• IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

от karhur1988 25 Октябрь 2020, 15:10
Witam.
Jak w temacie proszę o pomoc w identyfikacji elementów zaznaczonych na zdjęciach. Płyta została prawdopodobnie zalana podczas czyszczenia jej kompresorem. Nie jestem elektronikiem wiec jak miał by ktoś chwilkę i napisał co mogę sprawdzić czy się nie spaliło, był bym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam Karol

Изображение

Изображение

Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

от Google Adsense [BOT] 25 Октябрь 2020, 15:10

#2 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

от Vogelek23 25 Октябрь 2020, 23:06
Proszę zamieścić zdjęcia PO wyczyszczeniu płyty i wymianie tego skorodowanego kondensatora (1uF/25V obudowa 0805), a także kondensatora obok (tego z paskiem na jednym z wyprowadzeń). Na pierwszym zdjęciu pierwszy i drugi od dołu sterownik przetwornicy mają także ślady korozji, więc zdjęcia tych sterowników po wyczyszczeniu płyty też proszę zamieścić.

#3 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

от karhur1988 26 Октябрь 2020, 12:37
Kondensatory zamówione będą ok środy. Czy to prawda ze najlepiej od razu wymienić cały rząd?

#4 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

от Vogelek23 26 Октябрь 2020, 16:03
karhur1988 писал(а):Czy to prawda ze najlepiej od razu wymienić cały rząd?
Właściwie to nie ma znaczenia. Ja zwykle wymieniam tylko te elementy, które są uszkodzone lub wykazują jakiekolwiek problemy podczas pracy urządzenia. Kondensatorów w głównej linii zasilania są dziesiątki, o różnych parametrach i wymiarach, więc taka wymiana wszystkich jest kosztowna i pochłania mnóstwo pracy.

#5 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

от karhur1988 30 Октябрь 2020, 13:00
Kondensator dziś dotarł. Od razu go wlutowałem, wymyłem płytę i zabieliłem miejsca które wyglądały źle (według mnie). mniej wiecej sprawdziłem co potrafiłem i wygląda że wszystko jest ok.
Proszę o opinie i porady co mogę jeszcze sprawdzić.
Изображение

#6 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 30 Октябрь 2020, 22:49
karhur1988 писал(а):Proszę o opinie i porady co mogę jeszcze sprawdzić.
Właściwie to nic - po prostu podłącz konsolę do zasilania i sprawdź, czy się uruchomi.

#7 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

от karhur1988 31 Октябрь 2020, 14:57
Niestety operacja chyba się nie powiodła. Konsola włączyła się na 5 min, załadował się system i po chwili zgasł obraz i przestała reagować na jakiekolwiek działania. Nie dało się jej wyłączyć nawet guzikiem tylko musiałem ją z kabla potraktować.

Dodano: Chciałem podziękować Ci za pomoc, jednak konsola ożyła po wymianie dysku twardego i nowej instalacji systemu. Sprawa rozwiązana.

Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

от Google Adsense [BOT] 31 Октябрь 2020, 14:57