• Samsung NP-310E5C-U01PL obraz z loga biosu wyświetla się w systemie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung NP-310E5C-U01PL obraz z loga biosu wyświetla się w systemie

przez Savochwdp 25 czerwca 2020, 12:58
Witam.
Problem polega na wyświetlaniu się tła z loga biosu w systemie. Płyta główna SCALA3-15CRV(64bit) rev 1.1 . Laptop po wymianie zbitej matrycy, na starej dokładnie to samo. Próbowałem już wszystkiego reset biosu , poprawione luty na chipie, dodam że po podłączeniu poprzez HDMI problem znika. Można wejść do biosu, niestety nie ma opcji wyłączenia logo screen. Bios zaktualizowany bo najnowszej wersji. Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem ? podejrzewam uszkodzenie samego chipu bios. Mam możliwość zakupu chipu WINBOND 25Q64FVSIG + programowanie, pytanie czy będzie on działał z wyżej wymienionym modelem płyty, kolejnym problemem jest to ze muszę sam wysłać wsad biosu do programowania. Wiec proszę o radę i ewentualny namiar na wsad biosu.

Obrazek

Re: Samsung NP-310E5C-U01PL obraz z loga biosu wyświetla się w systemie

przez Google Adsense [BOT] 25 czerwca 2020, 12:58

#2 Re: Samsung NP-310E5C-U01PL obraz z loga biosu wyświetla się w systemie

przez Vogelek23 25 czerwca 2020, 22:42
Savochwdp napisał(a):Problem polega na wyświetlaniu się tła z loga biosu w systemie.
Na tym zdjęciu nie widać nic oprócz tego, że matryca jest po zalaniu. Możesz wskazać konkretnie, gdzie widać to "tło z loga biosu"? Albo zrobić fotografię, na której będzie wyraźnie widać, z czym jest problem?

Savochwdp napisał(a):dodam że po podłączeniu poprzez HDMI problem znika
Problem znika na ekranie zewnętrznym, czy na matrycy?

Savochwdp napisał(a):i ewentualny namiar na wsad biosu
To akurat nie jest dział dla takich zapytań (zasady działu p. 6 - polecam lekturę, żeby potem nie było narzekania, że Twoje posty są odrzucane lub usuwane). Ponadto, na forum są co najmniej DWA zweryfikowane wsady do Twojej płyty - proszę użyć funkcji SZUKAJ.

#3 Re: Samsung NP-310E5C-U01PL obraz z loga biosu wyświetla się w systemie

przez Savochwdp 25 czerwca 2020, 23:17
Witam. Dzięki za wskazówki i wyrozumiałość, przeszukałem już forum i znalazłem plik wsadu pobrałem i zamówiłem nowy chip. Problem znika na TV podłączonym poprzez HDMI. Matryca nie jest zalana, załączę fotki z uruchomienia laptopa do porównania.

Obrazek

Obrazek

#4 Re: Samsung NP-310E5C-U01PL obraz z loga biosu wyświetla się w systemie  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 26 czerwca 2020, 01:35
Zaraz, bo czegoś nie rozumiem - chodzi Ci o te jaśniejsze ślady, które zaznaczyłem elipsami na obrazku poniżej? Bo jeśli tak, to jest po prostu zalana/zawilgocona matryca (a ściślej mówiąc, wilgoć na polaryzatorach pod szkłem). A jeśli to nie o te plamy chodzi, to wskaż strzałkami lub tak jak ja elipsami, który konkretnie obszar ekranu masz na myśli - bo ja prócz tej wilgoci nie widzę nic innego na Twoich zdjęciach.

Obrazek

#5 Re: Samsung NP-310E5C-U01PL obraz z loga biosu wyświetla się w systemie

przez Savochwdp 26 czerwca 2020, 20:22
Matryca jednak zawilgocona po podłożeniu innej wszystko gra. Dzięki za pomoc

Re: Samsung NP-310E5C-U01PL obraz z loga biosu wyświetla się w systemie

przez Google Adsense [BOT] 26 czerwca 2020, 20:22