• Opinie o Stacji Hot Air 852D

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Opinie o Stacji Hot Air 852D

by electropoz 28 March 2011, 13:55
Na początku witam wszystkich (przed chwilą się zarejestrowałem)
Zajmuje się sprzedażą części do laptopów (przede wszystkim matryce, dyski twarde i zasilacze, ale także części inne z rozbiórki) oraz prostymi naprawami (wymiana lcd, czyszczenie, modernizacja, wymiana płyt głównych itd)
Zaczynam przygodę z lutowaniem Hot-Air i na początek zamówiłem dziś Stację 852D
Oglądałem różne w kwocie 250 - 350zł ale wybrałem tą, czy będzie ok na początek? (planuje po roku wymienić ją na jakąś w kwocie 1000-1500zł) w międzyczasie będę systematycznie dokupować akcesoria i urządzenia do pracy z hot-airem (uchwyty, lupa, pochłaniacz dymu, podrzewacz itd)
Ma ktoś jakieś rady/uwagi do pracy z tą stacją?
Co powinienem sobie dokupić do tej stacji żeby mieć taki "zestaw startowy"? (zamówiłem ze stację maskę, rękawiczki i topnik)
Będę wdzięczny za pomoc starszych stażem kolegów

jeszcze jedno - czy jest sens mając taki sprzęt z niższej półki iść w kierunku reballingu? (dokupić sita, stacje itd) czy da się po zakupieniu podgrzewacza i odpowiednich akcesorii naprawiać tym układy graficzne? (chociaż z 30% skutecznością) czy do tego musi być lepsza stacja hot-air, a może nie ma wcale sensu hot-airem tego robić i trzeba kupić stację na podczerwień (widziałem w serwisie aukcyjnym /nie wiem czy na tym forum wolno linki wstawiać/ taką za 4 tyś co myślę że by na początek była ok. Dodam że przede wszystkim zajmuje się handlem a naprawa to dodatkowy temat (nie otwieram serwisu)

Re: Opinie o Stacji Hot Air 852D

by Google Adsense [BOT] 28 March 2011, 13:55

#2 Re: Opinie o Stacji Hot Air 852D

by Vogelek23 28 March 2011, 15:03
Jeśli chodzi o stacje na podczerwień - to w profesjonalnych zastosowaniach odpadają ze względu na słabą powtarzalność profili.
Co do samej 852D - jest to stacja głównie z przeznaczeniem do lutowania wąskimi dyszami.
Nie nadaje się zbytnio do lutowania BGA z uwagi na zbyt skupiony i odchylony od osi strumień powietrza.
Nawet po zastosowaniu dyszy konwekcyjnej zarysowuje się wyraźnie nierównomierność temperaturowa obszaru grzewczego.
Do BGA najbardziej potrzebny będzie porządny podgrzewacz z dużym polem grzewczym.
To właśnie podgrzewacz wykonuje lwią część pracy, jeśli chodzi o odpowiednie nagrzanie laminatu. Góra służy wyłącznie do przyspieszenia procesu lutowania bądź jego wspomagania przy technologii PbFree.

#3 Re: Opinie o Stacji Hot Air 852D

by Usunięty Użytkownik 1038 28 March 2011, 17:34
Vogelek23 wrote:Jeśli chodzi o stacje na podczerwień - to w profesjonalnych zastosowaniach odpadają ze względu na słabą powtarzalność profili.(...).

Nie zgodzę się z tobą. Nasza stacja ma pełną powtarzalność profili i akurat z tym nie ma problemu. Problemem za to jest lutowanie układów tylko pod własnym ciężarem. Strumień gorącego powietrza "dociska" układ i dzięki temu ten pewniej "siada". Brak tego w podczerwieni - zaletą jest za to, że widzisz co robisz (układ nie jest zasłonięty nozzlem). Jak wszędzie każdy pracuje tym co lubi .... znam serwisy co nie wyobrażają sobie pracy na infrze i takie co nie chcą patrzeć na powietrze...

#4 Re: Opinie o Stacji Hot Air 852D

by electropoz 28 March 2011, 17:50
Vogelek23 - jaki polecasz podgrzewacz? czy taki za 5-6 stówek wystarczy + hot-air do tego?
Mówie o rozwiązaniu tymczasowym, później kupie porządną stację naprawczą do BGA, ale tak jak przedtem pisałem - chciałbym aby na razie dało się nie dużym nakładem finansowym uzyskać ok 30% skuteczność naprawy - no i żebym miał na czym się uczyć...

#5 Re: Opinie o Stacji Hot Air 852D

by kamilj 28 March 2011, 18:11
tumpio wrote:
Vogelek23 wrote:Jeśli chodzi o stacje na podczerwień - to w profesjonalnych zastosowaniach odpadają ze względu na słabą powtarzalność profili.(...).

Nie zgodzę się z tobą. Nasza stacja ma pełną powtarzalność profili i akurat z tym nie ma problemu. Problemem za to jest lutowanie układów tylko pod własnym ciężarem. Strumień gorącego powietrza "dociska" układ i dzięki temu ten pewniej "siada". Brak tego w podczerwieni - zaletą jest za to, że widzisz co robisz (układ nie jest zasłonięty nozzlem). Jak wszędzie każdy pracuje tym co lubi .... znam serwisy co nie wyobrażają sobie pracy na infrze i takie co nie chcą patrzeć na powietrze...

Każda technologia ma wady i zalety. Osobiście pracuję na podczerwieni i chwalę sobie możliwość obserwacji czy układ równomiernie siada.

Co jeśli okaże się, że trafiliśmy nietypową płytę, grubszą od innych bądź z dużą ilością miedzi w środku. Na hot air nie da się obserwować czy układ siada równomiernie na zadanym profilu, natomiast na IR można np. przybliżyć górną grzałkę w trakcie procesu, aby podnieść temperaturę.

Co do powtarzalności, to może każdy profil nie powtarza się idealnie co do jednego stopnia celcjusza, ale praktycznie każda krzywa procesu wygląda podobnie.

Zacząłem przygodę z BGA od irdy i teraz miałbym dyskomfort gdybym nie mógł obserwować układu podczas wlutu.

Podobnie podczas ściągania układu - przy HA nie da się zauważyć czy układ na pewno pływa i możemy przez przypadek zdjąć układ z kilkoma padami, bo zabrakło kilku sekund przy dogrzewanie.

W IR jest ten komfort, że można "szturchnąć" układ aby upewnić się czy można go bezpiecznie zdjąć bez uszkadzania płyty.

#6 Re: Opinie o Stacji Hot Air 852D

by arvika 29 March 2011, 10:46
Zastanów się nad ofertą firmy Quick. Model 706 lub wyższy 861DS. Cena wyższa niż podana przez Ciebie, ale jakościowo duuużo lepiej.

#7 Re: Opinie o Stacji Hot Air 852D

by kamil198405 29 March 2011, 11:38
Zgadzam się z przedmówcą Quick robi bardzo dobre stację i można zastosować ją po dokupieniu dysz do BGA. Sam stosuję 861ds i jestem zadowolony. Niestety stację chińskie są słabej jakości sam posiadam pt 852 i jest duża różnica po zmianie, nie ma sensu kupować teraz chińczyka i się później przesiadać strata pieniędzy.

#8 Re: Opinie o Stacji Hot Air 852D

by diolut 29 March 2011, 15:11
kamil198405 wrote:Zgadzam się z przedmówcą Quick robi bardzo dobre stację i można zastosować ją po dokupieniu dysz do BGA. Sam stosuję 861ds i jestem zadowolony. Niestety stację chińskie są słabej jakości sam posiadam pt 852 i jest duża różnica po zmianie, nie ma sensu kupować teraz chińczyka i się później przesiadać strata pieniędzy.

W ramach sprostowania Quick jest również produkcji chińskiej , w ogóle mówienie o "chińszczyźnie" jako wyznaczniku słabej jakości jest w dzisiejszych czasach dość mocno nie aktualne kiedy większość produkcji jest ulokowana w tym kraju i robią tam zarówno produkty profesjonalne jak niskonakładowe dla zastosowań domowych.

Wracając do tematu mam do czynienia na co dzień z różnymi producentami stacji faktem jest że za cenę Quick 861DS nie można kupić na pewno lepszej stacji na gorące powietrze, zarówno pod względem stabilizacji temperatury i nadmuchu, mocy grzewczej i możliwości ustawień. Warto zaznaczyć że uszkodzenie elementu grzejnego w tych stacjach praktycznie się nie zdarza, przynajmniej nie spotkałem się do dzisiaj z takim przypadkiem.
Model 706 jest już nieco słabszy i jeśli myślisz o reballingu jednak lepiej dołożyć do 861DS