• GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

PiotrekEs 20 Вересня 2019, 23:32
Panowie pomocy… wieczorem komputer działa w pełni, zero problemów. Na drugi dzień po wyświetleniu logo Asus jest czarny ekran. Wygląda jakby system się ładował, dysk pracuje jednak nie słychać np dźwięku ładowania Windows 7. Gdy przełączam TV np między HDMI to wybierając HDMI podpięte pod PC, TV pokazuje rozdzielczość ustawioną w PC i odświeżanie 60hz więc tak jakby wszystko było ok.

Bios jestem w stanie włączyć ale po sekundzie się zawiesza. Zegar stoi w miejscu i nie mogę nic zrobić. Mam starą HD7770 i komputer startuje na niej normalnie, jest obraz…

Kartę kupiłem używaną i przez dwa tygodnie nie było absolutnie żadnych problemów. Temperatury w stresie były ok max 48-50°C, zero artefaktów, zero błędów, najnowsze sterowniki hulały, zagrałem na niej parę razy i naprawdę nie była jakoś katowana.

Łudzę się, że to zasilacz bo mam nieciekawy Modecom feel II 500 Wat. Nie wiem czy to istotne, ale pamiętam, że na GTXsie wiatrak w zasilaczu latał na około 2700 obrotów.

Bios resetowałem, odłączyłem dyski zamieniałem kości RAM wszystko na nic. Ale skoro na innej grafice PC startuje to wina albo karty albo zasilacza, w zasadzie to tak czy siak jestem w plecy :evil: :frusty:

Dokładna specyfikacja:

Płyta główna - asus 960gc-gs fx
Procesor - Phenom II 955 BE
RAM - Goodram 2x 4GB DDR2
Zasilacz - Modecom Feel II 500W
Dysk - Seagate 250gb, Samsung 150gb, WD 200gb

Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

Google Adsense [BOT] 20 Вересня 2019, 23:32

#2 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

Vogelek23 20 Вересня 2019, 23:47
Odłącz dyski i inne niepotrzebne do startu peryferia, wyciągnij z płyty jeden moduł pamięci RAM i sprawdź ponownie, czy komputer w BIOSie nadal będzie się zawieszał. Jeśli tak, to najprawdopodobniej uszkodzona jest karta grafiki. Jeśli komputer nie będzie się zawieszał, możliwe, że zasilacz "nie wyrabia" na tego GTX-a.

#3 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

PiotrekEs 20 Вересня 2019, 23:49
Vogelek23 написав:Odłącz dyski i inne niepotrzebne do startu peryferia, wyciągnij z płyty jeden moduł pamięci RAM i sprawdź ponownie, czy komputer w BIOSie nadal będzie się zawieszał. Jeśli tak, to najprawdopodobniej uszkodzona jest karta grafiki. Jeśli komputer nie będzie się zawieszał, możliwe, że zasilacz "nie wyrabia" na tego GTX-a.

Wszystko to co proponujesz już robiłem i efekt ten sam niestety. Jeśli grafika to co mogło w niej nawalić ?

#4 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

Vogelek23 21 Вересня 2019, 00:20
PiotrekEs написав:Jeśli grafika to co mogło w niej nawalić ?
Teoretycznie wszystko - od zasilania po pamięć VRAM oraz sam chipset. Jeśli kartę zakupiłeś używaną, zdejmij chłodzenie i obejrzyj całą płytkę karty pod kątem śladów lutowania - wtedy zorientujesz się, czy ktoś przypadkiem nie sprzedał Ci "kukułczego jaja" (czyli karty z wadą fabryczną, przygotowaną tak aby podziałała kilka tygodni u kupującego). Ślady lutowania mogą wskazywać także potencjalną usterkę w obrębie lutowanego elementu (np. został przegrzany lub często się psuje w tej serii kart). Najlepiej, gdybyś zamieścił zdjęcia płytki karty po zdjęciu chłodzenia (i po wyczyszczeniu rdzenia GPU z pasty termoprzewodzącej).

#5 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

PiotrekEs 21 Вересня 2019, 18:16
Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

#6 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

Vogelek23 21 Вересня 2019, 21:12
Przede wszystkim, wymyj dokładnie całą płytkę izopropanolem, najlepiej używając miękkiej szczoteczki do zębów - a zwłaszcza miejsca, zaznaczone czerwonym kolorem. Ponadto, kondensator zaznaczony żółtą strzałką wygląda na skorodowany, podobnie jak złącze PCI-e na drugiej fotografii.

Зображення

Зображення

#7 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

PiotrekEs 21 Вересня 2019, 21:55
Fakt, płytka mocno zabrudzona. Czy mogę przemyć kontaktem ??? Niestety nie mam izopropanolu jedynie benzynę ekstrakcyjną.

#8 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

Vogelek23 21 Вересня 2019, 22:09
PiotrekEs написав:Czy mogę przemyć kontaktem ??? Niestety nie mam izopropanolu jedynie benzynę ekstrakcyjną.
Jeśli jest to Kontakt PCC, to możesz użyć - kontakt do potencjometrów nie będzie się nadawał. Benzyna ekstrakcyjna jest OK ale w niewielkiej ilości (tyle tylko, żeby wyczyścić brud i korozję), ponieważ potrafi rozmiękczyć niektóre tworzywa sztuczne.

#9 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

PiotrekEs 22 Вересня 2019, 13:07
Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Zamieszczam zdjęcia wyczyszczonej karty, efektów brak dalej niestety. Co jeszcze mogę zrobić ?

#10 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

Vogelek23 22 Вересня 2019, 14:59
Nie wszystko wyczyściłeś - zobacz zdjęcie poniżej i korozję między pinami złącza PCI-e.

Зображення

#11 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

PiotrekEs 22 Вересня 2019, 16:31
Зображення

Czy teraz będzie ok ? Bardziej nie jestem w stanie już doczyscić, odbarwienia które być może nadal widać już pozostaną. Śniedź/korozja usunięta do zera.

Зображення

Zauważyłem nieciekawe luty gniazda HDMI. Może to być powód ?

#12 Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

Vogelek23 22 Вересня 2019, 21:32
Ja tego typu "odbarwienia" usuwam skalpelem, delikatnie zeskrobując utlenioną warstewkę miedzi oraz tlenki spomiędzy pinów. W kwestii gniazda HDMI, lutowanie masy raczej nie jest powodem zawieszania się karty. Skąd w ogóle wzięła się ta korozja? Kartę kupiłeś stosunkowo niedawno (pisałeś coś o 2 tygodniach), więc generalnie to powinien za to odpowiadać sprzedający.

Re: GTX 760 Gigabyte OC rev2 - czarny ekran

Google Adsense [BOT] 22 Вересня 2019, 21:32
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість