• Clevo w350et brak reakcji na przycisk

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez Masters 30 listopada 2019, 19:53
Płyta 6-71-w3700-D03
Laptop clevo w370ET

Początkowo problem był taki że laptop się restartował.
Teraz przestał reagować na przycisk power.
Po podpięciu baterii lub zasilania laptop się włącza ale czasem się restartuje... po wyłączeniu po jakimś czasie sam się włącza

Napięcia na taśmie sw1
włączony/wyłączony/gdy wciśnięty power
1 gnd
2 gnd
3 3,26/ 3,26
4 3,26/ 3,26
5 3,26 / 3,26
6 2,45/2,436 /2,407
7 3,26/0
8 4.3-5 / 4,55 / 0

Jakieś sugestie ?

Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez Google Adsense [BOT] 30 listopada 2019, 19:53

#2 Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez psikus123 1 grudnia 2019, 13:39
Zacznij od przeprogramowania BIOS

#3 Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez Masters 1 grudnia 2019, 17:47
Witam dzięki ślieczne za odpowiedź.
Nie wydaję mi sie aby to był bios ponieważ laptop potrafił działać kilka dni bez problemu a jak już zacznie się restartować to w kółko .
Wyłączyłem go nagle budze sie w nocy on się włącza i po chwili restart. Wtedy jeszcze power działał... przytrzymałem power wyłączył się i za jakiś czas mnie budzi znowu się włącza.
Biosa mimo wszystko wgrałem oryginalnego do tej pory był prema mod.

Dziwi mnie ze ten power przestał działać.

Napięcie 3.3 v na 2pinie włącznika(7pin na płycie) powinno być na wyłączonym laptopie czy tylko na włączonym ?

PCH dosyć mocno się grzeje 70-80c choć lubie tą markę i wiem że to częsta przypadłość
KBC powinno mieć zwarcie do masy na nogach
33,38,42, na pu1 mają zwarcie do masy czy to normalne ? na wyłączonym laptopie

Laptop znowu zaczął się wyłączać.
Jak jest ok to napięcie na j_sw1 pin1 jest w okolicy 5v gdy przycisnę power spada do 0v ale mimo to laptop się nie wyłączy.
Gdy laptop zaczyna się wyłączać i sam włączać to napięcie skacze od 4 do 18v. Wyższe napięcie zazwyczaj pojawia się przed ponownym uruchomieniem laptopa.

PC10 ma od strony ukladu pu1 0.9v ???? to normalne a z drugiej strony 6v

#4 Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez matic 1 grudnia 2019, 22:33
Masters napisał(a):Napięcie 3.3 v na 2pinie włącznika(7pin na płycie) powinno być na wyłączonym laptopie czy tylko na włączonym ?
There should be 3,3V all the time (no matter, if the laptop is turned off or on). It should drop to 0V only, when the power button is pressed.

Masters napisał(a):33,38,42, na pu1 mają zwarcie do masy czy to normalne ? na wyłączonym laptopie
Low resistance to ground on this pins of PU1 is normal, but only, when the CPU is connected to the board. If you remove the CPU from the board, the resistances to ground on this pins should increase to the kΩ range or greater.

Masters napisał(a):PC10 ma od strony ukladu pu1 0.9v ???? to normalne a z drugiej strony 6v
It is normal.

Try to turn on the laptop with the power button, then immediately disconnect the power button board from motherboard. Check, if the laptop still restart / turn off in this case.

#5 Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez Masters 1 grudnia 2019, 23:49
matic napisał(a):Try to turn on the laptop with the power button, then immediately disconnect the power button board from motherboard. Check, if the laptop still restart / turn off in this case.

Thx matic for you reply. you have amazing knowledge, I admire you
I try this yesterday .... I disconnect tape with power board and then put ac adapter. Laptop still restart . And afther this test the button stopped working. it worked fine before but the laptop restarted and started itself so I suspected it was his fault

i have 3.3 only when laptop is on. when i press power, only 1 pin change from 5v to 0v

Po polsku
W laptopie przycisk działał dobrze ale laptop się restartował. Po wyłączeniu czasem po kilku minutach czasem po kilku godzinach się sam włączał. Pomyślałem że to przycisk więc wuciągnąłem przycisk oraz taśmę i włączyłem laptopa bez. Laptop nadal sam się włączał oraz restartował. Wsadziłem przycisk spowrotem i od tego momentu już laptop nie reaguje na przycisk.

Nie mam 3.3v się chyba tym tropem pójdę. Tzn mam ale tylko jak laptop dostanie napięcie czyli po podłączeniu baterii lub zasilacza

#6 Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez matic 3 grudnia 2019, 21:50
Masters napisał(a):And afther this test the button stopped working. it worked fine before but the laptop restarted and started itself so I suspected it was his fault
What exactly are the symptoms now?
Does the laptop start automatically, when the charger is connected (without pressing to the power button)?

#7 Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez draganzile 3 grudnia 2019, 22:34
change p2808B0 common problem on Clevo laptops.

