• Toshiba satellite L40-17R bateria CMOS

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba satellite L40-17R bateria CMOS

przez Golkowis 18 marca 2011, 23:00
Witam
Mam problem z tym laptopem. Na początku po włączeniu świeciła się dioda zasilania, dysk nie pracował i nie załączała się matryca. Po odłączeniu baterii CMOS ML1220 komputer uruchomił się poprawnie ale z komunikatem cmos battery low. Zmierzyłem napięcie na niej 2.8V.
Ok pomyślałem i zmieniłem baterię na inną 3v ale bez efektu - dalej ten komunikat. A teraz pytanie: dlaczego napięcie ładowania baterii wynosi tylko 2.8V / bateria wylutowana / skoro bateria ma napięcie 3V? Jest to bateria ML 1220 czyli do doładowania a podłączyłem na próbę baterię z kompa stacjonarnego, którą się nie ładuje. Może problem z układem ładowania tej baterii ? Proszę o fragment schematu z tym układem.
Dziękuję

Re: Toshiba satellite L40-17R bateria CMOS

przez Google Adsense [BOT] 18 marca 2011, 23:00

#3 Re: Toshiba satellite L40-17R bateria CMOS

przez Golkowis 19 marca 2011, 12:23
Jest to Teresa 20 ale nie mogę znalezć tych oznaczeń elementów na płycie wg. podanych schematów. W jakiej okolicy je szukać?

#4 Re: Toshiba satellite L40-17R bateria CMOS

przez rrouterr 19 marca 2011, 20:06
Wszystko jest w okolicy KB

#5 Re: Toshiba satellite L40-17R bateria CMOS

przez Golkowis 21 marca 2011, 17:29
Niestety ale oznaczenia elementów ze schematów nie pokrywają się z moimi. Np. rezystor 2001 oznaczony jako 1.3k u mnie jest jako 0om i nie zawiera się w układzie zasilania RTC, kondensator 2009 jako 1uF w ogóle go brak. Żaden z tych schematów nie pasuje.

#6 Re: Toshiba satellite L40-17R bateria CMOS

przez Usunięty Użytkownik 402 22 marca 2011, 01:06
Na moim schemacie teresa20 rev 2.0
jest tak samo jak na fragmencie schematu z linku tylko wspomniany rezystor ma tam symbol R2013 i wartość 1,3kΩ.

Jaką masz wersję płyty rev??

Napięcie z bateryjki idzie do ICH8-M, obok niego powinny być dwa kondensatory c2010 i c2011 na których to powinno być napięcie bateryjki.

#7 Re: Toshiba satellite L40-17R bateria CMOS

przez Golkowis 22 marca 2011, 01:40
U mnie jest rev.2.2 płyty i nic nie podchodzi z tych oznaczeń, przez to nie mogę odnalezć obwodu zasilania baterii.

#9 Re: Toshiba satellite L40-17R bateria CMOS

przez Golkowis 3 kwietnia 2011, 17:13
Niestety nie mam wystarczającej ilości punktów aby go pobrać. Nie widzę w regulaminie możliwości płatnej nabycia punktów a także nie wiem ile ich potrzebuję aby ten schemat ściągnąć.

#10 Re: Toshiba satellite L40-17R bateria CMOS

przez arvika 3 kwietnia 2011, 18:27
Do pobrania schematu potrzebujesz 10 pkt.

https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=11&t=7385

Re: Toshiba satellite L40-17R bateria CMOS

przez Google Adsense [BOT] 3 kwietnia 2011, 18:27