• Lenovo g510 - "bootloop" (czy coś takiego)

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Lenovo g510 - "bootloop" (czy coś takiego)

da bpjl 17 ottobre 2020, 20:20
Cześć.

Dostałem od znajomego laptop Lenovo g510 (i7-4700MQ, AMD Radeon 2GB) z usterką polegającą na tym że komputer włącza się na parę sekund po czym wyłącza się a następnie włącza ponownie i znów wyłącza. Przynajmniej tak to wygląda patrząc na pobór prądu.

Przy czym ekran cały czas pozostaje czarny (brak obrazu i podświetlenia).

Płyta główna to LA-9641P rev:1.0. Pomierzyłem rezystancje i napięcia na cewkach:
Immagine Immagine

Przeprogramowałem BIOS a nawet podgrzałem dedykowany układ grafiki AMD jednak objawy nie ustąpiły. Dodam że płyta była już 2 razy serwisowana w ramach gwarancji komputera. Nie wiem co było robione za pierwszym razem choć widzę ślady lutowania PC807. Za drugim razem zdiagnozowano uszkodzenie dolnego gniazda RAM ale właściciel nauczony doświadczeniem stwierdził że nie będzie znów czekał miesiąc zanim serwis to ogranie i po prostu przestał korzystać z tego slotu.

Mam możliwość zakupu pasującej płyty jednak chciałbym upewnić się że to jej wina na nie na przykład CPU.

Re: Lenovo g510 - "bootloop" (czy coś takiego)

da Google Adsense [BOT] 17 ottobre 2020, 20:20

#2 Re: Lenovo g510 - "bootloop" (czy coś takiego)

da sebastiank 18 ottobre 2020, 10:14
bpjl ha scritto:chciałbym upewnić się że to jej wina na nie na przykład CPU
- to podstaw inny CPU, RAM.
Do sprawdzenia też napięcia załączane (oraz rezystancje tych gałęzi) - np. zasilanie USB, napięcia typu VS (ostatnia kolumna tabelki Voltage Rails na schemacie).

#3 Re: Lenovo g510 - "bootloop" (czy coś takiego)

da bpjl 20 ottobre 2020, 13:44
Po podmianie procesora na Celerona SR1HF płyta odpala. Dość długo czeka się na obraz na ekranie ale to podejrzewam że wina tego wgranego BIOS'u. Wrzucę oryginalny i zobaczę jak będzie.

--=edycja=--

Po zmianie na oryginalny BIOS. Komputer startuje normalnie. Działa też bezproblemowo już od paru godzin (w tym 2x po godzinie stress testu) więc chyba z płytą jest wszystko OK.

Powiem więcej. Moim zdaniem oba sloty pamięci działają. Oba obsadziłem i stresowałem RAM. Zero błędów. Sądzę że od samego początku problemem był procesor a ekipa w serwisie gwarancyjnym po prostu poleciała po bandzie bo nie chciało im się otwierać komputera.

Pozostaje kwestia wymiany procesora na coś sensownego zamiast tego Celerona.

--=edycja 2=--

Właściciel chciał dokładnie taki sam i7 jak był pierwotnie więc takie dostał. Po całym popołudniu testowania komputera stwierdzam że jest całkowicie sprawny (włącznie z tym slotem RAM na którym serwis Lenovo postawił krzyżyk).

Dziękuję za pomoc i udzielone informacje.

Re: Lenovo g510 - "bootloop" (czy coś takiego)

da Google Adsense [BOT] 20 ottobre 2020, 13:44