• GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

от PiotrekEs 20 Сентябрь 2019, 23:32
Panowie pomocy… wieczorem komputer działa w pełni, zero problemów. Na drugi dzień po wyświetleniu logo Asus jest czarny ekran. Wygląda jakby system się ładował, dysk pracuje jednak nie słychać np dźwięku ładowania Windows 7. Gdy przełączam TV np między HDMI to wybierając HDMI podpięte pod PC, TV pokazuje rozdzielczość ustawioną w PC i odświeżanie 60hz więc tak jakby wszystko było ok.

Bios jestem w stanie włączyć ale po sekundzie się zawiesza. Zegar stoi w miejscu i nie mogę nic zrobić. Mam starą HD7770 i komputer startuje na niej normalnie, jest obraz…

Kartę kupiłem używaną i przez dwa tygodnie nie było absolutnie żadnych problemów. Temperatury w stresie były ok max 48-50°C, zero artefaktów, zero błędów, najnowsze sterowniki hulały, zagrałem na niej parę razy i naprawdę nie była jakoś katowana.

Łudzę się, że to zasilacz bo mam nieciekawy Modecom feel II 500 Wat. Nie wiem czy to istotne, ale pamiętam, że na GTXsie wiatrak w zasilaczu latał na około 2700 obrotów.

Bios resetowałem, odłączyłem dyski zamieniałem kości RAM wszystko na nic. Ale skoro na innej grafice PC startuje to wina albo karty albo zasilacza, w zasadzie to tak czy siak jestem w plecy :evil: :frusty:

Dokładna specyfikacja:

Płyta główna - asus 960gc-gs fx
Procesor - Phenom II 955 BE
RAM - Goodram 2x 4GB DDR2
Zasilacz - Modecom Feel II 500W
Dysk - Seagate 250gb, Samsung 150gb, WD 200gb

Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

от Google Adsense [BOT] 20 Сентябрь 2019, 23:32

#2 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

от Vogelek23 20 Сентябрь 2019, 23:47
Odłącz dyski i inne niepotrzebne do startu peryferia, wyciągnij z płyty jeden moduł pamięci RAM i sprawdź ponownie, czy komputer w BIOSie nadal będzie się zawieszał. Jeśli tak, to najprawdopodobniej uszkodzona jest karta grafiki. Jeśli komputer nie będzie się zawieszał, możliwe, że zasilacz "nie wyrabia" na tego GTX-a.

#3 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

от PiotrekEs 20 Сентябрь 2019, 23:49
Vogelek23 писал(а):Odłącz dyski i inne niepotrzebne do startu peryferia, wyciągnij z płyty jeden moduł pamięci RAM i sprawdź ponownie, czy komputer w BIOSie nadal będzie się zawieszał. Jeśli tak, to najprawdopodobniej uszkodzona jest karta grafiki. Jeśli komputer nie będzie się zawieszał, możliwe, że zasilacz "nie wyrabia" na tego GTX-a.

Wszystko to co proponujesz już robiłem i efekt ten sam niestety. Jeśli grafika to co mogło w niej nawalić ?

#4 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

от Vogelek23 21 Сентябрь 2019, 00:20
PiotrekEs писал(а):Jeśli grafika to co mogło w niej nawalić ?
Teoretycznie wszystko - od zasilania po pamięć VRAM oraz sam chipset. Jeśli kartę zakupiłeś używaną, zdejmij chłodzenie i obejrzyj całą płytkę karty pod kątem śladów lutowania - wtedy zorientujesz się, czy ktoś przypadkiem nie sprzedał Ci "kukułczego jaja" (czyli karty z wadą fabryczną, przygotowaną tak aby podziałała kilka tygodni u kupującego). Ślady lutowania mogą wskazywać także potencjalną usterkę w obrębie lutowanego elementu (np. został przegrzany lub często się psuje w tej serii kart). Najlepiej, gdybyś zamieścił zdjęcia płytki karty po zdjęciu chłodzenia (i po wyczyszczeniu rdzenia GPU z pasty termoprzewodzącej).

#5 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

от PiotrekEs 21 Сентябрь 2019, 18:16
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

#6 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

от Vogelek23 21 Сентябрь 2019, 21:12
Przede wszystkim, wymyj dokładnie całą płytkę izopropanolem, najlepiej używając miękkiej szczoteczki do zębów - a zwłaszcza miejsca, zaznaczone czerwonym kolorem. Ponadto, kondensator zaznaczony żółtą strzałką wygląda na skorodowany, podobnie jak złącze PCI-e na drugiej fotografii.

Изображение

Изображение

#7 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

от PiotrekEs 21 Сентябрь 2019, 21:55
Fakt, płytka mocno zabrudzona. Czy mogę przemyć kontaktem ??? Niestety nie mam izopropanolu jedynie benzynę ekstrakcyjną.

#8 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

от Vogelek23 21 Сентябрь 2019, 22:09
PiotrekEs писал(а):Czy mogę przemyć kontaktem ??? Niestety nie mam izopropanolu jedynie benzynę ekstrakcyjną.
Jeśli jest to Kontakt PCC, to możesz użyć - kontakt do potencjometrów nie będzie się nadawał. Benzyna ekstrakcyjna jest OK ale w niewielkiej ilości (tyle tylko, żeby wyczyścić brud i korozję), ponieważ potrafi rozmiękczyć niektóre tworzywa sztuczne.

#9 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

от PiotrekEs 22 Сентябрь 2019, 13:07
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Zamieszczam zdjęcia wyczyszczonej karty, efektów brak dalej niestety. Co jeszcze mogę zrobić ?

#10 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

от Vogelek23 22 Сентябрь 2019, 14:59
Nie wszystko wyczyściłeś - zobacz zdjęcie poniżej i korozję między pinami złącza PCI-e.

Изображение

#11 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

от PiotrekEs 22 Сентябрь 2019, 16:31
Изображение

Czy teraz będzie ok ? Bardziej nie jestem w stanie już doczyscić, odbarwienia które być może nadal widać już pozostaną. Śniedź/korozja usunięta do zera.

Изображение

Zauważyłem nieciekawe luty gniazda HDMI. Może to być powód ?

#12 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

от Vogelek23 22 Сентябрь 2019, 21:32
Ja tego typu "odbarwienia" usuwam skalpelem, delikatnie zeskrobując utlenioną warstewkę miedzi oraz tlenki spomiędzy pinów. W kwestii gniazda HDMI, lutowanie masy raczej nie jest powodem zawieszania się karty. Skąd w ogóle wzięła się ta korozja? Kartę kupiłeś stosunkowo niedawno (pisałeś coś o 2 tygodniach), więc generalnie to powinien za to odpowiadać sprzedający.

Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

от Google Adsense [BOT] 22 Сентябрь 2019, 21:32
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).