• Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

от Laki1231 6 Октябрь 2019, 21:17
Witam po raz pierwszy na forum.
Na płycie brakło napięcia na złączu CPU FAN możliwe że za bardzo było obciążone. Zacząłem szukać w okolicy złącza bezpiecznika lecz go tam nie znalazłem akurat do tego złącza, natomiast do innych są 1A SMD. Na płycie jest oznaczenie FDDU1 są to 2 styki przy których brakuje elementu moim zdaniem analogicznie do innych takich złączy na płycie, gdy zwarłem te piny napięcie wróciło jest to 12V na 2 pinie gniazda CPU FAN. Nie wiem czy tu był jakiś element SMD czy nie i jak jest rozwiązane zasilanie tego złącza, jako jedyne ono jest PWM i układ jest sprawny, brakuje jedynie przejścia jakby między układem a złączem. W związku z tym chciałbym spytać czy ktoś dysponuje schematem do tej płyty by to naprawić tak jak ma być nie metodą druciarstwa.

Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

от Google Adsense [BOT] 6 Октябрь 2019, 21:17

#2 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

от Vogelek23 7 Октябрь 2019, 00:07
Proszę zamieścić wyraźne zdjęcie płyty w miejscu, w którym brakuje elementu.

#3 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

от Laki1231 9 Октябрь 2019, 23:49
Witam, zdjęcia są w załączniku niestety na zamontowane płycie bo mam czasu mało (radiator intela dla tego ze za duzo montażu demontażu bloku wodnego z powodu usterki) FDDU1 łączyłem na próbę wtedy na złączu mam napięcie ale nie wydaje mi się że tak to powinno być zrobione.

Изображение
Изображение
Изображение

#4 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

от Vogelek23 10 Октябрь 2019, 02:42
Laki1231 писал(а):ale nie wydaje mi się że tak to powinno być zrobione
Jeśli do białego złącza CPU_FAN podłączasz zwykły wentylator to nie dziw się, że nie działa, skoro to złącze jest dla pompy chłodzenia wodnego. Natomiast to, co zwierasz, to nie FDDU1, lecz zworka FNR6. Jeśli nie masz chłodzenia wodnego i chcesz podłączyć pod złącze CPU_FAN zwykły wentylator, to powinno to być zrobione właśnie tak, jak już to zrobiłeś - czyli kropla cyny, łącząca oba punkty. Fabrycznie w tej płycie zwora FNR6 jest nieobsadzona, co pokazuje poniższe zdjęcie.

Изображение

EDIT: Dodałem schemat i boardview na forum: schemat-gigabyte-ga-z170x-gaming-7-t57809.html

#5 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

от Laki1231 10 Октябрь 2019, 07:41
Dziękuję za odpowiedź.
Podłączając wentylator PWM do złącza CPU FAN czy też pompkę wcześniej to zlacze normlanie działało bez problemu. Złącza to jako jedyne wygląda tak na tej płycie
CPU_FAN:
Pin 1 = GND
Pin 2 = +12V
Pin 3 = Sense
Pin 4 = Speed Control

Pozostale w tym n0 CPU_OPT and Sys_Fan:
Pin 1 = GND
Pin 2 = Speed Control
Pin 3 = Sense
Pin 4 = VCC
Wszystko działało bez zwierania tego punktu od nowości. I ostatnio przestało. Zwarcie tych punktów jest częściowym rozwiązaniem bo przywraca napięcie ale w takim razie skąd brane było wcześniej?

#6 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 11 Октябрь 2019, 00:03
Laki1231 писал(а):ale w takim razie skąd brane było wcześniej?
No właśnie schemat "twierdzi", że znikąd - jedyny element, podający napięcie na pin 2 złącza CPU_FAN, to zworka FNR6.

Laki1231 писал(а):Pozostale w tym n0 CPU_OPT...
Złącze CPU_OPT ma dokładnie taki sam pinout, jak CPU_FAN. Różnica między nimi jest taka, że wentylator na CPU_OPT (i pozostałe czyli SYS_FAN1, SYS_FAN2 i SYS_FAN3) jest sterowany zmianami napięcia zasilania na pinie 2 przy stałej wartości sygnału PWM na pinie 4 (po prostu zamiast PWM podawane jest 5V przez rezystor FDR1), natomiast CPU_FAN - przy założonej zworce FNR6 - jest sterowany sygnałem PWM o zmiennym wypełnieniu na pinie 4 przy stałej wartości napięcia zasilania na pinie 2. Sprawdź, czy pin 2 złącza CPU_FAN nie jest przypadkiem połączony z n. 1 układu FDDU1 (i/lub z pinem 2 złącza CPU_OPT). Nóżka 1 układu FDDU1 to wyjście, które powinno podawać napięcie 4x wyższe, niż wartość napięcia na n. 4 tego układu - ale wyłącznie wtedy, gdy napięcie na n. 4 jest wyższe, niż 1V. Przy napięciu na n. 4 < 1V układ FDDU1 całkowicie wyłącza wyjście (n. 1).

Изображение

#7 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

от Laki1231 12 Октябрь 2019, 16:21
Dziękuję za odpowiedź.
Zostawiam w takim razie założoną zworke. Ma tych 2 pinach.
Co do punktu 2 nie nie są one ze sobą połączone. Temat uważam za załatwiony. Bardzo dziękuję za pomoc;)

Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

от Google Adsense [BOT] 12 Октябрь 2019, 16:21