• Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Blusik 5 maggio 2020, 16:27
Witam.

Kupiłem nową baterię i zasilacz z firmy Polion, zasilacz 19V 4,74A 90W, bateria 6600mAh/71Wh.

Podłączyłem i bateria się nie ładuje. Odinstalowałem sterowniki baterii, trzymałem 20s guzik włączenia i nic nie pomaga. Na ekranie cały czas miga AC Mode a ikona bateria raz jest z symbolem wtyczki a raz nie i tak na zmianę. Na baterii działa. Laptop po formacie. Baterię w środku małą też wymieniłem, na starej baterii jest tak samo - przeleżała kilka lat w laptopie.

Jeśli dam "uruchom ponownie" to laptop nie umie się potem ponownie uruchomić, jak jest czarny ekran to muszę wyjąc zasilacz i wtedy ruszy. Dioda świeci ciągłym światłem, mignie i znowu ciągłym i tak na zmianę. W programie do baterii jest napisane, że na zmianę działa z zasilaczem i bez. Z innym
zasilaczem tak samo.

Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Google Adsense [BOT] 5 maggio 2020, 16:27

#2 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Vogelek23 5 maggio 2020, 19:47
Proszę zmierzyć napięcia do masy na złączu baterii, piny 1, 2, 5, 6 i 7 - zasilacz i bateria muszą być podłączone na czas pomiaru. Proszę zwrócić szczególną uwagę na zmiany napięć w momencie, gdy laptop przełącza się z działania sieciowego (ikona z wtyczką) na zasilanie bateryjne (ikona bez wtyczki). Jaki prąd pobiera płyta z podłączoną baterią, ale przed włączeniem?

#3 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Blusik 6 maggio 2020, 22:21
A jak mogę sprawdzić pobór przecież muszę się wpiąć między plus baterii a plus płyty, a jak to zrobić z włożoną baterią?

#4 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Vogelek23 7 maggio 2020, 02:16
Blusik ha scritto:A jak mogę sprawdzić pobór przecież muszę się wpiąć między plus baterii a plus płyty, a jak to zrobić z włożoną baterią?
Proszę nie robić sobie żartów - aby sprawdzić pobór prądu przez płytę, nie wpinasz się między plus baterii a plus płyty! Zaznaczyłeś przy rejestracji, że Twój poziom serwisowy jest równy 2 - dlaczego skłamałeś? Ponadto, prosiłem o wykonanie pomiarów napięć - gdzie one są?

#5 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Blusik 7 maggio 2020, 15:34
Vogelek23 ha scritto:Proszę zmierzyć napięcia do masy na złączu baterii, piny 1, 2, 5, 6 i 7

1- 11.62
2- 11.62
5- 3.32
6- 3.32
7- 0v

#6 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Vogelek23 7 maggio 2020, 17:08
Blusik ha scritto:1- 11.62
2- 11.62
Proszę powtórzyć pomiary na tych pinach (w zasadzie wystarczy tylko na jednym z nich), ale tym razem z odłączonym zasilaczem.

#7 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Blusik 7 maggio 2020, 20:04
Vogelek23 ha scritto:Proszę powtórzyć pomiary na tych pinach (w zasadzie wystarczy tylko na jednym z nich), ale tym razem z odłączonym zasilaczem.

Na obu pinach 1 i 2 jest napięcie 11.63V

#8 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Vogelek23 7 maggio 2020, 20:45
Blusik ha scritto:Na obu pinach 1 i 2 jest napięcie 11.63V
Wygląda więc na to, że układ ładowania z jakiegoś powodu nie startuje. Dodatkowo, nieprawidłowo sterowany (lub uszkodzony) jest tranzystor PQ8802. Proszę zatem zmierzyć napięcia na pinach od 1 do 4 tego tranzystora (z podłączonym zasilaczem i baterią), z tym, że proszę wykonać dwie "rundy" pomiarów - gdy płyta jest wyłączona (na czuwaniu) oraz, gdy płyta jest włączona do systemu operacyjnego (tutaj proszę wykonać pomiar w momencie, gdy płyta wskazuje, że jest zasilana tylko z baterii - można oczywiście dołączyć też pomiar w chwili, gdy płyta wskazuje zasilanie sieciowe - podłączony).

