• ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

da dragon395 12 febbraio 2020, 15:08
Witam, proszę o pomoc w znalezieniu zamienników tranzystorów, które
znajdują się na sekcji zasilania karty graficznej.
ASUS GeForce EN9600GT/HTD/512N/A
NVA-P545-000(B)
180-10545-0002-A01
Oznaczone są jako K0303 i K0305.
Zgodnie z datasheet są to MOSFET typu N.
Niestety nie znalazłem takich do kupienia.
Z góry dziękuje za pomoc.

Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

da Google Adsense [BOT] 12 febbraio 2020, 15:08

#2 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

da Vogelek23 12 febbraio 2020, 15:59
Proszę zamieścić zdjęcia poszukiwanych elementów na PCB wraz z najbliższym otoczeniem. Poza tym, skoro masz datasheet obu elementów, to dobranie zamiennika jest czynnością banalną - wystarczy użyć stosownych filtrów w sklepach z częściami, tak jak tutaj: pytanie-o-element-ntgs4141-nt1g-w-dell-6320-t51922.html#p198619

#3 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

da dragon395 12 febbraio 2020, 16:36
Witam przesyłam zdjęcia PCB. Próbowałem szukać na stronie TME, ale mi się nie udało.
Immagine
Immagine

#4 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

da Vogelek23 12 febbraio 2020, 16:50
dragon395 ha scritto:Próbowałem szukać na stronie TME
Nawet mi się nie chce tego komentować - w 2 minuty znalazłem co najmniej 10 zamienników na RS Online (znalazłem - to nie znaczy, że są dostępne w tym konkretnym sklepie, ale można wyszukać w innych sklepach po oznaczeniach).

W linkowanym wyżej poście (instrukcji szukania zamienników) są podane inne strony, których możesz użyć do wyszukania oznaczenia zamiennika. Dany sklep nie musi mieć tego elementu na stanie - chodzi tylko o znalezienie i określenie listy oznaczeń zamienników, dzięki czemu będziesz mógł szukać danych zamienników (o ustalonych oznaczeniach) w innych sklepach.

#5 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

da dragon395 12 febbraio 2020, 17:03
Dziękuje za pomoc. Nie znałem tej strony. Tylko po co ten cynizm nie prowadzę warsztatu, nie pobieram pieniędzy robię to hobbystycznie.

#6 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.  [RISOLTO]

da Vogelek23 12 febbraio 2020, 17:37
dragon395 ha scritto:Tylko po co ten cynizm nie prowadzę warsztatu, nie pobieram pieniędzy robię to hobbystycznie
To nie cynizm, lecz poirytowanie - ustawiłeś Service Level na poziomie 2, dostałeś opis krok po kroku jak szukać elementów i piszesz, że nie mogłeś znaleźć podanych tam stron. Zrozumiałbym, gdybyś podał Service Level = 0, bo w takim przypadku można nie mieć o czymś pojęcia. Wprowadziłeś mnie w błąd tym ustawieniem, stąd moje poirytowanie.

BTW - jeden z zamienników (Id = 27A, więc nieco słabszy, niż oryginał) jest dostępny w RS Online. Natomiast nie wiem, czy w ogóle jest sens szukania zamienników w obudowie LFPAK (który jest o wiele rzadziej spotykany). Ja na Twoim miejscu dobrałbym dowolne tranzystory o wymaganych parametrach w obudowie SO8, mechanicznie będzie pasować w 100%.

#7 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

da dragon395 12 febbraio 2020, 20:35
Tak naprawdę to twoje ostatnie zdanie to jest to o co mi chodziło najbardziej.
Brak doświadczenia skutkuje tym, że nie wiadomo czy inna obudowa będzie pasować.
Dziękuję za pomoc.

Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

da Google Adsense [BOT] 12 febbraio 2020, 20:35