• Dell Lattitude D510 Quanta DM3 (DM3L)- Jaka bateria CMOS?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Lattitude D510 Quanta DM3 (DM3L)- Jaka bateria CMOS?

przez SebastianR 5 lutego 2020, 21:18
Witam wszystkich,

Model Laptopa jak w tytule - Płyta Quanta DM3.

Dostałem od znajomego komputer jak w tytule, komputer nie "trzyma" ustawień daty / godziny. Po dokładniejszym sprawdzeniu okazało się, że laptop w ogóle nie ma wpiętej baterii CMOS. Lokalizację bateryjki znalazłem sprawdzając service manual DELL-a, stąd jestem pewien że nie ma jej w laptopie na 100% ;)

Pytanie do Szanownych Formowiczów - Jak bateria tam siedzi?

Nie wiem co zamówić, informacje w Internecie póki co wydają mi się mylące...

Z góry dziękuję,
Sebastian

Edit:

Czy taka bateria będzie ok? > Numer oferty na znanym portalu aukcyjnym: 8866453111

Re: Dell Lattitude D510 Quanta DM3 (DM3L)- Jaka bateria CMOS?

przez Google Adsense [BOT] 5 lutego 2020, 21:18

#2 Re: Dell Lattitude D510 - Jaka bateria CMOS?  [ROZWIĄZANY]

przez krisark 6 lutego 2020, 09:44
Bateria powinna być dobra jeśli chodzi o napięcia 3V, myślę że wtyczka też powinna pasować. Zwróć tylko uwagę + i - czy się pokrywają, bateria - podłączenia na płycie.
Miernikiem sprawdź na płycie, która strona w złączu jest masą, porównaj z wtyczką na baterii - czarny przewód.
W razie czego możesz przełożyć kable we wtyczce na baterii.

#3 Re: Dell Lattitude D510 - Jaka bateria CMOS?

przez xamledyD 6 lutego 2020, 10:40
Witam.
Poniżej bateria z portalu aukcyjnego (zrzut ekranu, żeby było wiadomo o czym mowa):
Obrazek
Bez modyfikacji nie zastosujesz jej w tym laptopie, ponieważ oryginalnie w tym urządzeniu montowane były akumulatory ładowane przez płytę, natomiast powyższa bateria nie może być ładowana.
Osobną sprawą jest fakt, że - w zależności od platformy - stosowane były akumulatory 3 V (np. Quanta DM3L) lub 7.2 V (Quanta DM1).
Są zatem przynajmniej dwie możliwości:
- montujesz ładowalny akumulator 3 V lub 7.2 V tak jak było w oryginale,
- kupujesz baterię jak na zrzucie ekranu (dla platformy podtrzymywanej napięciem 3 V), ale przed jej montażem "odcinasz" obwód ładowania tej baterii - nie podałeś oznaczenia płyty głównej, więc nie jestem w stanie podpowiedzieć czy i jak można wykonać to u ciebie.
Pozdrawiam

#4 Re: Dell Lattitude D510 - Jaka bateria CMOS?

przez SebastianR 6 lutego 2020, 11:51
Witajcie,

Wszystkim bardzo dziękuję za zainteresowanie.

W kwestii podania modelu płyty głównej, najmocniej przepraszam natomiast popełniłem błąd - wydałem komputer bez sprawdzenia modelu płyty głównej, (komputer służy jako maszyna w warsztacie samochodowym - "klient" bardzo niecierpliwy wydawało Mi się że znajdę baterię po modelu komputera a jak się okazuje to nie takie oczywiste.. :(. Spróbuję ściągnąć komputer z powrotem i uzupełnić post o brakujące dane.

Na notatkę moderatora odpisałem w wiadomości PW.

Pozdrawiam,
Sebastian

== Aktualizacja ==

Postanowiłem zasięgnąć informacji u źródła - wsparcie techniczne Dell twierdzi, że w tym konkretnym przypadku siedzi bateria CR2032 2pin (nie akumulator).

Przyszedł mi do głowy pomysł, czy jeżeli zamiast baterii w tym modelu miałby być jednak akumulator, to czy na złączu baterii CMOS (patzrąc od strony płyty głównej powinno być cały czas obecne jakieś napięcie?

Z góry dziękuję za info :)

#5 Re: Dell Lattitude D510 - Jaka bateria CMOS?

przez Vogelek23 6 lutego 2020, 15:53
W przypadku płyty DM1 - tak, ponieważ dla tej płyty jest akumulator 7.2V, natomiast w przypadku DM3L - nie, ponieważ jest tam zwykła bateria CR2032. Weź pod uwagę, że w przypadku płyty DM1 możesz mieć nawet 19V na złączu baterii RTC (mierzone bez podłączonej baterii).

#6 Re: Dell Lattitude D510 Quanta DM3 (DM3L)- Jaka bateria CMOS?

przez SebastianR 7 lutego 2020, 16:21
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. W laptopie jest Płyta DM3L. Za podtrzymanie CMOS odpowiada bateria CR2032. Wszystkim bardzo dziękuję za podpowiedzi :)

Re: Dell Lattitude D510 Quanta DM3 (DM3L)- Jaka bateria CMOS?

przez Google Adsense [BOT] 7 lutego 2020, 16:21