• Asus Vivobook 17 F705U po zalaniu - nie włącza się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus Vivobook 17 F705U po zalaniu - nie włącza się

przez Usunięty Użytkownik 24734 19 listopada 2019, 19:38
Laptop jest po zalaniu bliżej nie określoną cieczą - chyba złoty napój bogów. Zalanie ominęło w większości płytę, było trochę śladów w okolicach radiatora ( układu NCP81236A ). Umyłem to izopropanolem ale nic nie pomogło. W zestawie nie było już ramu i dysków ( nasi tu byli przede mną ). Podstawiłem ram, ale laptop z ramem czy bez zachowuje się podobnie.

Po podłączeniu zasilania od razu zapala diody ( biała + pomarańczowa ), a po chwili gaśnie biała i świeci pomarańczowa. Nawet po wyjęciu baterii. Można wtedy użyć przycisku włączania i cała sytuacja się powtarza. Poza diodami nic dalej nie rusza.

Zaznaczam, że jestem kompletnym laikiem i traktuję tą płytę jako pole do nauki. Wykonałem podstawowe pomiary i coś jest nie tak z przetwornicą procesora ( oznaczyłem ją jako nr 4 ). W jej pobliżu było zalanie. Po wpięciu wtyczki zasilacza na chwilę płyta startuje i na ten czas pojawiają się napięcia na wszystkich przetwornicach, poza jedną - 4.

Obrazek

Pomiary na cewkach:

Rezystancje względem masy

1. 24.7 Ω ,
2. 25 Ω ,
3. 9.1 Ω ,
4. 13.3 Ω ,
5. 607 ,
6. - tutaj dopiero po przełączeniu na megaomy pokazuje się mi się wartość, która po przyłożeniu miernika zaczeła spadać z około 12 MΩ i ustablizowała się na 0.32 MΩ
7. 2 kΩ ,
8. 62kΩ - wartość rośnie po przyłożeniu miernika od około 40kΩ
9. 6.23 kΩ
10. 14.9 kΩ

Napięcia ( na ten moment kiedy płyta się uruchomi i zanim zgaśnie biała dioda )

1. 1.02V
2. 1.13V
3. 1.08V
4. 0V
5. 1.19V
6. 12.62V
7. 1V
8. 3.31V
9. 5.07
10. 1.87V

Obok cewki nr 4 mamy 2 mosfety oznaczone jako 4C09B. Ten który oznaczyłem na pomarańczowo pokazuje mi zwarcie kiedy przyłożę miernik ( test diody ) na złącza G - S, ale nie zawsze. Po pewnym czasie potrafi pokazywać pewien opór. Analogicznie zachowuje się też identyczny, oznaczony na niebiesko. Na drenie tego pomarańczowego mam 19.1V.

Nie wiem czy dobrze kombinuję i warto je wylutować i podstawić nowe?

Re: Asus Vivobook 17 F705U po zalaniu - nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 19 listopada 2019, 19:38

#2 Re: Asus Vivobook 17 F705U po zalaniu - nie włącza się

przez matic 19 listopada 2019, 20:08
Hello!

Please, post a clear picture of spilled area of the board after cleaning.

#3 Re: Asus Vivobook 17 F705U po zalaniu - nie włącza się

przez Usunięty Użytkownik 24734 20 listopada 2019, 15:06
Right top corner of mb

Obrazek

Obrazek

#4 Re: Asus Vivobook 17 F705U po zalaniu - nie włącza się

przez matic 20 listopada 2019, 21:16
pawel527 napisał(a):Ktoś dysponuje jakimś schematem do tej płyty?
The schematic for that board is currently not available.

Measure the power consumption of the board (in mA) before and after pressing to the power button.

#5 Re: Asus Vivobook 17 F705U po zalaniu - nie włącza się

przez Usunięty Użytkownik 24734 4 stycznia 2020, 19:46
Po podłączeniu zasilania zapalają się 2 białe diody przy czym jedna z nich najpierw mignie 2 krotnie. Z pamięcią ram pobiera wtedy 0.49 A, następnie gaśnie biała, zapala się pomarańczowa, pobór spada do 0,01 A po czym gaśnie pomarańczowa i pobór wynosi 0. Po uruchomieniu przyciskiem POWER ta sama sekwencja. Bez pamięci ram pobór to około 0.43A. Zastanawia mnie jeszcze fakt, że na płycie nie ma baterii CMOS. Próbowałem reset za pomocą zworki w pobliżu ramu oznaczonej jako JRST2402

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#6 Re: Asus Vivobook 17 F705U po zalaniu - nie włącza się

przez matic 5 stycznia 2020, 00:23
Start with reflashing the BIOS + KBC chips. Don't forget to save the old dumps.

#7 Re: Asus Vivobook 17 F705U po zalaniu - nie włącza się

przez Usunięty Użytkownik 24734 10 stycznia 2020, 21:36
Chyba to jednak nie kwestia wsadu biosu. Jeszcze raz dokładnie wszystko pomierzyłem. Wszystkie wartości wyżej.
Podmieniłem też w między czasie MOSFEET ( oznaczony na pomarańczowo ) - bez skutku. Wydaje mi się, że pod NCP81236A może zalegać sporo syfu, lub sam układ jest po prostu uszkodzony.

#8 Re: Asus Vivobook 17 F705U po zalaniu - nie włącza się

przez matic 10 stycznia 2020, 23:52
pawel527 napisał(a):Wydaje mi się, że pod NCP81236A może zalegać sporo syfu, lub sam układ jest po prostu uszkodzony.
Remove that chip from the board and clean the board under it.