• Lenovo Y70-70 - Miga ekran pod hdmi ok Dodaj do ulubionych na forum

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 Lenovo Y70-70 - Miga ekran pod hdmi ok Dodaj do ulubionych na forum

von artmon 29 Juni 2020, 12:26
Mam lenovo y70-70 przy którym było uszkodzone gniazdo matrycy na płycie.(JEDP1)
Po wymianie gniazda i bezpiecznika od podświetlenia matrycy laptop normalnie się włącza.Niestety matryca mruga na czarno,lub różowo albo wchodzą cienkie paski.Matryca FHD ips i mam ich z 6 sztuk i 4 taśmy lcd na wszystkim bez zmian cały czas miga.Jest to taka chyba przypadłość modeli y50-70 i y70-70 i nigdzie nie znalazłem rozwiązania.
Co dziwne gdy wejdzie się do biosu matryca działa prawidłowo,gdy podepnę laptopa pod hdmi wszystko działa poprawnie na monitorze a matryca dalej mruga przy laptopie.Pod hdmi naprawdę można grać we wszystkie gry i nie ma problemu.Nie pomagają wskazówki z obniżeniem napięcia na procesorze jest bez zmian ale zastanawiają mnie napięcia na gnieździe lcd (JEDP1) gniazdo 40pin.
I tak od pinu 1 do 22 0v
pin23-3,32v
pin 24,25 0v
pin 26-3,39v
pin 27,28,29-0v
pin 30, 31,32,33,34-3,39v
pin 35,36,37-0v
pin 38,39,40-7,86v
i moje pytanie czy na pinach 38,39,40 to jest dobre napięcie 7,86v czy za niskie bo przeważnie do matrycy powinno dochodzić 19v
Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu jakie napięcia powinny być na złączu lcd

Dodano po 3 [minuty]:

Dodam że płyta główna to LA-B111p Rev1.0,procesor i7 4720hq 2,6ghz,Intel HD Graphics 4600 oraz gtx960m

Re: Lenovo Y70-70 - Miga ekran pod hdmi ok Dodaj do ulubionych na forum

von Google Adsense [BOT] 29 Juni 2020, 12:26

#2 Re: Lenovo Y70-70 - Miga ekran pod hdmi ok Dodaj do ulubionych na forum

von zuf 2 Juli 2020, 09:42
Napięcie na 38-40 7,86v jest prawidłowe przy pracy na baterii. Przy podpiętym zasilaczu jest 20V.
Mam bardzo podobny problem ale z małą różnicą - u mnie występuje tylko z podłączonym zasilaczem - na baterii jest ok.
Jest też ok pod win7, a zaczyna migać dopiero od momentu ładowania win10.
Myślę, że problem dotyczy napięcia cpu_b+ kiedy ekran zaczyna mrugać napięcie się zmienia. Kiedy ekran nie mruga
jest stabilne. Napięcie to zasila przetwornice cpu i jak mocno obciążę procesor przestaje migotać.
Ktoś podawał jako rozwiązanie ustawić w opcjach zasilania procesor na min 99%

#3 Re: Lenovo Y70-70 - Miga ekran pod hdmi ok Dodaj do ulubionych na forum

von artmon 18 Oktober 2020, 01:02
Okazało się że te laptopy tak mają ale rozwiązałem problem.Niestety coś kosztem czegoś czyli włożyłem matrycę o rozdzielczości 1600 x 900 i problem został rozwiązany w ten sposób.Może będzie pomocne dla innych użytkowników z takim problemem.

Re: Lenovo Y70-70 - Miga ekran pod hdmi ok Dodaj do ulubionych na forum

von Google Adsense [BOT] 18 Oktober 2020, 01:02