• Yoga 310 - dodanie złacza SATA (eMMC umarł?)

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Yoga 310 - dodanie złacza SATA (eMMC umarł?)

da Archimedes10 13 ottobre 2020, 10:34
Koledzy, trafił do mnie Lenovo Yoga 310-11 w konfiguracji N4200/4GB RAM/niewidoczny dla wszelkich systemów operacyjnych Hynix HCG4A eMMC 32GB. Z poziomu BIOS'u laptopa widać model: HCG4A, nie ma info o pojemności. Installka Windows 10 ani Debian nie widzi dysku eMMC, diskpart go nie wykrywa. Moim zdaniem padł... Z tego co mi wiadomo instalacja dysku SATA blokuje eMMC, jednakże na przedmiotowej płycie złacza SATA nie ma. Chciałem uzupełnić jego brak, co wiąże się również z koniecznością uzupełnienia "drobnicy".
Nie chcąc iść "na łatwiznę" poszukałem nieco schematu do płyty BM5594_VER 1.4 i niestety nigdzie nie znalazłem interesującej mnie strony 27. Na tym forum znalazłem przedmiotowy wątek: lenovo-yoga-310-11iap-dodanie-portu-sata-t60112.html dzięki któremu znam już wartości R265 (10k) i R295 (zwora). Ktoś przede mna zatem próbował tej samej operacji.

Uprzejmie zwracam się do kolegów i koleżanek o pomoc w ustaleniu wartości pozostałych elementów:
- kondensatory C213-216 na liniach sygnałowych SATA
- kondensatory C217-220 na +5VDC
- rezystor R294 (moim zdaniem zwora z tego co szukałem po zdjęciach płyt wyposażonych w złącze SATA)
Będę niezwykle wdzięczny za informację bądź interesujący mnie kawałek schematu (str 27)

Czy ktoś z Was dokonywał już podobnej operacji na tej płycie? Czy na coś jeszcze muszę zwrócić uwagę?

Re: Yoga 310 - dodanie złacza SATA (eMMC umarł?)

da Google Adsense [BOT] 13 ottobre 2020, 10:34

#2 Re: Yoga 310 - dodanie złacza SATA (eMMC umarł?)  [RISOLTO]

da Vogelek23 14 ottobre 2020, 15:45
C213 - C217 = 10nF/25V (obudowa 0402)
C217 = 33pF/50V (obudowa 0402)
C218 - C219 = 100nF/25V (obudowa 0402)
C220 = 10uF/6.3V (obudowa 0603)
R294 = zwora 0Ω (obudowa 0805)

Interesujące Cię elementy są na str. 29 schematu.

#3 Re: Yoga 310 - dodanie złacza SATA (eMMC umarł?)

da Archimedes10 14 ottobre 2020, 22:05
Koledzy, koleżanki,

Dla potomnych ważna informacja:

1. W/w elementy zostały wlutowane w płytę (R265 i R295 pominąłem z uwagi na znalezienie zdjęć płyt z fabrycznie zainstalowanym gniazdem SATA bez tych elementów):
Immagine

2. Po uruchomieniu płyty bez podłączonego dysku SATA w BIOS'ie laptopa w pozycji "hard drive" pojawiła się informacja o braku dysku (zniknął Hynix eMMC - został zdeaktywowany)

3. Po instalacji dysku SSD na SATA został on elegancko wykryty, system zainstalował się na nim bez problemu. Całość działa stabilnie i zdecydowanie szybciej niż na eMMC.

DZIĘKUJĘ ZA POMOC ;)

Re: Yoga 310 - dodanie złacza SATA (eMMC umarł?)

da Google Adsense [BOT] 14 ottobre 2020, 22:05