• HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von kowalcook 4 Oktober 2020, 17:18
Witam,
mam pewien problem z tą płytą a mianowicie przy włączeniu laptop daje dziwne kolory, tak jakby się rozwarstwiły. Generalnie rozruch jest prawidłowy, system się uruchamia na testowym dysku, można na nim normalnie pracować ale kolory są przekłamane.

Mam kilka płyt, więc mam 100% pewność że to nie matryca ani taśma, ponieważ na innych płytach obraz wyświetlany jest prawidłowo.
Jest to płyta bez dedykowanej grafiki, grafika jest w procesorze, ten sam procesor używam do testu każdej płyty więc przyczyna musi być w elektronice płyty głównej.
Poprawiłem luty gniazda taśmy więc zimny lut tez odpada, czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i mógłby mnie naprowadzić na możliwą przyczynę usterki ?

pozdrawiam

Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von Google Adsense [BOT] 4 Oktober 2020, 17:18

#2 Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von clops35 4 Oktober 2020, 17:27
Cześć.
Czy programowałeś BIOS?
Jeśli nie to spróbuj.

Jeśli masz sprawne płyty to porównaj rezystancję do masy na pinach złącza matrycy na płycie z wypiętą taśmą.

#3 Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von kowalcook 4 Oktober 2020, 17:42
witaj, tak programowałem bios, wsad pewny i sprawdzony na kilku płytach.
Jeżeli chodzi o badanie rezystancji na każdym pinie to jest to trochę utrudnione i większość leci w przelotki a schematu brak do tego modelu.
Po cichu liczyłem że ktoś już z czytających spotkał się z podobnym problemem i potrafiłby nieco bardziej nakierować na możliwą przyczynę. Ale zmierzę rzeczywiście te rezystancje i spróbuje się domyślić dokąd idą wyprowadzenia. Chyba że jak wspomniałem wyżej, ktoś już się spotkał z podobnym problemem i potrafi podpowiedzieć conieco.

#4 Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von matic 4 Oktober 2020, 17:55
Please, post a photo of the picture on the screen.

Check, if the picture is okay on external monitor via D-Sub.

#5 Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von kowalcook 4 Oktober 2020, 18:50
Witaj,
D-Sub działa tylko z poziomu Windows po załadowaniu sterowników graficznych, po podłączeniu monitora obraz wyświetlany jest prawidłowo (problem jest tylko na matrycy)

załączam kilka foto (wygląda trochę jak w starym Windows 95, gdzie było tylko 8bit kolorów)

widok folderów powinien mieć białe tło, a jak widać jest niebieski

Bild

Bild

Bild

Bild

#6 Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von clops35 4 Oktober 2020, 21:50
Mogę się mylić, ale moim zdaniem jest to problem ze złączem matrycy na płycie (jeżeli oczywiście jesteś 100% pewny taśmy).
Spróbuj je podmienić.
Jeżeli to nic nie do któraś ze ścieżek linii sygnałowych jest uszkodzona .
Obejrzyj bardzo dokładnie całą płytę pod mikroskopem pod kątem korozji.
Zajrzyj do dziurek socketu procesora (przy zamkniętym sockecie i wyjętym procesorze), czy nie ma powyginanych pinów lub zabrudzeń.

#7 Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von kowalcook 5 Oktober 2020, 10:37
Problem w tym że gniazdo wygląda dobrze, dla pewności poprawiłem luty. Obawiam się ze to problem z jedną z linii sygnałowych. Bo gdyby nie to że jestem w 100% pewny taśmy to właśnie ten element bym podejrzewał a więc czyli uszkodzona jedna z linii sygnałowych. Który układ może odpowiadać za konwersję sygnału. Czy w przypadku gdy grafika jest w procesorze sygnał idzie bezpośrednio do procesora ?

wrzucam foto płyty

Bild

Bild

#8 Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von matic 5 Oktober 2020, 12:24
kowalcook hat geschrieben:Czy w przypadku gdy grafika jest w procesorze sygnał idzie bezpośrednio do procesora ?
No, it doesn't. The LVDS signal lines are connected directly to the PCH chip.

