• Lenovo G780 LA-7983P nie zawsze się włącza.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo G780 LA-7983P nie zawsze się włącza.

przez serwisant2 30 lipca 2020, 17:30
Witam, mam problem z naprawą laptopa LENOVO G780. Problem polega na tym, że laptop nie chce się włączać z obrazem, włączy się tylko raz na jakiś czas najczęściej po wyjęciu i włożeniu kości RAM z tym, że jak się włączy to pracuje prawidłowo ale po wyłączeniu znowu się nie chce włączyć z obrazem i tak w kółko.

Podmieniałem różne kości RAM i efekt ten sam. BIOS programowałem kilkoma wsadami.

Płyta główna: LA-7983P REV 1.0 i5 + nvidia
PCH: SLJ8E

Laptop kiedy nie chce wyświetlić obrazu staje na poborze prądu ~0.3A i po chwili się wyłącza po czym sam się włącza i tak próbuje kilka razy.

Napięcie na cewce PL501 z włożonym/wyjętym ramem jest takie samo 1.5V.
Akumulator CMOS - 3V

Podobno wszystko zaczęło się po dołożeniu pamięci RAM.

Re: Lenovo G780 LA-7983P nie zawsze się włącza.

przez Google Adsense [BOT] 30 lipca 2020, 17:30

#2 Re: Lenovo G780 LA-7983P nie zawsze się włącza.

przez matic 30 lipca 2020, 20:28
Hello!

Try to replace the BIOS chip with another one and flash it with old (original) dump.

#3 Re: Lenovo G780 LA-7983P nie zawsze się włącza.

przez serwisant2 31 lipca 2020, 12:02
matic napisał(a):Hello!

Try to replace the BIOS chip with another one and flash it with old (original) dump.

Wymieniłem obie kości ze wsadami, zaprogramowałem oryginalnymi, teraz na chwile staje na 0.3A i wskakuje na 0.85A i tak stoi bez obrazu, nie restartuje się i już chyba nie działa kombinacja z ramem jak wcześniej, że wyjąłem i włożyłem i odpalał.

#4 Re: Lenovo G780 LA-7983P nie zawsze się włącza.  [ROZWIĄZANY]

przez matic 1 sierpnia 2020, 17:15
Try to reflash both new BIOS chips (MAIN and EC) with new dump.

BIOS dumps are available on the forum: ***click***

#5 Re: Lenovo G780 LA-7983P nie zawsze się włącza.

przez serwisant2 3 sierpnia 2020, 15:50
matic napisał(a):Try to reflash both new BIOS chips (MAIN and EC) with new dump.

BIOS dumps are available on the forum: ***click***

Nowe kości zaprogramowane nowym wsadem, laptop włącza się za każdym razem poprawnie.
Dziękuję Ci matic za pomoc. Pozdrawiam.

Re: Lenovo G780 LA-7983P nie zawsze się włącza.

przez Google Adsense [BOT] 3 sierpnia 2020, 15:50