• Sony Vaio SVE151J11M brak obrazu, ALL_SYS_PWRGOOD jest, nie ma INT_LVDS_VDDEN

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 Sony Vaio SVE151J11M brak obrazu, ALL_SYS_PWRGOOD jest, nie ma INT_LVDS_VDDEN

von baku14 17 Oktober 2020, 23:17
Witam, mam Sony Vaio SVE151J11M
Płyta to DA0HK5MB6F0 MBX-269 REV-F
PCH HM70 zainstalowany (z jakimś core i3 wiem, że nie pasuje ale obraz
powinien być)

Brak śladów zalania obudowa jak i płyta czyściutka.

Płyta uruchamia się lecz nie ma obrazu nawet na wyjściach zewnętrznych.
Laptop na początku nie miał zasilania na UMA po wgraniu nowego biosu z
internetu napięcie się pojawiło jednak dalej nie wstaje. ALL_SYS_PWRGOOD na
KBC ma 3.3V.
Na złączu matrycy nie ma LCDVCC napięcie to podaje Switch sterowany z
mostka i sam mostek nie załącza ekranu. Ruch na pinach EEPROMu jest bo
sprawdzałem oscyloskopem i dane są zaczytywane.

Nie mam pomysłu co dalej robić. Czy ktoś może coś podpowiedzieć?
Pobór prądu przez płytę to 695mA bez ramu oraz 650mA z włożoną kością.
P.S. Chciałem też wgrać BIOS wyciągnięty z instalatora od Sony-ego lecz
plik jest mega dziwny i nie potrafię go tak przerobić by zrobić z niego
gotowy wsad.

Re: Sony Vaio SVE151J11M brak obrazu, ALL_SYS_PWRGOOD jest, nie ma INT_LVDS_VDDEN

von Google Adsense [BOT] 17 Oktober 2020, 23:17

#2 Re: Sony Vaio SVE151J11M brak obrazu, ALL_SYS_PWRGOOD jest, nie ma INT_LVDS_VDDEN  [GELÖST]

von Vogelek23 19 Oktober 2020, 13:37
Zacznij od najprostszej rzeczy - wymiany procesora na taki, który jest obsługiwany przez HM70. Czyli na Pentium lub Celeron.

#3 Re: Sony Vaio SVE151J11M brak obrazu, ALL_SYS_PWRGOOD jest, nie ma INT_LVDS_VDDEN

von baku14 19 Oktober 2020, 15:52
Po włożeniu Pentiuma laptop ożył jednak dalej nie ma obrazu - działa wyjście VGA. Ekran polaryzuje i zapala się podświetlenie. Na gnieździe matrycy napięcia są poprawne - sterujące i zasilające. Windows widzi dwa ekrany i ruch na pinach sygnałowych jest. Mogę bezpiecznie założyć, że do wymiany matryca/taśma czy coś jeszcze sprawdzić?

#4 Re: Sony Vaio SVE151J11M brak obrazu, ALL_SYS_PWRGOOD jest, nie ma INT_LVDS_VDDEN

von Vogelek23 19 Oktober 2020, 16:21
Piszesz, że wgrałeś jakiś BIOS z internetu - sprawdź, czy po wróceniu do oryginalnego wsadu (tego, który był zanim przeprogramowałeś kostkę nowym wsadem) pojawi Ci się obraz. Jeśli Twoja płyta ma obsadzoną grafikę dedykowaną (w tych płytach, o ile mnie pamięć nie myli, montowano chipsety AMD) to na UMA nie będziesz miał zasilania, dopóki płyta nie przełączy się na grafikę zintegrowaną. Jeśli natomiast masz tylko grafikę zintegrowaną, to rodzi się pytanie - czy jesteś w 100% pewny, że procesor Pentium, który włożyłeś, jest sprawny?

#5 Re: Sony Vaio SVE151J11M brak obrazu, ALL_SYS_PWRGOOD jest, nie ma INT_LVDS_VDDEN

von baku14 19 Oktober 2020, 16:29
To wersja UMA, ale już wszystko wiadomo odkopałem w gratach inny ekran i pasowała wtyczka LVDS i na niej obraz pokazał się już normalnie. Temat rozwiązany do zamknięcia.

Re: Sony Vaio SVE151J11M brak obrazu, ALL_SYS_PWRGOOD jest, nie ma INT_LVDS_VDDEN

von Google Adsense [BOT] 19 Oktober 2020, 16:29