Please, specify the resistances to ground on all pins of LVDS connector. LCD screen should be disconnected during the measurements.

#9 Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von kowalcook 5 Oktober 2020, 18:16
zrobiłem pomiary i na uszkodzonej płycie i na sprawnej płycie - nie zauważyłem jakiś znaczących rozbieżności w pomiarach
(wszystkie pomiary w Ohm)

1 5M Ohm
2 - 8,5M
3 - 19.6k
4 - 8,6M
5 - 0
6 - 0
7 - 8k
8 - 6,3M
9 - 8k
10 - 7M
11 - 0
12 - 6,3M
13 - 6,3M
14 - 6,3M
15 - 7M
16 - 8,6M
17 - 0
18 - 0
19 - poza skalą
20 - 16M
21 - poza skalą
22 - 16M
23 - 0
24 - 8M
25 - poza skalą
26 - 10k
27 - poza skalą
28 - 10k
29 - 7M
30 - 7M
31 - 7M
32 - 7M
33 - poza skalą
34 - 0
35 - 7M
36 - 7M
37 - 7M
38 - 7M
39 - 8,5M
40 - 78k
41 - 7M
42 - 7M
43 - 7M
44 - 7M
45 - 0
46 - 0
47 - 7M
48 - 7M
49 - 7M
50 - 7M

#10 Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von matic 5 Oktober 2020, 20:43
kowalcook hat geschrieben:32 - 7M
I think the resistance on this pin is too high. Check it again.

#11 Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von kowalcook 6 Oktober 2020, 15:38
Jest dokładnie 6,93M Ohm

Sprawdziłem też na sprawnej płycie dla pewności, pomiar na tym pinie 32 jest dokładnie taki sam

Bild

Bild

dla pewności załączam dokładne zdjęcia okolicy gniazda taśmy matrycy, numerację pin podaję zgodnie z tym, co widać na płycie

#12 Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von clops35 6 Oktober 2020, 16:30
kowalcook hat geschrieben:Sprawdziłem też na sprawnej płycie dla pewności, pomiar na tym pinie 32 jest dokładnie taki sam
Zmierz na sprawnej płycie rezystancję do masy na wszystkich pinach, porównaj i napisz na których pinach są różnice, jak sugerowałem w poście #2.

Sprawdź też ciągłość obwodu między miejscami lutowań a szpilkami w złączu.

#13 Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von kowalcook 6 Oktober 2020, 16:42
napisałem dwa wątki temu że zrobiłem to, napisałem że nie zauważyłem żadnych rozbieżności.

#14 Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von clops35 6 Oktober 2020, 16:47
Sorry nie zwróciłem uwagi patrzyłem na pomiary.
Dopisałem do ostatniego postu
clops35 hat geschrieben:Sprawdź też ciągłość obwodu między miejscami lutowań a szpilkami w złączu.

#15 Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von kowalcook 6 Oktober 2020, 16:49
to też sprawdziłem, czy nie ma zimnego lutu i czy igła nie jest pęknięta.
Poza tym zdarzyła mi się druga płyta dokładnie z takim samym objawem i dokładnie to samo przekłamanie koloru. A więc już mam dwie płyty z takim samym objawem.

#16 Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory  [GELÖST]

von matic 6 Oktober 2020, 22:38
Try to reflow the PCH chip. If it does not change anything, replace it.

#17 Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von kowalcook 31 Oktober 2020, 15:40
Witam,
problem rozwiązany, poprawiłem luty na elementach pasywnych w okolicy gniazda matrycy i okazało się że problem się rozwiązał na obu płytach.

pozdrawiam

Re: HP probook 6570b - CASPER-UMA_CR_HPB MV_MB_V1 - rozdzielone kolory

von Google Adsense [BOT] 31 Oktober 2020, 15:40