#8 Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez Masters 8 grudnia 2019, 10:03
Po wymianie p2808B0 laptop przez cały dzień zachowywał się poprawnie. Po podpięciu zasilania nic się nie działo. Dopiero po wciśnięciu power się włączał. Także można było go wyłączyć przyciskiem power. Zostawiłem go na baterii z wypiętym zasilaniem i poszedłem spać. Obudził mnie jak się włączał pomyślałem aktualizacje wstałem i go wyłączyłem powerem. Za chwile znowu mnie obudził i tym razem powerem już wyłączyć się nie dało.
Rano uruchomiłem laptopa power działa ale raz już się sam zrestartował

After replacing the p2808B0, the laptop behaved properly throughout the day. Nothing happens when the power adapter is connected. Only after pressing the power button pressed . And I can power off by button. I left it on the battery with power unplugged and went to sleep. He woke me up when it turned on, I thought meaby it is windows update and I turned it off (press power). In a moment he woke me up again and this time power not work.

#9 Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez matic 8 grudnia 2019, 12:14
Measure the voltages to ground on coils PL10, PL11.
Measure the voltages to ground on all pins of PU9 (P2808B0).

Measure all voltages with connected power supply only (without battery).

#10 Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez Masters 11 grudnia 2019, 18:51
matic napisał(a):Measure the voltages to ground on coils PL10, PL11.
Measure the voltages to ground on all pins of PU9 (P2808B0).

Measure all voltages with connected power supply only (without battery).

pl10 -3.3v
pl11 - 0v

pu9
1-19,46
2-19,46
3-19,23
4-0
5 - 0
6 -3,27
7 - 0
8-19,46
when laptop is in loop restarting
3 and 6 move up and down others pin was stable

I dont have b5pb_3.3vs (only when laptop work) B5PJ_SW1 - pin7 =0v
Zapomniałem napisać w laptopie nie działa gtx . Jest wyłączony, po włączeniu komputer się zawiesza. Próbowałem rozlutować PJ2 ale Bios nie widzi tem grafiki, włącza na max wiatraki i po chwili się wyłącza.

#11 Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez matic 11 grudnia 2019, 21:39
Masters napisał(a):I dont have b5pb_3.3vs (only when laptop work) B5PJ_SW1 - pin7 =0v
It is as it should be. The voltage on that power rail should appear only, when the laptop is turned on.

Measure the voltages to ground on all coils, when the laptop is turned on.

#12 Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez Masters 11 grudnia 2019, 22:09
matic napisał(a):
Masters napisał(a):I dont have b5pb_3.3vs (only when laptop work) B5PJ_SW1 - pin7 =0v
It is as it should be. The voltage on that power rail should appear only, when the laptop is turned on.

Measure the voltages to ground on all coils, when the laptop is turned on.

pl10 - 3,3
pl11 -5,2

pl12 -0
pl8 -1v
pl9 - 1.5v

pl1- 1.1
pl2- 1.1
pl3 -0
after plugging in the laptop starts itself (not always). Just like before pu9 replacement

zapomniałem odłączyć zasilanie i laptop uruchomił się na jakieś 20s bez radiatora teraz ekran jest biały chyba procesor padł. Ale nadal się restartuje i sam włącza Czasem godzina i nic a czasem co 10s restart

I forgot to disconnect the power supply and the laptop turned on for about 20s without a heat sink now the screen is white, probably the processor has gone down. But it still restarts and turns itself on Sometimes, an hour and nothing and sometimes every 10s restart

#13 Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez matic 11 grudnia 2019, 22:59
Measure the resistance to ground on coil PL3.

Try to replace the BIOS chip and flash it with another dump. Check, if the laptop still turn on automatically after that. Also remeasure the voltage to ground on coil PL3 after replacing the BIOS chip (when the laptop is turned on).

#14 Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez Masters 11 grudnia 2019, 23:26
matic napisał(a):Measure the resistance to ground on coil PL3.

Try to replace the BIOS chip and flash it with another dump. Check, if the laptop still turn on automatically after that. Also remeasure the voltage to ground on coil PL3 after replacing the BIOS chip (when the laptop is turned on).

pl3 = 1ohm when turn off
pl3 =10ohm when turn on

i had problems on biose prema on the original is the same problem. At the moment I don't have another u29

#15 Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez matic 11 grudnia 2019, 23:45
Remeasure the resistance to ground on coil PL3 when the CPU is removed from the board.
Always measure the resistances only, when the power supply is disconnected from the board. With connected power supply the resistance measurement is wrong, and says nothing.

#16 Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez Masters 12 grudnia 2019, 18:55
matic napisał(a):Remeasure the resistance to ground on coil PL3 when the CPU is removed from the board.
Always measure the resistances only, when the power supply is disconnected from the board. With connected power supply the resistance measurement is wrong, and says nothing.

Thx for help

4Ω with procesor
1,27kΩ without

#17 Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez matic 12 grudnia 2019, 21:24
Do as suggested:
matic napisał(a):Try to replace the BIOS chip and flash it with another dump. Check, if the laptop still turn on automatically after that. Also remeasure the voltage to ground on coil PL3 after replacing the BIOS chip (when the laptop is turned on).

Re: Clevo w350et brak reakcji na przycisk

przez Google Adsense [BOT] 12 grudnia 2019, 21:24
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).