• DELL LATITUDE E6230 brak obrazu na zewnętrznym monitorze.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 DELL LATITUDE E6230 brak obrazu na zewnętrznym monitorze.

przez serwisant2 9 października 2019, 13:04
Witam, spotkałem się z taką usterką jak w temacie, laptop nie wyświetla obrazu na zewnętrznym monitorze, rzutniku, itp.

Model: DELL LATITUDE E6230
CPU: INTEL CORE i5-3320
Płyta główna: LA-7731P

Nie działa złącze HDMI i VGA. Sprawdzałem na różnych monitorach i kablach, laptop wykrywa poprawnie monitor w systemie, jest dźwięk po podłączeniu zewnętrznego monitora, można też konfigurować rozdzielczość, itp. Zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji, pierwszy raz się spotkałem z taką usterką i za bardzo nie wiem za co mam się tutaj zabrać, może ktoś miał z tym styczność i wie jak to ogarnąć. Z góry dziękuję za pomoc.

Re: DELL LATITUDE E6230 brak obrazu na zewnętrznym monitorze.

przez Google Adsense [BOT] 9 października 2019, 13:04

#2 Re: DELL LATITUDE E6230 brak obrazu na zewnętrznym monitorze.

przez krisark 9 października 2019, 16:34
Najpierw wgraj sprawdzone wsady to tej platformy na obie kości U52 i U53.
https://www.elvikom.pl/schemat-dell-latitude-e6230-compal-qam00-la-7731p-t33179.html#p132322
Jeżeli to nic nie pomoże, to zrób pomiary HDMI1 i JCRT1, wycinki schematów poniżej.
Zwróć uwagę na bezpieczniki i napięcia. Pomiary zrób z włączonym laptopem i podłączonym kablem HDMI i VGA chronologicznie do pomiarów.

Obrazek

Obrazek

#3 Re: DELL LATITUDE E6230 brak obrazu na zewnętrznym monitorze.

przez serwisant2 10 października 2019, 12:52
Ze względu na budowę laptopa i płyty głównej ciężko jest pomierzyć wszystkie wyjścia na włączonym laptopie ale udało mi się znaleźć 3V i 5V na gniazdach, ogólnie jakby nie było tych napięć to chyba system by nie wykrył podłączonego monitora?

Na bezpiecznikach F2 i F3 jest napięcie 5V, bezpieczniki sprawne.

Bios z linku u mnie nie działa, zaprogramowałem obie kości i laptop po kilku sekundach od włączenia się wyłączał 1 na 10 razy udało się go uruchomić, na starych wsadach jest wszystko w porządku.

Re: DELL LATITUDE E6230 brak obrazu na zewnętrznym monitorze.

przez Google Adsense [BOT] 10 października 2019, 12:52
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).