#1 Dell Precision M4700 - Problem z grafiką Intel HD Graphics 4000
da pawel5196 • 26 maggio 2020, 10:48
Witam.
Tak jak w temacie. Trafił do mnie laptop Dell Precision M4700, na płycie głównej LA-7931P Rev: 1.0.
Laptop po załadowaniu systemu zawieszał się. Instalując nowy system jest ok, lecz gdy zacznę instalować grafikę Intel HD Graphics 4000, system się zawiesza. Po ponownym uruchomieniu nie można już uruchomić systemu.
Początkowo myślałem, że problem z CPU. Wymieniłem, lecz jest to samo. Testowany na i7-3740QM oraz i3-3110M.
Pamięci RAM również zamontowane inne - to samo.
Wymieniłem PCH SLJ8A - usterka dalej występuje.
Programowanie BIOS wsadami z forum również nie przynosi żadnych zmian.
Na płycie głównej nie widać fizycznych uszkodzeń.
Laptop testowany bez grafiki dodatkowej - Nvidia Quadro K2000M, lecz początkowo z włożoną grafiką problem był identyczny.
Proszę o pomoc w ustaleniu usterki.
Tak jak w temacie. Trafił do mnie laptop Dell Precision M4700, na płycie głównej LA-7931P Rev: 1.0.
Laptop po załadowaniu systemu zawieszał się. Instalując nowy system jest ok, lecz gdy zacznę instalować grafikę Intel HD Graphics 4000, system się zawiesza. Po ponownym uruchomieniu nie można już uruchomić systemu.
Początkowo myślałem, że problem z CPU. Wymieniłem, lecz jest to samo. Testowany na i7-3740QM oraz i3-3110M.
Pamięci RAM również zamontowane inne - to samo.
Wymieniłem PCH SLJ8A - usterka dalej występuje.
Programowanie BIOS wsadami z forum również nie przynosi żadnych zmian.
Na płycie głównej nie widać fizycznych uszkodzeń.
Laptop testowany bez grafiki dodatkowej - Nvidia Quadro K2000M, lecz początkowo z włożoną grafiką problem był identyczny.
Proszę o pomoc w ustaleniu usterki.