• Lenovo 100s-14ibr restart po 10 sekundach

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo 100s-14ibr restart po 10 sekundach

przez kiluk 15 lutego 2020, 21:47
Witam wszystkich
Pacjentem jest laptop Lenovo 100S-14IBR na płycie MB: 1501B_01_01 Rev:SOVP
Wymieniane było gniazdo zasilania miesiąc temu. Teraz wrócił do mnie z objawem restartu po około 10 sekundach od wciśnięciu włącznika.
W pierwszej kolejności sprawdziłem gniazdo i ładowarkę. Napięcie 20V jest za gniazdem, bateria odłączona.
W kroku drugim wgrałem BIOS z TEGO wątku, niestety bez zmian.
Pierwszy raz używam programatora (EZP2019+) więc obawiam się że mogłem gdzieś popełnić błąd, np przy czyszczeniu ME Regionu. Podmieniłem wersję 2.0.2.2092 na najbliższą wyższą wersję 2.0.4.3098 za pomocą Intel ME/TXE injector.

1. W jaki sposób zweryfikować poprawność kompilacji?
2. Czy takie objawy wskazują ewidentnie na uszkodzony BIOS czy jakiś inny problem, np. z GPU?
Swoją wiedzę określam raczej na początkującego. Proszę tłumaczyć dobitnie :)

Re: Lenovo 100s-14ibr restart po 10 sekundach

przez Google Adsense [BOT] 15 lutego 2020, 21:47

#3 Re: Lenovo 100s-14ibr restart po 10 sekundach

przez kiluk 16 lutego 2020, 13:01
Dzięki za odpowiedź.
Wstawiłem z pośpiechu zły link w pierwszym poście, już poprawione. Wygrywałem zweryfikowany BIOS z Twojego linku bez przerabiania.
Gdy objawy się powtórzyły to wyczyściłem ME region.

#4 Re: Lenovo 100s-14ibr restart po 10 sekundach

przez krisark 16 lutego 2020, 15:26
Brak informacji czy wygrany wsad działa oraz czy laptop działa prawidłowo?

#5 Re: Lenovo 100s-14ibr restart po 10 sekundach

przez kiluk 16 lutego 2020, 18:30
Nie. Dalej te same objawy.

#6 Re: Lenovo 100s-14ibr restart po 10 sekundach

przez psikus123 16 lutego 2020, 22:01
Pokazuje się obraz ??

#7 Re: Lenovo 100s-14ibr restart po 10 sekundach

przez clops35 16 lutego 2020, 22:07
Zobacz co karta diagnostyczna na to. Może to przybliży cię do rozwiązania problemu.

#8 Re: Lenovo 100s-14ibr restart po 10 sekundach

przez kiluk 17 lutego 2020, 22:04
Obraz w 10s nie zdążył się pokazać.
Niestety nie posiadam obecnie karty diagnostycznej.
Będę wdzięczny za następne sugestie

#9 Re: Lenovo 100s-14ibr restart po 10 sekundach

przez krisark 18 lutego 2020, 12:14
Czy przeprogramowałeś obie kości?
UX3 - Winbond (W25Q64) 8MB
UI1 - (W25X40) 512KB

#10 Re: Lenovo 100s-14ibr restart po 10 sekundach

przez kiluk 18 lutego 2020, 13:37
Tak. Wgrałem zgodnie z oznaczeniem na plikach.

#11 Re: Lenovo 100s-14ibr restart po 10 sekundach

przez kiluk 18 marca 2020, 09:03
Niestety z braku możliwości dalszego zdiagnozowania obstawiam hybrydę i wymieniam płytę. Dziękuję za pomoc.

Re: Lenovo 100s-14ibr restart po 10 sekundach

przez Google Adsense [BOT] 18 marca 2020, 09:03