• ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

dragon395 12 Лютого 2020, 15:08
Witam, proszę o pomoc w znalezieniu zamienników tranzystorów, które
znajdują się na sekcji zasilania karty graficznej.
ASUS GeForce EN9600GT/HTD/512N/A
NVA-P545-000(B)
180-10545-0002-A01
Oznaczone są jako K0303 i K0305.
Zgodnie z datasheet są to MOSFET typu N.
Niestety nie znalazłem takich do kupienia.
Z góry dziękuje za pomoc.

Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

Google Adsense [BOT] 12 Лютого 2020, 15:08

#2 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

Vogelek23 12 Лютого 2020, 15:59
Proszę zamieścić zdjęcia poszukiwanych elementów na PCB wraz z najbliższym otoczeniem. Poza tym, skoro masz datasheet obu elementów, to dobranie zamiennika jest czynnością banalną - wystarczy użyć stosownych filtrów w sklepach z częściami, tak jak tutaj: pytanie-o-element-ntgs4141-nt1g-w-dell-6320-t51922.html#p198619

#3 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

dragon395 12 Лютого 2020, 16:36
Witam przesyłam zdjęcia PCB. Próbowałem szukać na stronie TME, ale mi się nie udało.
Зображення
Зображення

#4 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

Vogelek23 12 Лютого 2020, 16:50
dragon395 написав:Próbowałem szukać na stronie TME
Nawet mi się nie chce tego komentować - w 2 minuty znalazłem co najmniej 10 zamienników na RS Online (znalazłem - to nie znaczy, że są dostępne w tym konkretnym sklepie, ale można wyszukać w innych sklepach po oznaczeniach).

W linkowanym wyżej poście (instrukcji szukania zamienników) są podane inne strony, których możesz użyć do wyszukania oznaczenia zamiennika. Dany sklep nie musi mieć tego elementu na stanie - chodzi tylko o znalezienie i określenie listy oznaczeń zamienników, dzięki czemu będziesz mógł szukać danych zamienników (o ustalonych oznaczeniach) w innych sklepach.

#5 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

dragon395 12 Лютого 2020, 17:03
Dziękuje za pomoc. Nie znałem tej strony. Tylko po co ten cynizm nie prowadzę warsztatu, nie pobieram pieniędzy robię to hobbystycznie.

#6 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.  [РІШЕНО]

Vogelek23 12 Лютого 2020, 17:37
dragon395 написав:Tylko po co ten cynizm nie prowadzę warsztatu, nie pobieram pieniędzy robię to hobbystycznie
To nie cynizm, lecz poirytowanie - ustawiłeś Service Level na poziomie 2, dostałeś opis krok po kroku jak szukać elementów i piszesz, że nie mogłeś znaleźć podanych tam stron. Zrozumiałbym, gdybyś podał Service Level = 0, bo w takim przypadku można nie mieć o czymś pojęcia. Wprowadziłeś mnie w błąd tym ustawieniem, stąd moje poirytowanie.

BTW - jeden z zamienników (Id = 27A, więc nieco słabszy, niż oryginał) jest dostępny w RS Online. Natomiast nie wiem, czy w ogóle jest sens szukania zamienników w obudowie LFPAK (który jest o wiele rzadziej spotykany). Ja na Twoim miejscu dobrałbym dowolne tranzystory o wymaganych parametrach w obudowie SO8, mechanicznie będzie pasować w 100%.

#7 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

dragon395 12 Лютого 2020, 20:35
Tak naprawdę to twoje ostatnie zdanie to jest to o co mi chodziło najbardziej.
Brak doświadczenia skutkuje tym, że nie wiadomo czy inna obudowa będzie pasować.
Dziękuję za pomoc.

Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

Google Adsense [BOT] 12 Лютого 2020, 20:35

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість