• Lenovo B50-70 długi start, wyłączenie, potem startuje.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo B50-70 długi start, wyłączenie, potem startuje.

przez brswn 9 maja 2020, 16:35
Witam Wszystkich
Mam problem z laptopem Lenovo B50-70 płyta LA-B091P. Po przywróceniu do działania po wymianie KBC przetwornicy 3.3V i usunięciu płytki docka (wymiana gniazda ładowania) po uruchomieniu brak obrazu przez 15sek. potem startuje i po 15 sek. wyłącza. Po ponownym uruchomieniu startuje bez zwłoki i działa stabilnie. Kolejne uruchomienie i problem wraca (brak obrazu, start 15sek wyłącza się, ponowny start ok). Zaktualizowany bios i ec programem ze strony producenta. Problem na zasilaniu bateryjnym, z zasilacza, bez baterii RTC, z baterią RTC.

Re: Lenovo B50-70 długi start, wyłączenie, potem startuje.

przez Google Adsense [BOT] 9 maja 2020, 16:35

#2 Re: Lenovo B50-70 długi start, wyłączenie, potem startuje.

przez xamledyD 10 maja 2020, 13:11
Witam.
brswn napisał(a):Zaktualizowany bios i ec programem ze strony producenta.

Sama aktualizacja może tutaj nie wystarczyć. Przeprogramuj kość BIOS przy użyciu zewnętrznego programatora.
Pozdrawiam

#3 Re: Lenovo B50-70 długi start, wyłączenie, potem startuje.

przez brswn 11 maja 2020, 01:50
Dzięki za odpowiedź.
A czy nie będzie to problem z ME regionem? Wszędzie gdzie czytam podobne objawy to ME.
Jeżeli miałbym programować bios programatorem to wsad jaki?
Mam kopię wsadu sprzed aktualizacji ale wersja EC będzie wtedy nowsza. Czy EC zostanie zaprogramowane starszą wersją z bios?
A może wypakować bios z aktualizatora producenta? Ale czy ma to sens?
Kolejnym objawem jaki zauważyłem jest nietrzymanie ustawień daty po długim starcie. Zaznaczam, że z baterią i całą ścieżką zasilania do RTC wszystko ok.

#4 Re: Lenovo B50-70 długi start, wyłączenie, potem startuje.

przez clops35 11 maja 2020, 07:04
Zmierz napięcie na obu wyprowadzeniach. kwarcu Y1.
Jeśli masz oscyloskop zmierz rezonacje na nim.

#5 Re: Lenovo B50-70 długi start, wyłączenie, potem startuje.

przez brswn 11 maja 2020, 11:12
Oscyloskopu brak. Napięcia na obu końcówkach kwarcu 0,35V.

#6 Re: Lenovo B50-70 długi start, wyłączenie, potem startuje.

przez clops35 11 maja 2020, 17:21
Wymień ten kwarc.
Nie gwarantuje że to on jest winny, ale wszystko na to wskazuje. Bez oscyloskopu nie można stwierdzić więc pozostaje wymiana.

#7 Re: Lenovo B50-70 długi start, wyłączenie, potem startuje.

przez brswn 11 maja 2020, 19:00
clops35 dzięki za pomoc.
Ok. Po wymianie kwarcu trzyma datę i godzinę. Problem jednak pozostaje. Po wyłączeniu na dłużej długo startuje (10 sek.) i po ok. 35 sek. wyłącza się (nie losowo lecz po dokładnym czasie). Jeżeli zaraz po wyłączeniu uruchomię go, idzie bez problemu i uruchamia system. Jakieś pomysły? Mam już przygotowany wsad z wyczyszczonym ME regionem ale nie chcę uwalić płyty bo wcześniej tego nie robiłem. Co może pójść nie tak?

#8 Re: Lenovo B50-70 długi start, wyłączenie, potem startuje.  [ROZWIĄZANY]

przez clops35 11 maja 2020, 21:58
Wykonaj reset CMOS. Jeśli dalej będzie problem przeprogramuj bios.
brswn napisał(a):Mam już przygotowany wsad z wyczyszczonym ME regionem ale nie chcę uwalić płyty bo wcześniej tego nie robiłem. Co może pójść nie tak?

Nic się nie stanie tylko wylutuj kość, nie programuj klipsem na płycie.
Zapisz stary wsad to najważniejsze, bo zawsze możesz do niego wrócić.

#9 Re: Lenovo B50-70 długi start, wyłączenie, potem startuje.

przez brswn 14 maja 2020, 01:34
Uszkodzona była kość bios. Próba zaprogramowania wsadem z czystym ME regionem kończyła się brakiem weryfikacji zawartości pamięci. Po zamówieniu nowej kości i zaprogramowaniu laptop startuje bez żadnych opóźnień i resetów. ME region wgrany został na zawartość biosu po zaktualizowaniu biosu do ostatniej wersji ze strony producenta.
Dzięki za pomoc.

Re: Lenovo B50-70 długi start, wyłączenie, potem startuje.

przez Google Adsense [BOT] 14 maja 2020, 01:34