• IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

von karhur1988 25 Oktober 2020, 15:10
Witam.
Jak w temacie proszę o pomoc w identyfikacji elementów zaznaczonych na zdjęciach. Płyta została prawdopodobnie zalana podczas czyszczenia jej kompresorem. Nie jestem elektronikiem wiec jak miał by ktoś chwilkę i napisał co mogę sprawdzić czy się nie spaliło, był bym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam Karol

Bild

Bild

Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

von Google Adsense [BOT] 25 Oktober 2020, 15:10

#2 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

von Vogelek23 25 Oktober 2020, 23:06
Proszę zamieścić zdjęcia PO wyczyszczeniu płyty i wymianie tego skorodowanego kondensatora (1uF/25V obudowa 0805), a także kondensatora obok (tego z paskiem na jednym z wyprowadzeń). Na pierwszym zdjęciu pierwszy i drugi od dołu sterownik przetwornicy mają także ślady korozji, więc zdjęcia tych sterowników po wyczyszczeniu płyty też proszę zamieścić.

#3 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

von karhur1988 26 Oktober 2020, 12:37
Kondensatory zamówione będą ok środy. Czy to prawda ze najlepiej od razu wymienić cały rząd?

#4 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

von Vogelek23 26 Oktober 2020, 16:03
karhur1988 hat geschrieben:Czy to prawda ze najlepiej od razu wymienić cały rząd?
Właściwie to nie ma znaczenia. Ja zwykle wymieniam tylko te elementy, które są uszkodzone lub wykazują jakiekolwiek problemy podczas pracy urządzenia. Kondensatorów w głównej linii zasilania są dziesiątki, o różnych parametrach i wymiarach, więc taka wymiana wszystkich jest kosztowna i pochłania mnóstwo pracy.

#5 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

von karhur1988 30 Oktober 2020, 13:00
Kondensator dziś dotarł. Od razu go wlutowałem, wymyłem płytę i zabieliłem miejsca które wyglądały źle (według mnie). mniej wiecej sprawdziłem co potrafiłem i wygląda że wszystko jest ok.
Proszę o opinie i porady co mogę jeszcze sprawdzić.
Bild

#6 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady  [GELÖST]

von Vogelek23 30 Oktober 2020, 22:49
karhur1988 hat geschrieben:Proszę o opinie i porady co mogę jeszcze sprawdzić.
Właściwie to nic - po prostu podłącz konsolę do zasilania i sprawdź, czy się uruchomi.

#7 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

von karhur1988 31 Oktober 2020, 14:57
Niestety operacja chyba się nie powiodła. Konsola włączyła się na 5 min, załadował się system i po chwili zgasł obraz i przestała reagować na jakiekolwiek działania. Nie dało się jej wyłączyć nawet guzikiem tylko musiałem ją z kabla potraktować.

Dodano: Chciałem podziękować Ci za pomoc, jednak konsola ożyła po wymianie dysku twardego i nowej instalacji systemu. Sprawa rozwiązana.

Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

von Google Adsense [BOT] 31 Oktober 2020, 14:57