• ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez iT0mT0m 29 października 2019, 17:50
Witam,

Ponownie dostałem laptopa, który ma objaw braku obrazu. Nie jestem w stanie zweryfikować oznaczenia płyty i jedynie co znalazłem to takie informacje:
- P&Q 2416 CM-494V-0 E162264;
- QCCXKA1ED62600149.
Jakby coś mam zdjęcia płyty i mogę udostępnić. Objaw jest taki, że po uruchomieniu laptopa nie ma obrazu. Matryca dostaje zasilanie, bo widać jak się podświetla, ale jest czarny ekran. Sprawdzałem jaki jest pobór prądu przy samej płycie(z procesorem) i miałem pomiary w zakresie 0,4-0,6 A. Laptop reaguje na zasilacz, zapala się dioda, tak samo reaguje na włącznik zasilania i można go na wyłączyć. Słychać również wentylator, że się kręci. Po złożeniu wszystkiego na samym zasilaczu mam pobór prądu w okolicach 1,336 A, a po uruchomieniu zasilacza w okolicach 2 A. Co mogę tutaj sprawdzić, aby namierzyć problem?

Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 29 października 2019, 17:50

#2 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez matic 29 października 2019, 19:51
Hello!

Check, if the picture is present on external monitor via HDMI/D-SUB.
Use keys "Fn" + "F8" to enable the external monitor.

#3 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez iT0mT0m 29 października 2019, 19:51
Zapomniałem napisać. To tak samo testowałem, ani po HDMI ani po D-SUB nie działa.

#4 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez matic 29 października 2019, 19:55
Measure the voltages to ground on all coils, when the laptop is turned on.
Does the "CapsLock" button respond?

#5 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez iT0mT0m 29 października 2019, 20:19
Nie ma nigdzie diody CapsLock albo ja jej znaleźć nie mogę. Ale nigdzie nic mi się nie zaświeca jak wciskam CapsLock. Co do napięć na cewkach to sprawdzę i napisze.

//edit
Obrazek
Pomiary z cewek.

#6 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez matic 29 października 2019, 22:16
iT0mT0m napisał(a):Nie ma nigdzie diody CapsLock albo ja jej znaleźć nie mogę.
If there is no LED on the button itself (picture below), connect an external USB keyboard and check if the "CapsLock", "NumLock" LEDs respond on it.

Obrazek

#7 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez iT0mT0m 29 października 2019, 22:53
Podłączyłem 2 klawiatury(mechaniczną z ledami na capslocku i scroll locku) oraz zwykłą najtańszą. Mechaniczna po wpięciu do USB od razu zapaliła te dwie diody na niej, ale nie można było nic z nimi zrobić. Próba wciskania capslock na klawiaturze laptopa jak i zewnętrznej nic nie dawała. Zwykła w ogóle nie zapaliła żadnej diody, nawet przy próbie wciskania tych klawiszy.

#8 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez przemko21 29 października 2019, 23:27
Po pierwsze odstaw sprawną pamięć RAM.
Po drugie wyjmij i zmierz napięcie na baterii CMOS.

#9 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez iT0mT0m 29 października 2019, 23:39
przemko21 napisał(a):Po pierwsze odstaw sprawną pamięć RAM.
Po drugie wyjmij i zmierz napięcie na baterii CMOS.

Tylko w tym laptopie jest wbudowana pamięć ram. Dodatkowej kości nie ma. Wziąłem ze swojego laptopa 8GB DDR3L, zainstalowałem w gnieździe, ale nic się nie zmieniło.
A w kwestii baterii, ja nie widzę albo nie mogę namierzyć. Spotykałem się, że w laptopach były albo lutowane albo wpinane na kabelku. Tu czegoś takiego nie widzę.

Podsyłam zdjęcia z jednej i drugiej strony płyty:
Obrazek
Obrazek

#10 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez matic 30 października 2019, 09:29
There is no CMOS battery on that board.
Its function takes over the main battery.

Try to reflash the BIOS chip. Don't forget to save the old dump.
If it does not change anything, reflash the KBC chip.
BIOS dump is available on the forum: ***click***

#11 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez iT0mT0m 31 października 2019, 20:30
Wgrałem bios z linku, ale niestety nic nie pomogło. Dalej ten sam objaw. Nadal widać, że matryca w chwili odpalenia laptopa tak jakby przygasała albo dostawała napięcia. Do KBC musiałbym kupić programator. Pomysły co jeszcze mogę zrobić? Pobór prądu w okolicach 0,4-0,6A.

