• ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

da Zibi2025 24 maggio 2020, 18:28
Witam. Posiadam ASUSA UX360CAK , który leżał nie używany ponad 2 lata więc bateria rozładowała się w nim do "0". Dowiedziałem się że można w BIOSIE zmienić od jakiego poziomu naładowania system ma ją wykrywać , ale ponieważ jestem zupełnym amatorem , nie wiem jak mam się do tego zabrać. Prosiłbym wiec , aby ktoś się zlitował i wyjaśnił mi krok po kroku jak mam to w tym BIOSIE zmienić. Nie chcę sam eksperymentować bo o ile wiem, łatwo jest tam coś zepsuć i jeszcze bardziej pogorszyć sprawę . W sumie to mi to nie przeszkadza bo komputer działa na zasilaczu, ale niektóre aktualizacje wymagają 40% naładowania baterii i wtedy jest problem. Desktop posiada BIOS ver. 302 . Gdyby były inne sposoby na rozwiązanie tego problemu to też byłbym bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość :D

Re: ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

da Google Adsense [BOT] 24 maggio 2020, 18:28

#2 Re: ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE  [RISOLTO]

da Vogelek23 25 maggio 2020, 10:20
Jeśli bateria jest rozładowana do ZERA, to wymaga wymiany.

#3 Re: ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

da Zibi2025 25 maggio 2020, 10:29
To jest oczywista oczywistość , ale najpierw chciałem wyczerpać sposoby jej naładowania , bo przed tą dwu letnią bezczynnością laptop był miesiąc wcześniej kupiony w sklepie jako nowy , więc ona nie jest zużyta tylko nienaładowana . Ale dzięki za profesjonalną radę .

#4 Re: ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

da clops35 25 maggio 2020, 10:52
Zibi2025 ha scritto:więc ona nie jest zużyta tylko nienaładowana
Bateria ma układ sterujący, który w momencie gdy bateria rozładuje się poniżej założonego napięcia blokuje możliwość jej naładowania.
Odblokowanie jest bardzo trudne, a w niektórych bateriach wręcz niemożliwe.

#5 Re: ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

da Vogelek23 25 maggio 2020, 10:53
Zibi2025 ha scritto:więc ona nie jest zużyta tylko nienaładowana
Akurat to nie ma znaczenia, czy bateria jest zużyta czy po prostu rozładowana - poniżej pewnego progu rozładowania zachodzą w baterii pewne procesy chemiczne, które powodują, że bateria jest niezdatna do dalszego użytkowania. Jednak najważniejsze w tym jest, że dalsze użytkowanie tak głęboko rozładowanej baterii jest zwyczajnie NIEBEZPIECZNE dla zdrowia i życia.

Zibi2025 ha scritto:Dowiedziałem się że można w BIOSIE zmienić od jakiego poziomu naładowania system ma ją wykrywać
Z pewnością producent laptopa nie dał możliwości wykrywania czy możliwości ładowania baterii głęboko rozładowanej - gdyby to zrobił, naraziłby życie i zdrowie swoich klientów. O ile można jeszcze uratować baterię, rozładowaną do 10% poniżej poziomu rozładowania, o tyle baterie głęboko rozładowane - a zwłaszcza do "0" - są zwyczajnie niebezpieczne w dalszej eksploatacji. Proszę się z tym pogodzić i zakupić nową baterię.

Możesz ewentualnie sprawdzić, jaki stopień rozładowania ma Twoja bateria, podłączając komputer do zasilacza serwisowego (z pomiarem prądu). Jeśli komputer pobiera ok. 150-250mA na czuwaniu, to znaczy, że bateria nie jest rozładowana do zera i jest szansa - pozostawiając komputer podłączony do zasilania przez (?) godzin - na wzbudzenie baterii i jej normalne naładowanie. W innym przypadku, gdy obwód ładowania nie pobiera żadnego prądu, bateria jest do wyrzucenia.

#6 Re: ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

da Zibi2025 25 maggio 2020, 11:00
I właśnie o to mi właśnie chodzi clops35 , aby ten poziom ładowania zmienić w BIOS-ie. clops35 To jak można to "spróbować" odblokować , przecież oprócz zdrowia i życia nie mam nic do stracenia ;-) ?

#7 Re: ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

da Vogelek23 25 maggio 2020, 11:25
Dlaczego czytasz porady wybiórczo? Przecież jasno napisałem, że producent NIE DAJE w BIOSie możliwości naładowania baterii, która jest rozładowana do zera, ponieważ eksploatacja takiej baterii jest niebezpieczna dla użytkownika i szkodliwa dla środowiska. Podałem także sposób na sprawdzenie stopnia rozładowania baterii, ale w ogóle nie odniosłeś się do niego. Mam wrażenie, że za cenę własnego zdrowia i życia chcesz zaoszczędzić 200zł - sorry, ale my Ci w tym nie pomożemy. Wątek zamykam, aby nie narazić forum na ewentualny pozew odszkodowawczy, gdyby po naszych poradach bateria wybuchła i spaliła Ci chałupę.

Re: ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

da Google Adsense [BOT] 25 maggio 2020, 11:25