• Acer VX5-591-Prawdo podobnie po zalaniu brak 3.3v

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer VX5-591-Prawdo podobnie po zalaniu brak 3.3v

przez elektro101 28 marca 2020, 13:20
Płyta: LA-E361P REV. 1.0
EC: ENE-KB9022QD

Witam, mam problem z taką oto płytą. Mianowice płyta nie startuje, ponieważ nie ma 3.3v na PU401.
Laptop był kombinowany przez kogoś innego, owa przetwornica wymieniona ale niechlujne lutowanie uszkodziło ją prawdopodobnie (brak LDO). Podmieniłem na nową i na chwilę obecną sytuacja jest następująca:
- Sygnał EC_ON obecny.
- Przetwornica 5V oraz LDO 5V obecne.
- Brak 3.3V ale LDO 3.3V obecne.
- Sygnały na PU401 - ENLDO_3V5V obecne, brak natomiast 3V_EN.

Idąc tym tropem dotarłem do KBC oraz układu thermal protect, MAINPWON obecny natomiast brak sygnału 3V_EN_R .
Sygnał wychodzi z KBC, a więc postanowiłem go wymienić na używany (prawdopodobnie sprawny). Zgrałem wsad z oryginału i wgrałem do nowego układu, niestety bez zmian. Wsad bios podmieniony. Mam pytanie, czy założenie kondensatora 800pF zamiast 1000pF powodowałoby problem? Ponieważ brakowało elementu PC402 (przetwornica PU401), a rezystor był połączony pomiędzy pinem 13 a 14 i widać było, że ktoś go lutował (podejrzewam, że zostało to zdmuchnięte podczas lutowania). Przylutowałem kondensator oraz rezystor zgodnie z schematem niestety 1000pF nie mam znalazłem tylko 800pF. Proszę o pomoc, nie mam pojęcia co blokuje KBC.

Re: Acer VX5-591-Prawdo podobnie po zalaniu brak 3.3v

przez Google Adsense [BOT] 28 marca 2020, 13:20

#2 Re: Acer VX5-591-Prawdo podobnie po zalaniu brak 3.3v

przez Vogelek23 28 marca 2020, 18:21
elektro101 napisał(a):Mam pytanie, czy założenie kondensatora 800pF zamiast 1000pF powodowałoby problem?
Ciężko stwierdzić - do tej przetwornicy nie ma dokumentacji. Teoretycznie kondensatory mają spory rozrzut parametrów, zaś schemat nie precyzuje, że ten element jest krytyczny, jeśli chodzi o pojemność. Zawsze możesz nalutować 200pF na ten 800pF i będziesz miał 1nF.

elektro101 napisał(a):natomiast brak sygnału 3V_EN_R
Jaką masz rezystancję do masy na tym wyprowadzeniu? Rozumiem, że wymieniałeś PU401 - jaki dokładnie układ wstawiłeś (oznaczenie z obudowy)?

#3 Re: Acer VX5-591-Prawdo podobnie po zalaniu brak 3.3v

przez elektro101 28 marca 2020, 19:13
Mam BA0CFB (jeśli dobrze odczytałem strasznie niewyraźny )
Jaka była oryginalnie nie wiem. Co do pojemności o tym zabiegu wiem, ale nie mam skąd wlutować takich pojemności, jeszcze poszukam możne inną kombinację uda się mi zrobić. Zrobiłem podmianę z 5V i to nie wpływa, jeśli dałem 800pF to 5V także działała.
Rezystancja zaczyna w mega a kończy ok 23k.

#4 Re: Acer VX5-591-Prawdo podobnie po zalaniu brak 3.3v  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 28 marca 2020, 20:26
elektro101 napisał(a):Mam BA0CFB
Zrób zdjęcie tego układu po przeczyszczeniu jego powierzchni izopropanolem - to z pewnością nie jest SY8286BRAC, który tam powinien być, ponieważ SY8286BRAC ma oznaczenia AWVxxx. Ja myślę, że Ty masz układ BACxxx, czyli SY8288BRAC - a ten układ bynajmniej nie jest zamienny z SY8286BRAC.

#5 Re: Acer VX5-591-Prawdo podobnie po zalaniu brak 3.3v

przez elektro101 28 marca 2020, 20:49
Przepraszam to AwVS7A ,własnie zrobiłem fotkę i na niej zamiast podać 3.3 v to podałem ci 5v .
Układ zamówiłem z oznaczeń na schemacie.

Witam ponownie udało mi się zrobić postępy po wymianie 2 rezystorów w gałęzi 3.3V ,mam obecne 3.3V, 5V oraz 1.08V na PL602.
Zapala się led power czasem mignie led od ładowania niestety nie mam nadal reszty napięć.
Pojawia się na chwile sygnał pm_slp_s4 i znika.
Czy ktoś mógł by mnie nakierować w jakiej gałęzi najpierw szukać usterki ?

#6 Re: Acer VX5-591-Prawdo podobnie po zalaniu brak 3.3v

przez elektro101 4 kwietnia 2020, 21:51
Po głębszej analizie okazało się ze problemem jest PL502 czyli 1.2V, po odlutowaniu pada przetwornica ruszyła.
Następnie odlutowałem pady od procesora ale niestety nie rusza coś ja blokuje .
Czy ktoś ma pomysł co to mogło by być ?
-rezystancja z ramami około 300 ohma.
-Bez ramówka oraz na odlutowanych padach CPU rezystancja jest kilo ohmam.
Mam pytanie jaka jest rezystancja ramów ddr4?

#7 Re: Acer VX5-591-Prawdo podobnie po zalaniu brak 3.3v

przez elektro101 19 kwietnia 2020, 11:09
Laptop już naprawiony uszkodzony okazał się procesor zwarcie na sygnale VSSIO_SENSE (rezystor PR7210)oraz uszkodzony element SMD UC2.

Re: Acer VX5-591-Prawdo podobnie po zalaniu brak 3.3v

przez Google Adsense [BOT] 19 kwietnia 2020, 11:09