• DELL E7440 LA-9591P NIE ŁADUJE, BRAK IDENTYFIKACJI ZASILACZA.

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#21 Re: DELL E7440 LA-9591P NIE ŁADUJE, BRAK IDENTYFIKACJI ZASILACZA.

da serwisant2 31 maggio 2020, 15:56
Dziwna sprawa... Przed programowaniem podłączyłem jeszcze raz zasilacz z baterią i już nie ładował baterii ani jej nie wykrywał, zasilacza tak samo.
Zaprogramowałem MEC i pojawiło się napięcie 3.3V na Pin 1 gniazda zasilania ale baterii dalej nie wykrywa ani zasilacza.

Wymieniłem charger, też bez zmian...

Re: Re: DELL E7440 LA-9591P NIE ŁADUJE, BRAK IDENTYFIKACJI ZASILACZA.

da Google Adsense [BOT] 31 maggio 2020, 15:56

#22 Re: DELL E7440 LA-9591P NIE ŁADUJE, BRAK IDENTYFIKACJI ZASILACZA.

da mayss 31 maggio 2020, 16:20
Zrób reflash biosu oryginalnym plikiem producenta (są procedury komendy wymuszające aktualizację biosu, poczytaj o tym w internecie). Wsad taki programuje również KBC MEC. Dlatego prosiłem o to wcześniej. Jeżeli to zrobisz ładowanie prawdopodobnie powróci. Nie raz pamiętam się z tym spotkałem.

Jedna z procedur:

Dzięki aktualizacjom BIOS Dell możesz uruchomić exe aktualizacji BIOS w wierszu poleceń i dodać / forceit:

Skopiuj plik exe aktualizacji systemu BIOS lokalnie na komputer
Otwórz wiersz polecenia
Przejdź do lokalizacji pliku exe
Wpisz nazwę pliku exe i dodaj / forceit na końcu, np .: E7440A13.exe /forceit
Naciśnij enter
Aktualizacja powinna się rozpocząć i zignorować brak baterii przy 10% naładowaniu.

#23 Re: DELL E7440 LA-9591P NIE ŁADUJE, BRAK IDENTYFIKACJI ZASILACZA.

da serwisant2 1 giugno 2020, 12:22
Zaktualizowałem bios ze strony producenta przez opcję w biosie.

Płyta jak poleżała sobie przez weekend to dzisiaj po podłączeniu wykryła poprawnie zasilacz i tak ją zostawiłem. Bateria naładowała się do 10% i znowu nie identyfikuje zasilacza. Dzięki temu mogłem zaktualizować bios ale bez efektu.

Podsumowując, wymieniony MEC i PU700, bios zaktualizowany do najnowszej wersji ze strony producenta. Napięcie na pin1 gniazda zasilania 3.2V.
Laptop działa na samej baterii, nie ładuje zasilacz nie jest identyfikowany czasem potrafi się "naprawić" na chwilę i znowu nie identyfikuje.

Czy ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły?

#24 Re: DELL E7440 LA-9591P NIE ŁADUJE, BRAK IDENTYFIKACJI ZASILACZA.

da matic 1 giugno 2020, 19:42
Try with a genuine Dell power supply.
All Dell laptops does not "want" a replacement power supplies, so test it with a genuine one.

#25 Re: DELL E7440 LA-9591P NIE ŁADUJE, BRAK IDENTYFIKACJI ZASILACZA.

da serwisant2 1 giugno 2020, 20:28
matic ha scritto:Try with a genuine Dell power supply.
All Dell laptops does not "want" a replacement power supplies, so test it with a genuine one.

Sprawdzam na zmianę z oryginalnym zasilaczu 90W to nic nie zmienia.

#26 Re: DELL E7440 LA-9591P NIE ŁADUJE, BRAK IDENTYFIKACJI ZASILACZA.

da matic 1 giugno 2020, 21:22
Use a continuity tester and check the continuity between pin A55 of KBC chip and pin 4 of chip PU111.
Check the continuity between pin 3 of transistor PQ2 and pin 3 of chip PU111.
Check the continuity between central pin of the DC socket and pin 1 of transistor PQ2.

#27 Re: DELL E7440 LA-9591P NIE ŁADUJE, BRAK IDENTYFIKACJI ZASILACZA.

da serwisant2 2 giugno 2020, 10:58
matic ha scritto:Use a continuity tester and check the continuity between pin A55 of KBC chip and pin 4 of chip PU111.

Zlokalizowałem pin na KBC na którym jest przejście do pinu 4 na układzie PU111, także raczej jest.
matic ha scritto:Check the continuity between pin 3 of transistor PQ2 and pin 3 of chip PU111.

Jest przejście.
matic ha scritto:Check the continuity between central pin of the DC socket and pin 1 of transistor PQ2.

Jest przejście

#28 Re: DELL E7440 LA-9591P NIE ŁADUJE, BRAK IDENTYFIKACJI ZASILACZA.

da serwisant2 3 giugno 2020, 18:25
W akcie desperacji wymieniłem PQ704 i PQ706 dołożyłem też 2 kondensatory obok bo nie było a na drugiej takiej samej płycie były obsadzone, wymieniłem też diodę PD800 i dwa kondensatory obok diody.

Płyta zaczęła identyfikować zasilacz i ładować baterię ale tylko przez jakieś 30 minut, po tym czasie podświetlenie zaczęło przygasać i rozjaśniać się tak jakbym odłączał i podłączał zasilacz i po chwili takiego przerywania stanęło na tym że laptop wgl nie wykrywa zasilacza a bateria jest rozładowywana...

Może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

#29 Re: DELL E7440 LA-9591P NIE ŁADUJE, BRAK IDENTYFIKACJI ZASILACZA.

da mayss 4 giugno 2020, 09:32
Odpowiedz na dwa pytania:

1. Czy podstawiałeś inną sprawną baterię?
2. Czy możesz podłączyć dysk i zainstalować system windows?

#30 Re: DELL E7440 LA-9591P NIE ŁADUJE, BRAK IDENTYFIKACJI ZASILACZA.

da serwisant2 4 giugno 2020, 09:42
mayss ha scritto:Odpowiedz na dwa pytania:

1. Czy podstawiałeś inną sprawną baterię?
2. Czy możesz podłączyć dysk i zainstalować system windows?

1. Nie podstawiałem.
2. Tak mogę.

#31 Re: DELL E7440 LA-9591P NIE ŁADUJE, BRAK IDENTYFIKACJI ZASILACZA.

da mayss 4 giugno 2020, 10:16
Mój pomysł to zainstalować system, uruchomić program battery moon i sprawdzić najlepiej wkleić zrzut ekranu z programu z sekcji battery tutaj na forum. Prawdopodobnie jest jakaś anomalia związana z baterią która może uszkadzać elektronikę ładowania. Nie wykluczone że będziesz musiał wymienić jeszcze raz nefralgiczne uszkodzone komponenty.

Jak już zainstalujesz system to bardzo bym prosił po raz kolejny wykonać pełną procedurę flash bios z pliku producenta poprzez system windows a nie przez opcję w biosie.

Re: DELL E7440 LA-9591P NIE ŁADUJE, BRAK IDENTYFIKACJI ZASILACZA.

da Google Adsense [BOT] 4 giugno 2020, 10:16
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).