• Lenovo Flex 2-15 wistron LF15M brak obrazu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Flex 2-15 wistron LF15M brak obrazu.

przez madmax 18 czerwca 2020, 18:21
Platforma:
LF15M MB
13308-1
448.00Z04.0011

Trafił do mnie laptop jak w temacie który uruchamia się, ale nie daje żadnego obrazu na ekranie ani poprzez złącze HDMI. Wstępne pomiary wykazały, że wszystkie napięcia są obecne, ładowanie jest poprawne, procesor i dedykowana grafika lekko się grzeją. Zaprogramowałem kość biosu kilkoma wsadami, ale nic to nie dało, ciągle brak treści na ekranie laptopa. Zastanawiam się czy przy starcie płyty na złączu HDMI jest już sygnał czy dopiero po załadowaniu systemu pojawia się tam sygnał po wywołaniu go za pomocą klawiatury. Podejrzenie pada na grafikę, ale muszę się upewnić że ta kość jest uszkodzona. Podgrzałem lekko rdzeń hotem, ale dalej brak obrazu.Chciałem podpiąć kartę diagnostyczną, ale żadna którą posiadam nie pasuje do tych złącz które są w laptopie.
Czy istnieje jakaś nowsza karta którą można podpiąć pod tą płytę aby obserwować post test i przyspieszyć lokalizację usterki czy trzeba się podlutować kabelkami? Zauważyłem jeszcze że nie ma napięcia na złączu LVDS, które zasila matrycę a wydaje się że powinno być gdy laptop się uruchamia. To brakujące napięcie idzie z małego układu który zamieszczam na zdjęciu i strzałka pokazuje na której nodze wychodzi napięcie do zasilania matrycy. Może ktoś wie co to za układ bo po jego oznaczeniu nie mogłem go zidentyfikować.
Obrazek

Re: Lenovo Flex 2-15 wistron LF15M brak obrazu.

przez Google Adsense [BOT] 18 czerwca 2020, 18:21

#2 Re: Lenovo Flex 2-15 wistron LF15M brak obrazu.

przez gofer 18 czerwca 2020, 19:17
SY6288C20AAC

#3 Re: Lenovo Flex 2-15 wistron LF15M brak obrazu.

przez madmax 18 czerwca 2020, 23:30
Dzięki gofer za podpowiedź ale może wiesz jak w tej płycie przerzucić grafikę z discrete to uma? Czy wystarczy podnieść tylko dwie cewki od przetwornicy grafiki i to wszystko czy należy zrzucić jeszcze tranzystory i może jeszcze wylutować sterownik albo jakieś rezystory bo do każdej płyty jest inna solucja. Oczywiście do tej platformy nie ma schematu więc utrudnia to zlokalizowanie usterki.

#4 Re: Lenovo Flex 2-15 wistron LF15M brak obrazu.

przez madmax 2 lipca 2020, 10:31
Podłączyłem do płyty kartę diagnostyczną która wyświetla mi kod FB. Szukam wszędzie co to oznacza i nic nie mogę znaleźć. Płyta pobiera prąd około 0,5A i tak stoi na tym kodzie.

#5 Re: Lenovo Flex 2-15 wistron LF15M brak obrazu.

przez matic 2 lipca 2020, 10:44
Measure the voltages to ground on all coils, when the machine is turned on.
It is best to upload a picture of the board and mark the coils in the picture, because there is no schematic.

#6 Re: Lenovo Flex 2-15 wistron LF15M brak obrazu.  [ROZWIĄZANY]

przez madmax 5 lipca 2020, 00:06
Naprawiłem tego laptopa a przyczyną niesprawności były dwie rzeczy: pierwsza rzecz to uszkodzony bios a druga to pamięć ram która w innym laptopie pracowała bez problemu a w tej płycie nie chciała pracować co trochę mnie zwiodło i skierowało moje podejrzenie na grafikę. Trochę to dziwne, ale obydwie pamięci były na to samo napięcie pracy 1,35V i miały to samo taktowanie 1600 MHz a różniły się tylko producentem i pojemnością. Pamięć większa 8GB pracowała bez problemu a przy włożeniu kości 4GB płyta nie chciała się podnieść. Temat mogę uznać za zamknięty bo problem został rozwiązany.

Re: Lenovo Flex 2-15 wistron LF15M brak obrazu.  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 5 lipca 2020, 00:06