Witam Kolegów
Lenovo 119-15IBR
NM-A804 REV 1
SR2KN
IT8886HE AXA
Charger OZ8682LN
Laptop jak do mnie trafił działał tylko na baterii ,nie działał na zasilaczu oraz nie ładował baterii. Po podłączeniu zasilacza z baterią coś w nim piszczało.
Znalazłem zwarty PQ303, PQ309 - wymieniłem je oraz charger profilaktycznie OZ8682LN (miałem nowy pod ręką).
Obecnie.
Działa na zasilaczu
Działa na baterii
Działa na zasilaczu z baterią lecz nie ładuje tak jak powinien, ładowanie pojawia się i znika, w tej konfiguracji na uruchomionym systemie po wyjęciu wtyczki zasilacza gaśnie - nie przełącza na baterię.
Laptop wyłączony z baterią po podłączeniu zasilacza serwisowego z baterią pojawia się pobór prądu ponad 2A na chwilę i spada do 0,017A co około 15 sekund na sekundę wzrasta do 2A i tak cyklicznie.
Objaw jakby chciał ładować lecz według mnie 2A samego ładowania to za dużo.
Bateria z zasilaczem
PQ303
S stabilne 20V
D 12,5V w ciągu kilkunastu sekund spada do prawie 0V
G w momencie poboru prądu 2A 19,2V pozostały okres 19,8V
Co może być przyczyną takiego zachowania?
Lenovo 119-15IBR
NM-A804 REV 1
SR2KN
IT8886HE AXA
Charger OZ8682LN
Laptop jak do mnie trafił działał tylko na baterii ,nie działał na zasilaczu oraz nie ładował baterii. Po podłączeniu zasilacza z baterią coś w nim piszczało.
Znalazłem zwarty PQ303, PQ309 - wymieniłem je oraz charger profilaktycznie OZ8682LN (miałem nowy pod ręką).
Obecnie.
Działa na zasilaczu
Działa na baterii
Działa na zasilaczu z baterią lecz nie ładuje tak jak powinien, ładowanie pojawia się i znika, w tej konfiguracji na uruchomionym systemie po wyjęciu wtyczki zasilacza gaśnie - nie przełącza na baterię.
Laptop wyłączony z baterią po podłączeniu zasilacza serwisowego z baterią pojawia się pobór prądu ponad 2A na chwilę i spada do 0,017A co około 15 sekund na sekundę wzrasta do 2A i tak cyklicznie.
Objaw jakby chciał ładować lecz według mnie 2A samego ładowania to za dużo.
Bateria z zasilaczem
PQ303
S stabilne 20V
D 12,5V w ciągu kilkunastu sekund spada do prawie 0V
G w momencie poboru prądu 2A 19,2V pozostały okres 19,8V
Co może być przyczyną takiego zachowania?