• YOGA 3 PRO, kondensator.

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь краткое описание проблемы.
  2. Пост должен иметь расширенное описание проблемы, а также вопрос.
  3. Запрещается размещать вложения с полной документацией или файлами BIOS, а также размещать ссылки на какие-либо веб-сайты, на которых размещены такие файлы. Разрешается размещать только небольшую часть документации (до одной страницы на сообщение).
  4. Вы можете описать только одну проблему в каждой теме. Для каждой другой проблемы вам следует открывать новую тему.
  5. Строго запрещено запрашивать какую-либо документацию или файлы BIOS. Для таких запросов используйте форум ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 YOGA 3 PRO, kondensator.

от ppgg1 11 Июнь 2020, 21:29
Można gdzieś kupić sam kondensator o oznaczeniu 220U_B2_6.3VM_R35M, wycinek schematu poniżej. ...czy tylko odzysk z uszkodzonej płyty od tego modelu? Pytam bo płyty uszkodzone są dość drogie.

Изображение

Re: YOGA 3 PRO, kondensator.

от Google Adsense [BOT] 11 Июнь 2020, 21:29

#2 Re: YOGA 3 PRO, kondensator.

от matic 11 Июнь 2020, 22:31
ppgg1 писал(а):Można gdzieś kupić sam kondensator o oznaczeniu 220U_B2_6.3VM_R35M, wycinek schematu poniżej.
Hello!
Yes, it is possible to buy such capacitor of course.
It is a "Polymer SMD Aluminium electrolytic capacitor."
Value of this capacitor is 220µF/6,3V.

Such capacitors are available on Farnell for example. Farnell order code: 2354787
Check, if the physical dimensions of this capacitor fits.

If you have any laptop scrap boards you may also find such a capacitor on many boards (not only from Lenovo laptops).

#3 Re: YOGA 3 PRO, kondensator.

от ppgg1 12 Июнь 2020, 11:19
Dzięki za zainteresowanie tematem. Ten kondensator na Farnell jest w innej obudowie, mój wygląda jak na zdjęciu poniżej. Mam troszkę złomu ale takiego nie mogę znaleźć. Będę wdzięczny za parę modeli tanich/starszych płyt na których ten kondensator występował.
Изображение
Изображение

#4 Re: YOGA 3 PRO, kondensator.

от matic 12 Июнь 2020, 11:54
ppgg1 писал(а):Ten kondensator na Farnell jest w innej obudowie, mój wygląda jak na zdjęciu poniżej.
Okay, in this case the type of this capacitor is a "Tantalum polymer capacitor."

Suitable capacitor is available on many sites. For example on TME. Order number: T520B227M006ATE025
I think this one should be of the right physical dimensions.

ppgg1 писал(а):Będę wdzięczny za parę modeli tanich/starszych płyt na których ten kondensator występował.
Such a capacitor is not that common on old boards, but it might be found anyway. Specify the markings of your scrap boards and I can check, if appears on any of your boards.

#5 Re: YOGA 3 PRO, kondensator.

от ppgg1 7 Июль 2020, 23:56
Can I replace this capacitor model below? As for the dimension, it is a bit larger but it should fit.

Typ: 6TPE220MAP POSCAP
Pojemność: 220uF
Napięcie: 6,3V
ESR: 25mohm
Obudowa: SMD D2E
Wymiary obudowy LxWxH: 7,3mmx4,3mmx1,8mm
Producent: Sanyo
Изображение

#6 Re: YOGA 3 PRO, kondensator.

от Vogelek23 8 Июль 2020, 00:10
ppgg1 писал(а):Can I replace this capacitor model below? As for the dimension, it is a bit larger but it should fit.
Nie będzie pasował, bo jest za duży. Ten będzie w sam raz: https://pl.rs-online.com/web/p/kondensa ... e/8603868/. Lub ten (można zamówić 5 sztuk minimum): https://pl.rs-online.com/web/p/kondensa ... e/7955960/ (nie patrz na zdjęcie w sklepie, wielkość tego kondensatora jest odpowiednia - obudowa B2).

#7 Re: YOGA 3 PRO, kondensator.

от ppgg1 8 Июль 2020, 10:49
Dzięki za odpowiedź, troszkę się pośpieszyłem i zamówiłem.... Zauważyłem że jest większy (są podane wymiary), po dokładnym przemierzeni laminatu suwmiarką stwierdziłem że się raczej zmieści, co prawda rozstaw pól lutowniczych jest inny ale ścieżki są szerokie, po "przyskrobaniu" solderMaski (poszerzeniu pól lutowniczych) powinien się wlutować. ....rozumiem że parametry są odpowiednie i będzie działało?

#8 Re: YOGA 3 PRO, kondensator.

от matic 8 Июль 2020, 14:23
ppgg1 писал(а):rozumiem że parametry są odpowiednie i będzie działało?
Yes, the electrical characteristics are suitable.

Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).