• HP Probook 430 G2 czarny ekran, uszkodzony touchpad

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP Probook 430 G2 czarny ekran, uszkodzony touchpad

przez szeq 20 lipca 2020, 23:03
Witam,
Nie dawno otrzymałem od znajomego laptopa hp 430 G2 teoretycznie uszkodzonego. Po włączeniu kod błędu 3.3, który według strony hp wskazuję na uszkodzone gpu. Matryca się nie polaryzuje, wentylator pracuje na maksymalnych obrotach
Po rozkreceniu i podłączeniu samej matrycy laptop się uruchamia, później klawiatury, dysku, Windows normalnie się uruchamia. Po wyłączeniu i podpięciu dodatkowo taśmy od touchpada laptop nie wyświetla obrazu, matryca się nie polaryzuje, wentylator chodzi na maksymalnych obrotach i kod błędu 3.3 czyli stan początkowy zanim cokolwiek rozkręciłem, odłączyłem.

Prosba do szanownych kolegów co sprawdzić co pomierzyć? Nie jestem jakiś biegły w tej dziedzinie ale multimetr mam, lutować umiem, posiadam stacje lutownicza, hot air, i chciałbym laptopa naprawić własnymi siłami z pomocą doświadczonych kolegów z forum.
Obstawiam uszkodzony touchpad, ale chciałbym to jakoś potwierdzić pomiarami, jeśli się da, W ogóle touchpad da się naprawic? Nie zauważyłem tam zbyt wielu elementów. Chciałbym wykluczyć uszkodzenie płyty głównej i może jak się w ogóle da to sprawdzić, naprawić touchpada, a jak nie to kupić nowego.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc

Model: HP Probook 430 G2
Platforma: Compal ZPM30 LA-B171P

Re: HP Probook 430 G2 czarny ekran, uszkodzony touchpad

przez Google Adsense [BOT] 20 lipca 2020, 23:03

#2 Re: HP Probook 430 G2 czarny ekran, uszkodzony touchpad

przez Vogelek23 21 lipca 2020, 16:46
Jeśli możesz odłączyć samą taśmę od touchpada, to zostaw podłączoną samą taśmę do płyty i zobacz, czy płyta się uruchomi - jeśli nie, taśma może mieć zwarcie. Obejrzyj dokładnie zarówno końcówki taśmy, jak i jej powierzchnię, czy nie ma śladów przegrzania lub wypaleń. Sprawdź także, czy taśma jest właściwie podłączona do płyty i touchpada - może być odwrotnie i wtedy płyta też się nie uruchomi. Najlepiej daj zdjęcia.

#3 Re: HP Probook 430 G2 czarny ekran, uszkodzony touchpad

przez szeq 21 lipca 2020, 23:01
Taśmę od gładzika odłączałem, jest to jedna taśma razem z dwoma przyciskami i taką podłączałem do płyty (plastikowe przycisk zdjąłem by bardziej zweryfikować ewentualne uszkodzenie, efekt ten sam raz laptop się uruchomi z taśmą raz nie, bez taśmy jak już pisałem za każdym razem, z tym że bez gładzika same przyciski które są połączone z taśmą nie działają pod Windowsem, ale to pewnie normalne bo cała elektronika jest w gładziku,

co do włożenia taśmy właściwie do płyty, tak jest włożona na pewno dobrze, za każdym razem tak samo, generalnie może zdjęcia to bardziej wytłumaczą ale jest tak umiejscowione złącze na gładziku że po podłączeniu taśmy do niego drugi koniec idealnie kończy się na złączu JTP1 na płycie, i za bardzo nie ma zbyt wielkich możliwości manewru by inaczej podłączyć.

mierzyłem również napięcie na złączu JTP1

od lewej:

przy odłączonym touchpadzie

PIN 1,2,3,4,5 - 3,39V
PIN 6 - 0,0V

przy podłączonym touchpadzie ale gdy nie działa:

PIN 1,2,3,4 - 3,39V
PIN 5 - 0,56V
PIN 6 - 0,0V

przy podłączonym touchpadzie jak już uda się go uruchomić:

PIN 1,2,3,4, - 3,39V

PIN 5 - ciężko go zmierzyć waha się od 0,48V ,a jak poruszam taśmą to potrafi podskoczyć chwilowo na 3,3V bardzo skacze

PIN 6 - 0,0V

nie wiem czy to coś może pomóc.

niżej zamieszczam zdjęcia jakie udało mi się zrobić

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

z góry dziękuje za pomoc

Re: HP Probook 430 G2 czarny ekran, uszkodzony touchpad

przez Google Adsense [BOT] 21 lipca 2020, 23:01
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).