• Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

da Laki1231 6 ottobre 2019, 21:17
Witam po raz pierwszy na forum.
Na płycie brakło napięcia na złączu CPU FAN możliwe że za bardzo było obciążone. Zacząłem szukać w okolicy złącza bezpiecznika lecz go tam nie znalazłem akurat do tego złącza, natomiast do innych są 1A SMD. Na płycie jest oznaczenie FDDU1 są to 2 styki przy których brakuje elementu moim zdaniem analogicznie do innych takich złączy na płycie, gdy zwarłem te piny napięcie wróciło jest to 12V na 2 pinie gniazda CPU FAN. Nie wiem czy tu był jakiś element SMD czy nie i jak jest rozwiązane zasilanie tego złącza, jako jedyne ono jest PWM i układ jest sprawny, brakuje jedynie przejścia jakby między układem a złączem. W związku z tym chciałbym spytać czy ktoś dysponuje schematem do tej płyty by to naprawić tak jak ma być nie metodą druciarstwa.

Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

da Google Adsense [BOT] 6 ottobre 2019, 21:17

#2 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

da Vogelek23 7 ottobre 2019, 00:07
Proszę zamieścić wyraźne zdjęcie płyty w miejscu, w którym brakuje elementu.

#3 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

da Laki1231 9 ottobre 2019, 23:49
Witam, zdjęcia są w załączniku niestety na zamontowane płycie bo mam czasu mało (radiator intela dla tego ze za duzo montażu demontażu bloku wodnego z powodu usterki) FDDU1 łączyłem na próbę wtedy na złączu mam napięcie ale nie wydaje mi się że tak to powinno być zrobione.

Immagine
Immagine
Immagine

#4 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

da Vogelek23 10 ottobre 2019, 02:42
Laki1231 ha scritto:ale nie wydaje mi się że tak to powinno być zrobione
Jeśli do białego złącza CPU_FAN podłączasz zwykły wentylator to nie dziw się, że nie działa, skoro to złącze jest dla pompy chłodzenia wodnego. Natomiast to, co zwierasz, to nie FDDU1, lecz zworka FNR6. Jeśli nie masz chłodzenia wodnego i chcesz podłączyć pod złącze CPU_FAN zwykły wentylator, to powinno to być zrobione właśnie tak, jak już to zrobiłeś - czyli kropla cyny, łącząca oba punkty. Fabrycznie w tej płycie zwora FNR6 jest nieobsadzona, co pokazuje poniższe zdjęcie.

Immagine

EDIT: Dodałem schemat i boardview na forum: schemat-gigabyte-ga-z170x-gaming-7-t57809.html

#5 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

da Laki1231 10 ottobre 2019, 07:41
Dziękuję za odpowiedź.
Podłączając wentylator PWM do złącza CPU FAN czy też pompkę wcześniej to zlacze normlanie działało bez problemu. Złącza to jako jedyne wygląda tak na tej płycie
CPU_FAN:
Pin 1 = GND
Pin 2 = +12V
Pin 3 = Sense
Pin 4 = Speed Control

Pozostale w tym n0 CPU_OPT and Sys_Fan:
Pin 1 = GND
Pin 2 = Speed Control
Pin 3 = Sense
Pin 4 = VCC
Wszystko działało bez zwierania tego punktu od nowości. I ostatnio przestało. Zwarcie tych punktów jest częściowym rozwiązaniem bo przywraca napięcie ale w takim razie skąd brane było wcześniej?

#6 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN  [RISOLTO]

da Vogelek23 11 ottobre 2019, 00:03
Laki1231 ha scritto:ale w takim razie skąd brane było wcześniej?
No właśnie schemat "twierdzi", że znikąd - jedyny element, podający napięcie na pin 2 złącza CPU_FAN, to zworka FNR6.

Laki1231 ha scritto:Pozostale w tym n0 CPU_OPT...
Złącze CPU_OPT ma dokładnie taki sam pinout, jak CPU_FAN. Różnica między nimi jest taka, że wentylator na CPU_OPT (i pozostałe czyli SYS_FAN1, SYS_FAN2 i SYS_FAN3) jest sterowany zmianami napięcia zasilania na pinie 2 przy stałej wartości sygnału PWM na pinie 4 (po prostu zamiast PWM podawane jest 5V przez rezystor FDR1), natomiast CPU_FAN - przy założonej zworce FNR6 - jest sterowany sygnałem PWM o zmiennym wypełnieniu na pinie 4 przy stałej wartości napięcia zasilania na pinie 2. Sprawdź, czy pin 2 złącza CPU_FAN nie jest przypadkiem połączony z n. 1 układu FDDU1 (i/lub z pinem 2 złącza CPU_OPT). Nóżka 1 układu FDDU1 to wyjście, które powinno podawać napięcie 4x wyższe, niż wartość napięcia na n. 4 tego układu - ale wyłącznie wtedy, gdy napięcie na n. 4 jest wyższe, niż 1V. Przy napięciu na n. 4 < 1V układ FDDU1 całkowicie wyłącza wyjście (n. 1).

Immagine

#7 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

da Laki1231 12 ottobre 2019, 16:21
Dziękuję za odpowiedź.
Zostawiam w takim razie założoną zworke. Ma tych 2 pinach.
Co do punktu 2 nie nie są one ze sobą połączone. Temat uważam za załatwiony. Bardzo dziękuję za pomoc;)

Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

da Google Adsense [BOT] 12 ottobre 2019, 16:21