr ABL51 LA-C781P REV. 1.0
model płyty: 80CB - 99.53

Zamieszczam fotę z danymi sprzed awarii:

Obrazek

Najlepsze, że nigdzie poza symbolem nie pisze jaki to model HP... (bez komentarza...). Szczerze uważam, że taka jakość sprzętu to dno... chyba G250 ...

Chciałem wrzucić system na nowego SSD, aby przyspieszył nieco, ale wydaje mi się że bez tych wszystkich danych w BIOS Microsoft go nie aktywuje... , chyba że się mylę...

Z odczytu danych RWportable, wynika że w UEFI jest nadal zapis:

Signature "UEFI"
Length 0x00000236 (566)
Revision 0x01 (1)
Checksum 0x43 (67)
OEM ID "HPQOEM"
OEM Table ID "80CB "
OEM Revision 0x00000001 (1)
Creator ID "HP "
Creator Revision 0x00040000 (262144)
Identifier 9D4BF935-A6744710-BA02BF0AA1758C7B
Data Offset 0x0036 (54)

może on pomoże przy reinstalacji systemu ?

Obawiam się że po awarii dysku, czyli systemu zostanie mi cegła....

Od marca zeszłego roku komp leży, bo brak mi czasu, coś z doskoku próbuję, żona zła, proszę o pomoc.

Na razie system działa i aktualizuje się, jedynie komunikat przy uruchomieniu mówi, że coś jest nie tak.
Rozumiem, że temat przez większość z Was jest obeznany i nieciekawy, ale serdecznie proszę aby się nad nim pochylić.

Pozdrawiam wszystkich starej daty dłubaczy...

Piotr

Re: HP - 15-af066sa z 2015 - wyzerował dane S/N i UUID - DMI TOOL

przez Google Adsense [BOT] 8 listopada 2020, 01:37

#2 Re: HP - 15-af066sa z 2015 - wyzerował dane S/N i UUID - DMI TOOL

przez PCPiter 27 listopada 2020, 16:28
naprawdę nikt nic nie jest w stanie doradzić... pomóc

Trochę słabo.

Re: HP - 15-af066sa z 2015 - wyzerował dane S/N i UUID - DMI TOOL

przez Google Adsense [BOT] 27 listopada 2020, 16:28
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).