• Lenovo G50-70 NM-A272 nie ładował a teraz nie włącza się

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Lenovo G50-70 NM-A272 nie ładował a teraz nie włącza się

da Brucie 24 marzo 2020, 23:02
Witam,
Płyta to ACLU1/ACLU2 UMA NM-A272 REV 1.0 z i3 bez grafiki dedykowanej. Gniazdo ładowania zostało wyłamane przez co piny od plusa zwarły z pinem od identyfikacji (podejrzewam że 20V poszło na linie ADAPTER_ID i do EC). Laptop nie ładował baterii ani nie włączał się na ładowarce (na nowym gnieździe). Został na części, to było rok temu.
Ostatnio podjąłem się próby naprawy. Przygotowałem sobie dwie naładowane baterie i płyta odpaliła. Chciałem postawić system żeby sprawdzić czy wszystko działa oprócz ładowania, uruchomiłem z pena WinPE 10-8 Sergei Strelec, co zauważyłem, świeciła się dioda power i druga dioda od ładowania na biało. Po najechaniu na ikonę baterii pisało że jej nie wykrywa a ikonka wskazywała że laptop jest podłączony do ładowarki (a cały czas płyta na samej baterii). Po podłączeniu ładowarki druga dioda od ładowania gasła, po odłączeniu ładowarki z powrotem się zaświeciła. Jak za długo przytrzymałem podłączoną ładowarkę to płyta się wyłączyła nagle. Spróbowałem uruchomić instalator windowsa 10, jednak po dojściu do partycjonowania płyta się wyłączyła. Próbowałem drugi raz wyłączyła się dużo wcześniej, myślę, słabe baterie bo już były blisko 14,4V. Już nie dało się włączyć płyty na obu bateriach. Podałem z ciekawości na złącze baterii napięcie 14,5-15V i był tylko pobór ok 50mA. Płyta nie reaguje, założyłem baterie i znowu podałem napięcie z ograniczeniem prądu poniżej 1A, trochę podładowało baterie ale nie byłem nadal w stanie włączyć płyty.

Zauważyłem że EC dość się grzeje po podłączeniu baterii, spróbowałem na zasilaczu bez baterii i to samo, pobór ok 70mA, z baterią tak samo. Pobór prądu nie zmienia się po naciśnięciu przycisku power. ADAPTER_ID nie ma zwarcia do masy, napięcie na nim 1,8V, PQ995 nieobsadzone, napięcie B+ jest zarówno na ładowarce jak i baterii, +3VALW, +3VLP, +5VALW są, EC_ON jest przed naciśnięciem przycisku power jak i po.

Czy mógłby mnie ktoś naprowadzić co pomierzyć przy EC żeby wiedzieć czy jest do wymiany? Czy podanie +19V na ADAPTER_ID (w wyniku uszkodzenia gniazda) mogło je uszkodzić?

Re: Lenovo G50-70 NM-A272 nie ładował a teraz nie włącza się

da Google Adsense [BOT] 24 marzo 2020, 23:02

#2 Re: Lenovo G50-70 NM-A272 nie ładował a teraz nie włącza się

da Vogelek23 25 marzo 2020, 00:11
Jaką masz rezystancję do masy na środkowym pinie ID gniazda zasilania? Jeśli jest zwarcie, wylutuj diodę PD304 i ponów pomiar.

#3 Re: Lenovo G50-70 NM-A272 nie ładował a teraz nie włącza się

da Vogelek23 25 marzo 2020, 01:53
Kolego drogi - zamiast edytowania postu, proszę, abyś dopisywał kolejny post w odpowiedzi, ponieważ w taki sposób wydaje się, że odpowiadasz na pytania ZANIM ktoś je zadał.

Brucie ha scritto:Czy mógłby mnie ktoś naprowadzić co pomierzyć przy EC żeby wiedzieć czy jest do wymiany? Czy podanie +19V na ADAPTER_ID (w wyniku uszkodzenia gniazda) mogło je uszkodzić?
Poprosiłem o pomiar rezystancji środkowego pinu ID gniazda zasilania i nadal podtrzymuję tę prośbę. Podanie 19V wprost na port mikrokontrolera, którego napięcie zasilania wynosi 3V (sygnał ADAPTER_ID wchodzi bezpośrednio na n. 84 KBC), na 99,9% spowodowało jego uszkodzenie. O uszkodzeniu KBC może też świadczyć zawyżony pobór prądu w standby, jak i grzanie się kontrolera, który w ogóle nie powinien się nagrzewać a co najwyżej powinien być letni.

#4 Re: Lenovo G50-70 NM-A272 nie ładował a teraz nie włącza się

da Brucie 28 ottobre 2020, 00:37
Znalazłem wreszcie czas żeby wrócić do tej płyty. Rezystancja środkowego pinu ID gniazda zasilania do masy wynosi ok 700Ω. Z tego co patrzyłem PD304 ma w datasheet napięcie maksymalnie 6V więc też ta dioda TVS musiała się uszkodzić w wyniku uszkodzenia gniazda. Pobór prądu na gnieździe zasilania ok 70mA, brak reakcji na przycisk power, KBC się grzeje, po kliku sekundach trzymania palcem zaczyna parzyć, więc pewnie uszkodzone.
Teraz pytanie czy bawić się w wymianę KBC? Dodam, że musiałbym kupić gotowy zaprogramowany układ bo nie mam programatora.

#5 Re: Lenovo G50-70 NM-A272 nie ładował a teraz nie włącza się  [RISOLTO]

da Vogelek23 28 ottobre 2020, 20:20
Brucie ha scritto:Teraz pytanie czy bawić się w wymianę KBC?
A to już zależy od Ciebie. KBC musi być wymieniony, jeśli zamierzasz naprawić tę płytę.

Brucie ha scritto:Teraz pytanie czy bawić się w wymianę KBC? Dodam, że musiałbym kupić gotowy zaprogramowany układ bo nie mam programatora.
Wystarczy kupić NOWY, czysty układ KBC - zaprogramuje się sam z kości BIOS przy pierwszym uruchomieniu płyty.

Sygnał ADAPTER_ID idzie ze złącza wprost na n. 72 kontrolera KBC, natomiast jeśli masz obsadzone elementy: PC1266, PC1267, PD304 to sprawdź, czy któryś nie wykazuje zwarcia. Warto także sprawdzić, czy tranzystor PQ995A nie ma zwarcia między bramką a źródłem (nóżki 1 i 2).
Immagine

#6 Re: Lenovo G50-70 NM-A272 nie ładował a teraz nie włącza się

da Brucie 31 ottobre 2020, 01:18
Po wymianie KBC samo się zaprogramowało i płyta ruszyła. Dzięki!

Re: Lenovo G50-70 NM-A272 nie ładował a teraz nie włącza się

da Google Adsense [BOT] 31 ottobre 2020, 01:18