• DELL lattitude 5450 zam70 la-a901p działa wyłącznie na baterii

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 DELL lattitude 5450 zam70 la-a901p działa wyłącznie na baterii

von lakatus 8 September 2020, 11:01
Dzień dobry,

mam następujący problem z laptopem jak w temacie: laptop działa wyłącznie na zasilaniu bateryjnym. Podłączenie zasilacza nie powoduje ładowania bateri oraz nie pozwala uruchomić laptopa. Usterka wystąpiła prawdopodobnie podczas burzy.
Ściągnąłem z forum odpłatny schemat: W przypadku próby włączenia zasilacza i jednoczesnego wyciągniecia bateri na płycie głównej nie zaważyłem by pojawiło się napięcie +5V_ALW, +3.3V_ALW. Napięcie +DC_IN_SS oczywiście się pojawia. Z góry dziękuję za pomoc

Re: DELL lattitude 5450 zam70 la-a901p działa wyłącznie na baterii

von Google Adsense [BOT] 8 September 2020, 11:01

#2 Re: DELL lattitude 5450 zam70 la-a901p działa wyłącznie na baterii

von Vogelek23 8 September 2020, 16:18
Jakie masz napięcia do masy po obu stronach rezystora PR9 oraz n. 5, 6, 16, 18, 24, 25 i 28 układu PU700? Do pomiarów podłącz sam zasilacz, bez baterii.

#3 Re: DELL lattitude 5450 zam70 la-a901p działa wyłącznie na baterii

von lakatus 16 September 2020, 20:35
Napięcie na rezystorze to 0 V po obu jego stronach , napięcia na nogach scalaka:
5 0V
6 0V
16 1,44V
18 0~5mV
24 1,17V
25 1,35V
28 19,12V

#4 Re: DELL lattitude 5450 zam70 la-a901p działa wyłącznie na baterii

von Vogelek23 17 September 2020, 15:02
Albo źle wykonałeś pomiary, albo... źle wykonałeś pomiary. Jeśli masz napięcie +DC_IN_SS, to nie możesz mieć 0V na nóżce 6. Zamieść zdjęcie PU700 z oznaczeniem, jak liczyłeś piny (wystarczy tylko oznaczenie skrajnych pinów z każdego boku).

#5 Re: DELL lattitude 5450 zam70 la-a901p działa wyłącznie na baterii

von lakatus 22 September 2020, 11:07
Faktycznie z racji braku dobrej jakości sond miałem problem z poprawnym pomiarem. Nogi układu liczę począwszy od grubej kropki, odwrotnie do obrotu wskazówek zegara. Ponowny pomiar i wyniki,
N6: 2.05V
N7: 2,05V

#6 Re: DELL lattitude 5450 zam70 la-a901p działa wyłącznie na baterii

von Vogelek23 23 September 2020, 00:28
lakatus hat geschrieben:N6: 2.05V
Dużo za mało - powinno być około 2,8V. Albo uszkodzony jest PU700, albo jeden z elementów dzielnika napięcia ACIN: PR710 (294kΩ/1%), PR711 (49,9kΩ/1%), albo kondensator PC711 (100nF/25V). PU700 poprawnie wykryje zasilacz dopiero przy napięciu >2,4V na nodze 6.

#7 Re: DELL lattitude 5450 zam70 la-a901p działa wyłącznie na baterii

von lakatus 23 September 2020, 08:25
Dziękuje. Ddodam jeszcze, że przy teście diody pomiędzy nogami 6 i 7 układu PU700 test wykazuje "zwarcie"

#8 Re: DELL lattitude 5450 zam70 la-a901p działa wyłącznie na baterii

von Vogelek23 23 September 2020, 13:10
lakatus hat geschrieben:Dziękuje. Ddodam jeszcze, że przy teście diody pomiędzy nogami 6 i 7 układu PU700 test wykazuje "zwarcie"
Między n. 6 i 7 nie powinno być zwarcia. Na pewno mierzysz dobre nogi??? Jeśli tak, to na 100% uszkodzony jest PU700.

#9 Re: DELL lattitude 5450 zam70 la-a901p działa wyłącznie na baterii

von lakatus 23 September 2020, 14:54
Starałem się mierzyć tak sumiennie jak tylko potrafię. Niestety, ale mam sondy nieprofesjonalne (standardowe miernikowe) a nogi układu i odstępy między nimi wiadomo jakie są, niemniej ryzyko błędu pomiaru jest małe gdyż drugi pomiar zrobiłem dotykając przelotki na którąś z warstw PCB( drugą stronę PCB) zaraz przy nodze 6 układu (przelotka połączona z nogą 6) a nogą 7 układu tu ryzyko zwarcia pomiędzy sondami praktycznie nie istnieje. Chyba, że przywiera do masy kondensator PC711 ? Niestety w ściągniętym z tej strony schemacie brakuje rozkładu elementów na druku PCB. Nie mogę dokładnie zlokalizować elementów pasywnych, które wskazał Pan jako możliwie uszkodzone...

Prawdopodobnie udało mi się namierzyć PR710 PR711 PC711 . Pomiar z wlutowanymi elementami wykazały:
PR711=5,9kOHM
PR710=33,8kOHM
Co sugeruje daleki odstępstwo od wartości na schemacie, ale ....z dzielnika napięcia dla obu wartości rezystancji wychodzi iż dzielnik ma bardzo zbliżony podział napięcia i na nodze powinna być również podobna wartość, tak jak Pan wskazał ok 2,8V~3V. W tym momencie faktycznie podejrzany co raz bardziej jest układ PU700, no chyba, że kondensator ....?

#10 Re: DELL lattitude 5450 zam70 la-a901p działa wyłącznie na baterii  [GELÖST]

von Vogelek23 25 September 2020, 13:15
lakatus hat geschrieben:no chyba, że kondensator ....?
Wymontuj PC711 i zobacz, czy napięcie na n. 6 wzrośnie do ~3V. Jeśli nie, wymień PU700.

#11 Re: DELL lattitude 5450 zam70 la-a901p działa wyłącznie na baterii

von lakatus 1 November 2020, 14:18
Dzień dobry po dłuższym czasie. Zakupiłem dwa układy BQ24777, nie bawiłem się w wylutowywanie kondensatora, o którym wspominaliśmy w wątku jako elemencie który może przywiera do masy. Układ BQ24777 został przelutowany i.....BINGO. Laptop działa i ładuje baterie choć początkowe sygnalizował jakieś błędy i nie chciał się uruchomić to kilkunastokrotne wyciągnięcie baterii podtrzymującej pamięć i jej ponowne włożenie pomogło. Dziękuje bardzo Vogelek23 za profesjonalne podejście i trafną zdalna diagnozę uszkodzenia w moim laptopie.
Pozdrawiam serdecznie

Re: DELL lattitude 5450 zam70 la-a901p działa wyłącznie na baterii

von Google Adsense [BOT] 1 November 2020, 14:18