#12 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez huboss8888 31 października 2019, 21:02
W tym modelu często padały kości ram. Przynajmniej 2 sztuki takie miałem. Wylutowałem 4 kości nie dało efektu co następne 4 i w slot ram włożyłem 4GB i laptop dalej chodzi.

// Posty scalono

Zasilanie CMOS jest z baterii głównej.

#13 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez matic 31 października 2019, 21:13
You can try to diagnostically heat up the GPU chip.
If reflashing the KBC chip and diagnostically heating the GPU gives nothing it is most likely bad APU hybrid, which is unfortunately fairly likely.

#14 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez iT0mT0m 31 października 2019, 21:18
Pojawił mi się nowy objaw. Po podłączeniu zasilania laptop sam się uruchamia.

#15 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez matic 31 października 2019, 21:31
iT0mT0m napisał(a):Pojawił mi się nowy objaw. Po podłączeniu zasilania laptop sam się uruchamia.
What exactly did you do to get this symptom?

#16 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez iT0mT0m 31 października 2019, 21:41
Wgrałem nowy bios, nie było efektów(tj. dalej czarny ekran, napięcia się nie zmieniły) i stwierdziłem, że wrócę na stary bios z odczytu. I teraz jak jest tylko ładowarka wpinana do gniazda to zapala się dioda "żarówki" i ładowania i wygląda jakby ktoś mu nacisnął przycisk power. Gdy próbuje wyłączyć na przycisku to on od nowa się uruchamia. Pobór od małej wartości leci do 1,7A. Po podłączeniu do zasilacza samej płyty głównej bez baterii i matrycy to uruchamia się sama, świecą się diody od ładowania i zasilania i pokazuje 273 mA.

//edit
Wgrałem ponownie bios z forum i objaw samoczynnego startu ustąpił. Nadal brak obrazu.

#18 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez Vogelek23 1 listopada 2019, 10:32
Tutaj masz gotową solucję na wyłączenie zintegrowanej pamięci RAM: asus-f540l-mainboard-x540lj-rev-2-1-onboard-ram-problem-t55221.html

#19 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez iT0mT0m 1 listopada 2019, 17:08
Porównując płytę między rev. 2.0 i 2.1 zauważam takie zmiany, że:

Obrazek

1 - pod CPU gdzie trzeba wylutować rezystor nie ma go tam, a jest poniżej niego(na żółto miejsce) - czyli tego nie ruszam, jest wg opisu,
2 - tutaj zgadza się, że jest rezystor w miejscu czerwonym i jego przelutuję w miejsce żółte,
3 - w czerwony miejscu nie ma rezystora, jest w żółtym to jego nie ruszam,

Lutuje tylko 2 i sprawdzam z zewnętrzną kością. Dam znać co i jak.

//edit
Źle tam zrozumiałem. Czyli tam gdzie nie ma mam przenieść na drugą stronę. Sprawdzam dalej.

//edit 2
Przelutowane wszystkie wskazane rezystory. Gdy nie ma pamięci ram, to mam pobór w 455 mA. Po włożeniu pamięci mam pobór w okolicach 500 mA-650 mA. Czyli kości wewnętrzne powinny być wyłączone. Laptop nadal nie startuje. Dalej po włączeniu wygląda jakby ekran dostawał napięcia. Grzałem też GPU i nic nie pomogło. Pozostaje jedynie układ KBC, którego nie mam jak zaprogramować. Jakieś propozycje co jeszcze szukać albo jak sprawdzić czy KBC jest sprawne?

#20 Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez iT0mT0m 3 listopada 2019, 13:29
Nie wiem czy były widoczne 2 edycje ostatniego postu. Sprawdzałem jeszcze raz przelutowanie rezystorów od ramu, programowanie bios. Objaw nadal jest taki, że po włączeniu zasilania matryca się zapala(dostaje napięcie), laptop nie reaguje na żaden przycisk po włączeniu. Można go uruchomić z przycisku i wyłączyć tak samo. Co jeszcze mogę tutaj zrobić? Programowanie KBC? Chyba, że padło CPU lub GPU, ale jak to można sprawdzić bez wylutu(układy lutowane w płytę)?

Re: ASUS X540LJ rev. 2.1 - brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 3 listopada 2019, 13:29
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).