• Touchbga GM490 nie mogę ustawić idealnych profili

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Thementitel sollte die kurze Beschreibung des Problems enthalten
  2. Die Themenmeldung sollte die ausführliche Problembeschreibung und auch die Frage enthalten.
  3. Es ist nicht gestattet, Anhänge mit der vollständigen Dokumentation oder BIOS-Datei zu veröffentlichen oder auf Websites von Drittanbietern zu verlinken, die solche Dateien hosten. Es darf nur der kleine Teil der Dokumentation (bis zu einer Seite pro Beitrag) gepostet werden.
  4. Sie können pro Thema nur ein Problem beschreiben. Für jedes andere Problem sollten Sie ein neues Thema eröffnen.
  5. Es ist strengstens untersagt, nach Dokumentationen oder BIOS-Dateien zu fragen. Für solche Anfragen nutzen Sie bitte das DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Unterforum.
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)

#1 Touchbga GM490 nie mogę ustawić idealnych profili

von wojtas87 20 November 2019, 10:21
Witam

Mam tę stację już od roku i co prawda zmieniane układy pracują OK, ale nurtuje mnie fakt, że przegrzewa się laminat, tzn. ciemnieje soldermaska. Żeby ściągnąć jakikolwiek układ, muszę grzać dołem do 260°C, a górą do 280-290°C. Macie jakieś sprawdzone profile do HA żeby sobie je przetestować lub się na nich powzorować? W jakiej odległości od PCB ustawiacie dysze grzałek?

Poniżej wykres oraz profil, za którego pomocą nie dam rady wylutować/wlutować układu:

Bild

Bild

Żeby cokolwiek wylutować muszę podnieść temperaturę górnej grzałki do 290°C:

Bild

Przy takim ustawieniu po zakończeniu profilu stacja sygnalizuje zbyt dużą różnicę temperatur pomiędzy górną grzałką, a temp. rzeczywistą przerywanym piskiem. Co robię źle?

Powyższe wykresy przedstawiają się dla GPU płyty:

Bild

Re: Touchbga GM490 nie mogę ustawić idealnych profili

von Google Adsense [BOT] 20 November 2019, 10:21

#2 Re: Touchbga GM490 nie mogę ustawić idealnych profili

von Vogelek23 11 Juli 2020, 23:33
Nie wiem, czy już rozwiązałeś problem czy jeszcze nie, ale według mnie:
- za krótka i za wysoka faza pre-heat (u mnie trwa 2 minuty na 150°C),
- góra ma tylko dogrzewać płytę (wyrównywać temperaturę), zaś większość pracy powinien wykonać dół,
- przyrost temperatury jest u Ciebie za szybki, przy 40% profilu grzałki osiągają temperaturę rozpływu lutowia PbFree,
- ogromny "rozjazd" temperatury grzałek do temperatury, odczytanej z termopary (jak to w ogóle możliwe???).

Zobacz, jak to wygląda u mnie - jest to najbardziej uniwersalny i optymalny profil, jaki udało mi się utworzyć na bliźniaczej stacji Scotle HR460. Nie nadaje się do procesorów hybrydowych ULV, ale robi prawie wszystkie pozostałe układy.
Bild
I tutaj wątek z dyskusją w tym temacie: touchbga-gm390-profile-itp-t60824.html

#3 Re: Touchbga GM490 nie mogę ustawić idealnych profili

von somebodyfrompl 15 September 2020, 23:22
Vogelek23 udostępnisz zdjęcie swojego profilu na hybrydy? Walczę ostatnio z Intelem w MacBooku Air i wygina mi układ. Co ciekawe po zdjęciu gorącego układu jest on prosty a po kilkudziesięciu sekundach gołym okiem widać, że się wygina. Będę mega wdzięczny za pomoc w tym temacie.

Re: Touchbga GM490 nie mogę ustawić idealnych profili

von Google Adsense [BOT] 15 September 2020, 23:22
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)