• LENOVO L440 brak obrazu

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 LENOVO L440 brak obrazu

da Maciej28 1 marzo 2020, 09:09
LENOVO 20ASS11T00
LOS-1-MB
12289-1M
48.4LG04.01M

Witam, laptop po zalaniu, taki kupiłem, był w serwisie, nie poradzili sobie... Usterka polega na wyłączaniu matrycy, to nie problem z podświetleniem, na wyjściu VGA działa bez problemu, dociskałem płytę w różnych miejscach i to też nie jest kwestia, że coś gdzieś nie łączy. Płytę wyczyściłem, poprawiłem luty tam gdzie było zaśniedziałe. Proszę o pomoc :)

Zauważyłem że gaśnie dopiero po podłączeniu pod porty USB np klawiatura i myszka po chwili obraz wraca ...

Immagine

Immagine

Immagine

Immagine

Immagine

Immagine

Immagine

Immagine

Re: LENOVO L440 brak obrazu

da Google Adsense [BOT] 1 marzo 2020, 09:09

#2 Re: LENOVO L440 brak obrazu

da Vogelek23 1 marzo 2020, 15:32
Bez zdjęć płyty będzie ciężko ocenić, czy nie ma gdzieś jeszcze korozji. Na pewno powinieneś zmierzyć napięcia na złączu matrycy "przed i po" - czyli gdy działa poprawnie oraz gdy gaśnie, aby mieć porównanie, czego brakuje. Podobny wątek z tą płytą (tu diagnoza: uszkodzony KBC): lenovo-l440-mb-los-1-brak-podswietlenia-matrycy-t57975.html. Zamieść wyraźne zdjęcia złącza matrycy i jego najbliższych okolic. Niestety, dokumentacji do tej płyty nie ma na chwilę obecną.

#3 Re: LENOVO L440 brak obrazu

da Vogelek23 24 maggio 2020, 03:51
Proszę na przyszłość dodawać zdjęcia PO poście, w którym ktoś o nie prosi, zamiast edytować pierwszy post - bo w takim układzie wydaje się, że pytam o coś, co już zamieściłeś i moja odpowiedź wygląda, jakbym w ogóle nie zwracał uwagi na Twój post.

Wracając do tematu - proszę wykonać pomiary napięć do masy w punktach, zaznaczonych na poniższym obrazku na czerwono, przy czym proszę wykonać dwie rundy pomiarów: gdy matryca działa oraz gdy nie działa. Dodatkowo, proszę o wykonanie wyraźnych zdjęć punktów, zaznaczonych na żółto (wyraźnych, to znaczy mniej ziarnistych i mniej doświetlonych, bo powyższe zdjęcia są wręcz prześwietlone).

Immagine

#4 Re: LENOVO L440 brak obrazu

da Maciej28 27 maggio 2020, 00:50
Po wyłączeniu matrycy na wybranych punktach 0V

Immagine

#5 Re: LENOVO L440 brak obrazu

da matic 28 maggio 2020, 19:18
Measure the voltage to ground on highlighted point, when the machine is turned on.

Immagine

#6 Re: LENOVO L440 brak obrazu

da Maciej28 28 maggio 2020, 23:05
Przy załączonej jak i wyłączonej matrycy 20V

Immagine

#7 Re: LENOVO L440 brak obrazu

da matic 29 maggio 2020, 09:07
Clean all flux residues around the KBC chip and LVDS connector with IPA.
Please, post a clear pictures of spilled area of the board after the cleaning.

#8 Re: LENOVO L440 brak obrazu

da Maciej28 31 maggio 2020, 17:54
Wyczyszczone :) lepszych zdjęć nie jestem w stanie wykonać

Immagine

Immagine

Immagine

Immagine

Immagine

#9 Re: LENOVO L440 brak obrazu

da Vogelek23 1 giugno 2020, 02:35
Ten rezystor wygląda na ewidentnie uszkodzony (skorodowany), wymień go.

Immagine

#10 Re: LENOVO L440 brak obrazu

da Maciej28 1 giugno 2020, 19:16
Tak wiem że źle wygląda ten rezystor(niema na nim zwarcia ) mogę wymienić tylko jakiej wartości ma być ... ??

#11 Re: LENOVO L440 brak obrazu

da Vogelek23 1 giugno 2020, 21:17
Zmierz rezystancję rezystora po prawej stronie - ten uszkodzony powinien być taki sam.

#12 Re: LENOVO L440 brak obrazu

da Maciej28 1 giugno 2020, 23:16
Rezystor wymieniony 33 ohm bez zmian matryca gaśnie po podłączeniu myszki lub klawiatury na obojętne które złącze USB po chwili załącza się lub nie. Na monitorze zewnętrznym dziąła.
Immagine

#13 Re: LENOVO L440 brak obrazu  [RISOLTO]

da Maciej28 23 agosto 2020, 21:16
Temat zakończony udało się uszkodzony czujnik hala wyłączał matryce został odłączony wszystko działa jak należy ;)) Pozdrawiam

Re: LENOVO L440 brak obrazu  [RISOLTO]

da Google Adsense [BOT] 23 agosto 2020, 21:16