Witam,
chce zmienić serwis tag (na taki który był z uszkodzona płytą ) ponieważ wymieniłem płytę na używana . Komputer miał licencje na windows 7 PRO . Niestety płyta która kupiłem i zamontowałem działa ale sprzedana była z laptopem bez sytemu . Po uruchomieniu windows krzyczy o aktywacje i błędny numer OEM Windowsa.
Znalazłem narzędzie które teoretycznie powinna działać ale service tags nie zmienia , nie kasuje .
Pełny opis opcji :
Serial płyty dało się zmienić na numer z uszkodzonej . Niestety serwis taga nie idzie ruszyć .
Gdzie jest zapisany ten numer w biosie U52 , U53 ?
Czy ewentualna podmiana U52 i U53 z uszkodzonej płyty może pomoc ?
Czytałem gdzieś o specjalnej wersji biosu który przy pierwszym uruchomienie uruchamia menu serwisowe gdzie można wpisać ow serwis tags .
Proszę o info co edytować , ewentualnie bios serwisowy , ewentualnie może kombinacja klawiszy uruchamiające menu serwisowe della .
Pozdrawiam Rafał
chce zmienić serwis tag (na taki który był z uszkodzona płytą ) ponieważ wymieniłem płytę na używana . Komputer miał licencje na windows 7 PRO . Niestety płyta która kupiłem i zamontowałem działa ale sprzedana była z laptopem bez sytemu . Po uruchomieniu windows krzyczy o aktywacje i błędny numer OEM Windowsa.
Znalazłem narzędzie które teoretycznie powinna działać ale service tags nie zmienia , nie kasuje .
ASSET -- version 2.09 (C) Copyright 1993-2014 Dell Inc
About to change service tag. Are you sure? Y,nly
Error:Cannot change service tag
Please ensure the tag is correct format,
And the SETUP password is disabled
Pełny opis opcji :
Usage:
ASSET new_asset_tag Specify new asset tag
ASSET /d Delete asset tag
ASSET /o new_owner_tag Specify new owner tag (if applicable)
ASSET /o /d Delete owner tag (if applicable)
ASSET /? This help screen
Hidden Options
ASSET /s new_service_tag Specify new service tag
ASSET /s /d Delete service tag
ASSET /b Specify new system board tag
system board tag must be "ssssssssssssssssssss-vvv-", where
s..s is the 20 digit system board Part number string,
vvv is the 3 digit system board rev,
- is a don't care character, but must be present
ASSET /b /d Delete system board tag
ASSET /f [other_options] Force Affirmative response
ASSET /x [other options] eXtended display - displays all tags
Serial płyty dało się zmienić na numer z uszkodzonej . Niestety serwis taga nie idzie ruszyć .
Gdzie jest zapisany ten numer w biosie U52 , U53 ?
Czy ewentualna podmiana U52 i U53 z uszkodzonej płyty może pomoc ?
Czytałem gdzieś o specjalnej wersji biosu który przy pierwszym uruchomienie uruchamia menu serwisowe gdzie można wpisać ow serwis tags .
Proszę o info co edytować , ewentualnie bios serwisowy , ewentualnie może kombinacja klawiszy uruchamiające menu serwisowe della .
Pozdrawiam Rafał