Immagine

#9 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Blusik 7 maggio 2020, 22:30
Uruchomiony system:
1,2,3 pin 19,2V
4 pin 6.3-9.3V

Na czuwaniu:
1,2,3 pin 19.2V
4 pin 6.3-9.3v

Na 4 pinie napięcie skacze tak jak zaznaczyłem

Czy kupić zamiennik pq8802?

#10 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Vogelek23 8 maggio 2020, 16:37
Blusik ha scritto:4 pin 6.3-9.3V
Czy na uruchomionym systemie te zmiany napięcia (od 6.3V do 9.3V) są zbieżne z przełączaniem się płyty między zasilaniem bateryjnym i sieciowym? Jeśli tak, to które napięcie występuje, gdy płyta sygnalizuje podłączenie do ładowarki (ikonka z wtyczką)?

#11 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Blusik 8 maggio 2020, 17:06
Nie zmieniają się cały czas niezależnie od zmiany zasilania

#12 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Vogelek23 8 maggio 2020, 17:48
Blusik ha scritto:Czy kupić zamiennik pq8802?
Na razie się wstrzymaj z tym. Zmierz napięcia do masy na pinach 2 i 6 (zaznaczone na czerwono) tranzystora PQ8808, tutaj podaj dwa wyniki - w chwili, gdy system pokazuje zasilanie sieciowe (ikonka z wtyczką) oraz, gdy pokazuje zasilanie bateryjne (ikonka bez wtyczki).

Immagine

#13 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Blusik 8 maggio 2020, 18:33
Witam

Nie potrafię znaleść go możesz pomoc mi go wskazać.

Immagine

#14 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Vogelek23 8 maggio 2020, 21:07
Blusik ha scritto:Nie potrafię znaleść go możesz pomoc mi go wskazać.
No proszę Cię - przecież na wycinku boardview widać dokładnie lokalizację tego tranzystora. To jest jedyny 6-nóżkowy element w pobliżu tranzystora PQ8802, na którym robiłeś już pomiary, oraz obok dwóch drabinek rezystorowych. Przy okazji - co to się podziało z tym gniazdem zasilania, że jest tak byle jak polutowane?

#15 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Blusik 8 maggio 2020, 23:26
Wyłączony laptop
2pin 9.7-12.7V
6pin 0.06-4.2V

Włączony laptop
2pin 12,9V
6pin 0V

Gniazdo takie było jak dostałem ale już poprawiłem je

#16 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Vogelek23 9 maggio 2020, 00:50
Teraz odłącz baterię i zmierz ponownie napięcia do masy pinach od 1 do 4 tranzystora PQ8802 oraz na pinach 2 i 6 tranzystora PQ8808 (te same piny, które mierzyłeś wcześniej). Pomiary wykonaj na płycie włączonej do systemu operacyjnego.

#17 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Blusik 10 maggio 2020, 17:55
Vogelek23 ha scritto:Teraz odłącz baterię i zmierz ponownie napięcia do masy pinach od 1 do 4 tranzystora PQ8802 oraz na pinach 2 i 6 tranzystora PQ8808 (te same piny, które mierzyłeś wcześniej). Pomiary wykonaj na płycie włączonej do systemu operacyjnego.

Pq8808
2 pin12.8v
6 pin 0v
Pq8802
1 Pin 19.3v
2 pin 19.3V
3 pin 19.3v
4 Pin 6.35v

#18 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Blusik 19 maggio 2020, 16:47
Coś jeszcze pomierzyć ?

#19 Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Blusik 28 maggio 2020, 22:22
Wymieniłem tez tranzystor w2f bo był spalony po wymianie nadal zero rekacji.

Re: Asus K53SV Rev 2.1 nie ładuje baterii

da Google Adsense [BOT] 28 maggio 2020, 22:22
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).