• Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez andkan 2 kwietnia 2020, 12:32
Asus z płytą X75VB rev. 3.0, windows 8.1 64. Wyłącza się podczas połączenia z internetem - do tego głównie jest używany. Wyświetla niebieski ekran z komunikatem napotkania problemu i ponownym uruchomieniem oraz typem błędu: BAD_POOL_CALLER. Wymiana dysku na inny, reinstalacja systemu nie pomogła, odłączenie pamięci ram zamontowanej na płycie też nie pomogło. Odnośnie wyłączenia pamięci znalazłem instrukcję jak to zrobić: przenieść trzy rezystory w okolicach układu chipset. Może ktoś ma doświadczenie w takim problemie, proszę o pomoc.
Obrazek
Obrazek

Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez Google Adsense [BOT] 2 kwietnia 2020, 12:32

#2 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez matic 2 kwietnia 2020, 13:16
Hello!

Does the issue appears in both cases - if you access to the internet via WIFI or LAN cable?

#3 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez andkan 2 kwietnia 2020, 13:35
There is a problem with the wifi connection. Not immediately after a while.

#4 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez xamledyD 2 kwietnia 2020, 13:43
Witam.
Czy przy użyciu karty WiFi na USB problem również występuje?
Programowałeś BIOS?
Pozdrawiam

#5 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez andkan 2 kwietnia 2020, 13:56
Tylko przez wifi wewnętrzne, nie programowałem biosu. Wszystko można robić, przeglądać zdjęcia, oglądać filmy, inne jakieś dokumenty i nie wyłączy się. Wyłącza się tylko przy przeglądaniu internetu.

#6 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez matic 2 kwietnia 2020, 15:46
Start with reflashing the BIOS chip as already suggested.
Don't forget to save the old dump.

#7 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez andkan 3 kwietnia 2020, 10:24
Mam problem z wejściem do biosu. System wymaga sprawnej baterii, min. 20%. Ta którą mam jest uszkodzona i nie pozwala na kontynuowanie procedury. Jest jakiś inny sposób na bios?

#8 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez xamledyD 3 kwietnia 2020, 11:06
Nie możesz wejść do BIOS-u po włączeniu laptopa czy nie możesz go przeprogramować z poziomu uruchomionego systemu? Jeśli masz na myśli drugi wariant, to przeprogramuj BIOS z użyciem programatora - tę metodę proponował Kolega matic, również ja miałem ją na myśli we wcześniejszej wiadomości.

#9 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez andkan 3 kwietnia 2020, 11:11
Wchodzę do biosu po włączeniu laptopa (F2) lub z poziomu systemu ale nie mogę go przeprogramować z powodu wyeksploatowanej baterii. Masz na myśli zewnętrzny programator czy jakiś programowy?

#10 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez matic 3 kwietnia 2020, 14:44
andkan napisał(a):Masz na myśli zewnętrzny programator czy jakiś programowy?
Yes, of course. Reflash the BIOS chip with programmer.

#11 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez andkan 6 kwietnia 2020, 12:58
Zaprogramowałem pamięć bios wsadem ze strony producenta i nie działa kompletnie nic, nawet nie świeci się kontrolka ładowania. Nie reaguje na włącznik.

#12 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez matic 6 kwietnia 2020, 13:30
andkan napisał(a):Zaprogramowałem pamięć bios wsadem ze strony producenta i nie działa kompletnie nic, nawet nie świeci się kontrolka ładowania. Nie reaguje na włącznik.
There is probably only one option - incompatible new BIOS dump.
If you downloaded it from the manufacturer's website it should be edited. Open old (original) and new BIOS dump with a hex editor program (for example HxD) and compare both dumps. You will probably notice completely diference at the start of the dumps.

#13 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez andkan 6 kwietnia 2020, 13:55
It's exactly as you write. This can be edited or do I need to get a good battery and bios exchange from the bios level?

#14 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez matic 6 kwietnia 2020, 14:07
It can be edited.
Usually it is need to delete some start lines in new downloaded dump and transfer the start area from old BIOS to the new one. Note that the size of new edited dump should be exactly the same as the old one.

BIOS update under system is not the same as programming in programmer, because some data of old BIOS are preserved after the update.

#15 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez andkan 9 kwietnia 2020, 07:57
Zdobyłem baterię i uruchomiłem procedurę programowania biosu. Wszystko poszło dobrze ale po ponownym uruchomieniu komputera wyświetla się ekran biosu, nie widzi dysku, nie można włączyć/wybrać bootowania ani z dysku ani z pendriva. Secure boot control wyłączony. Pomocy.

#16 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez matic 9 kwietnia 2020, 11:55
Your new BIOS dump may still not be fully suitable.
If you need another dump, you can open a new thread in "ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS" department and ask for the BIOS dump.

#17 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez andkan 22 kwietnia 2020, 14:37
Generally, the bios exchange did not help, but I noticed that the error appears only when the laptop uses the internet (wifi) in one of several places. At home of the computer owner.

#18 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez matic 22 kwietnia 2020, 14:47
Have you tried with a freshly installed OS on another hard drive to exclude the possible software issue?

#19 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez andkan 22 kwietnia 2020, 14:49
I've already done it. Did not help.

#20 Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez kamil198405 22 kwietnia 2020, 19:42
A karta wifi podmieniona na inną?

Re: Asus R704V sporadycznie się wyłącza, błąd BAD_POOL_CALLER

przez Google Adsense [BOT] 22 kwietnia 2020, 19:42
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).